Akne & Finnar – Varför får man det & hur kan det behandlas?

  - Annons -

  Jag fick finnar väldigt tidigt, redan innan jag blev tonåring. Varför får man det och hur kan det behandlas? Det är en vanlig fråga som jag får! Om du lider av akne och söker hjälp, så läs hela mitt inlägg för att ta del av den fakta som jag hittat / mina erfarenheter.

  När man vet varför man får finnar och vad det är, så kan det bli lättare att hitta en behandling mot akne som fungerar.

  Idag stör dom mig inte alls faktiskt. Om jag får en stor och ond så är det drygt såklart men jag är aldrig helt finn-fri, men det gör mig ingenting längre :)

  Men det är faktiskt tack vare finnarna som jag blev intresserad av smink från början! Först hade jag bara en liten puderdosa med mig till skolan, men ju mer finnar jag fick desto mer smink la jag på. Sedan kom jag till den nivån att jag blev tvungen att använda rouge, bronzer också för att inte se ut som en spöke av all täckning. :) Sen insåg jag att det här är ju faktiskt roligt!

  Vad är akne & finnar och hur kan jag behandla det?

  Innehållsförteckning:

  - Annons -

  Vad är akne?

  Akne eller finnar som det också kallas, är helt enkelt en inflammation i talgkörtlarna på huden. Vanliga områden som drabbas av akne är ansiktet, ryggen, bröst och nacke men det kan även drabba andra områden.

  Finnar uppstår genom en bakterie som lever på huden och livnär sig på sebum, döda hudceller och restprodukter från huden. 

  Om det sker en förhöjd produktion av näring till bakterien så ökar den i antal och storlek samt frigör enzymer och proteiner. Dessa enzymer och proteiner skadar talgkörtlarnas cellstruktur och leder till inflammation och uppkomsten av pormask. Ytterligare tilltäppning av poren ökar inflammationen som då bildar en finne.

  Olika typer av akne:
  • Acne vulgaris – Vanlig finne, större mer inflammerade finnar.
  • Acne comedonica – Pormaskar, knappt någon inflammation.
  • Acne papulopustulosa – Inflammerade pustler & papler (finnar).
  • Acne nodulocystica – Allvarligare akne, knölar i huden.
  • Acne conglobata – Allvarligaste formen av akne. Alla ovanstående symtom, stora inflammerade aknecystor.

  Om du får en återkommande finne på samma ställe så är det en talgcysta som uppstår när talgkörteln täpps till.

  akne & finnar behandling

  Här ser ni min käke :) Såhär mycket och små har jag dock inte vanligtvis. Har oftare färre men större och mer utspridda.

  Varför får man akne & finnar?

  Akne orsakas av olika faktorer. T.ex ökad talgproduktion då talg och döda hudceller kan täppa igen poren och skapar en inflammation = finne.

  Det kan också bero på stress, hormoner, frisättning av inflammatoriska ämnen i huden, hyperkeratos (ett hudproblem som ger tjock hud) och kolonisering av anaerob propionibacterium acnes (alltså en Anaerob-bakterie i huden).

  Akne är också högst troligt en påverkan av vår kost och miljö på kort och lång sikt.

  Jag hittade en studie om akne vulgaris där man slog fast att det är en sjukdom i västerländska civilisationer. I den hade man undersökt antalet akne fall från 2 icke-västerländska befolkningar: Kitavan öbor i Papua Nya Guinea och Aché jägare-samlare i Paraguay. Av över 1200 personer som undersöktes uppvisade ingen symptom för akne (varken mild eller svår). 

  - Annons -

  Studien visar även samband mellan andra grupper som innan de introducerats för västerländska livsmedel inte haft fall av akne.

  Vilket ganska tydligt påvisar att finnar främst har med kost och miljö att göra. Om man sedan utvecklar svår akne eller inte kan ha att göra med genetik och hormoner.

  Studien i sin helhet finns att läsa på JAMA Network:
  https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479093

  Sambandet mellan akne och kost:

  Jag hittade även en annan studie där de går igenom olika livsmedel och akne.

  De undersökte sambandet mellan akne och mjölk & mjölkprodukter. Bland annat visade den studien som utfördes på över 10000 tjejer och killar i tonåren, att ett högre intag av mjölk & mjölkprodukter ökade mängden finnar hos personerna.

  Även att äta livsmedel med högt GI (glykemiskt index) tycks ha ett samband med akne. I studien så hade personerna med finnar en diet på mycket högre GI än den som personerna utan finnar hade.

  Exempel på livsmedel som har högt GI är läsk, saft, godis, bakverk och vitt bröd.

  Båda studierna finns att läsa på engelska här:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061046/

  Hur blir man av med akne & finnar?

  Det finns inte en enkel metod för att bli av med akne, eftersom finnar kan grunda sig i flera orsaker. Det är ju lite det som är problemet. Jag tror mina finnar beror på 1. hög talgproduktion 2. hormoner och 3. jag äter hälsosamt överlag men ja det blir ju en hel del mejeriprodukter och sen gottis på kvällskvisten ;) Jag märker också direkt på min hud när jag är stressad! Huden säger till före hjärnan till och med.

  Så om du letar efter en mirakelkur för akne så har jag inte det. Dock har jag all annan information som förhoppningsvis kommer vara till hjälp!

  - Annons -

  Idag finns det många olika krämer, behandlingar, tabletter och andra medel & mediciner mot akne. Huruvida de fungerar för att motverka akne eller bara lindrar, kan skilja sig åt från person till person och från produkt till produkt. Hittar man en produkt som hjälper så är det jättebra! Men många gånger så behandlar man bara symptom istället för att hitta grunden till problemet.

  Det går även att i svåra fall använda antibiotika för att minska symptomen. Det är oftast en lång kur som varar 3 månader. Men oavsett om det behandlas med krämer, tabletter eller antibiotika så är det viktigt att gå till grunden av problemet.

  Jag vet flera som ätit tabletter mot akne (jag har inte testat själv) t.ex. Isotretinoin. Trots att de funkar så finns det många biverkningar. T.ex att man blir extremt torr istället, jag vet en som inte kunde använda handduk i ansiktet längre för att huden gick sönder och hon fick blåsor runt läpparna. Men för att få inblick i de olika varianterna som finns och olika biverkningar/fördelar så rekommenderar jag att du googlar specifikt på detta :)

  Även receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid kan användas för mild och måttlig akne och dessa fungerar genom att öppna upp porerna och minska antalet bakterier på huden (anaerob propionibacterium acnes). Och kan vara ett bra sätt att bli av med finnar snabbt. Basiron t.ex. är en sådan kräm som många gillar!

  Det finns även mycket som tyder på att laserbehandling mot inflammerad akne är en effektiv metod då denna reducerar bakteriehalten och inflammationen i huden.

  Vad kan jag göra för att behandla akne & finnar?

  • Jag har hittat flera studier som pekar mot ett tydligt samband mellan akne och kost, speciellt mat med högt GI (glykemiskt index) samt mjölk & mjölkprodukter.
  • Även studier där icke-västerländska befolkningar som levt på bara ”naturligt mat” inte haft någon akne överhuvudtaget.
  • Studier visar även att omega 3 fetter, antioxidanter & vitaminer samt selen & zink och andra mineraler förbättrar hudåkommor.

  Så det enkla svaret borde vara att äta mer ”naturlig mat” (alltså mat som inte är processad) och äta mindre av sådant som har högt GI och/eller är sönderprocessat samt minska intaget av mjölk & mjölkprodukter.

  Du kan på glykemisktindex.se se en lista på vilka livsmedel som har lågt respektive högt GI: https://glykemisktindex.se/gi-tabell/. Vill du få inspiration på recept med lågt GI så kan jag också tipsa om Tasteline: https://www.tasteline.com/recept/gi/.

  Utöver att det förmodligen hjälper mot akne så blir hela kroppen gladare av goda bakterier och naturliga vitaminer & mineraler. OBS! Detta är ingen snabb fix, utan det kräver dedikation för att ändra inrotade livsvanor. :)

  Läs även:

  10 tips mot finnar & akne:

  Brasklapp: man får inte finnar för att huden är smutsig eller ohygienisk, men att hålla huden ren från bakterier kan lindra aknen.

  1. Rengör huden varje dag. Tvätta bort sminket ordentligt! Jag rengör jättenoga på kvällen, på morgonen använder jag bara varmvatten.
  2. Har du oljig hy så använd gärna smink för oljig hy. Lätt smink som tillåter huden att andas. Även när du är osminkad så är det bra med t.ex. en nedmattande genomskinlig primer. Min erfarenhet är nämligen att om jag använder t.ex. ett absorberande puder så får jag mindre finnar, än dagar jag går helt osminkad. Jag tror det är för att jag får bort oljan från huden så att oljan inte täpper till.
  3. Rengör dina sminkborstar ofta, varje vecka!
  4. Rengör också din telefon, eller använd hörlurar när du ringer.
  5. Tvätta örngottet ofta.
  6. Återfukta huden ordentligt. Att man ska torka ut huden för att bli av med finnar är en myt! Dessutom: fett löser fett. Så om du har oljig hy så använd gärna en ansiktsolja på kvällen. Bara den är så pass tunn/lätt att den inte täpper till porerna.
  7. Kläm med porklämmare. Ja jag vet ”man ska inte klämma alls” men det gör folk (även jag) ändå – då är det bättre att man klämmer med en porklämmare istället för naglarna som är både vassa och ohygieniska. Jag är beroende av mina porklämmare!
  8. Jag ger er tillåtelse att klämma med porklämmare men överdriv inte! När folk pratar om att ”operera” sina finnar så vill jag hålla för öronen. Om du måste kämpa så ska du inte göra det. Är finnen inte mogen? Vänta med att klämma. Kommer det inte ut mer? Sluta kläm. Tre sekunder per finne får du, inte mer ;)
  9. En hy med akne är ofta också känslig. Använd inte för starka produkter (testa dig fram försiktigt)  och använd mjuka handdukar. Gnugga och slit aldrig i huden.
  10. En mild syra är bra för att få bort döda hudceller från ansiktet. Det måste inte vara en stark syra! T.ex. är Pixi Glow Tonic (länk till min egen webbshop) jättebra!

  Sminktips för att sminka bort finnar:

  sminka bort finnar & akneLäs även mitt inlägg om att sminka bort finnar steg för steg

  Jag hoppas att mitt inlägg har varit till hjälp! Om det dyker upp frågor eller om ni har egna tips och erfarenheter så får ni jätte gärna dela med er av det i kommentarsfältet här nedan. Det kanske finns något hemligt tips som någon sitter på som fungerar extra bra mot finnar? Dela gärna med er så kan jag uppdatera texten! :)

  Kramar!

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish