Probiotika, Prebiotika & Mjölksyrabakterier

  - Annons -

  Idag tänkte jag hör och häpna gå igenom Probiotika, Prebiotika & Mjölksyrabakterier och vad de är bra för! På grund av alla mina halsbesvär så har jag nämligen gjort mycket research på hälsa, kost, vitaminer m.m och när jag pratar med kunder och bekanta om detta så märker jag att många är intresserade.

  Därför tänkte jag, why not blogga om det! :)

  Ni som följt mig länge vet att jag har problem med halsflussar, eller vad det nu är, det har visat streptokocker bara en gång (av många tester). Jag får hög feber (39,4 är mitt vanliga) typ 10-11 gånger per år. Svullna halsmandlar och lymfkörtlar. Problemen har jag haft i 2,5 år nu!

  Nu handlar inte inlägget främst om immunförsvar och halsbesvär, men kroppen är ju ett system som hänger ihop. Man behöver balans. Inte minst i magen!!

  Jag har tänkt att jag ska göra lite fler inlägg om just kost och hälsa, så jag hoppas att ni kommer uppskatta dessa :)

  - Annons -

  Probiotika, Prebiotika & Mjölksyrabakterier

  Klicka på länkarna i innehållsförteckningen nedan för att hoppa till önskad del av inlägget:

  1. Vad är skillanden mellan Probiotika och Prebiotika?
  2. Vad är Probiotika?
  3. Kan man ta Antibiotika och Probiotika samtidigt?
  4. Finns det några risker eller biverkningar med Probiotika?
  5. Var kan jag köpa Probiotika?
  6. Hur får jag i mig Probiotika?
  7. Vad är Prebiotika?
  8. Hur får jag i mig Prebiotika?
  9. Vad är Mjölksyrabakterier?
  10. Vad är skillnaden mellan Probiotika och Mjölksyrabakterier?

  återkommande halsfluss feber immunförsvar

  En febrig liten Helena här som försöker hålla livsglädjen uppe :) Haha den här var ju inte menad för allmänheten egentligen men jag bjuder på den!

  Vad är skillanden mellan Probiotika och Prebiotika?

  Probiotika är goda bakterier för magen och tarmen som hjälper dig att få ett hälsosamt matsmältningssystem. Prebiotika är växtfiber som fungerar som mat för de goda bakterierna. Alltså, enkelt förklarat så är probiotika själva bakterien och prebiotika är maten som bakterien äter. Prebiotika stimulerar därmed tillväxten bland de redan existerande goda bakterierna.

  Så, om du äter prebiotika så matar du probiotika-bakterierna och så blir dom jätteglada och förökar sig :)

  Vad är Probiotika?

  Probiotika är levande bakterier och jäst som är bra för magen, tarmen och kroppen, särskilt för ditt matsmältningssystem. Vanligtvis tänker man att bakterier orsakar sjukdomar. Men din kropp är full av bakterier, både bra och dåliga. Probiotika kallas ofta ”bra”, ”goda” eller ”hjälpsamma” bakterier eftersom de hjälper till att hålla magen och tarmen frisk.

  Probiotika har visad effekt vid förebyggande och behandling av besvär som involverar mag-tarmkanalen.

  Kan man ta Antibiotika och Probiotika samtidigt?

  Jag har ätit två antibiotika-kurer för halsbesvären men det hjälper inte. Däremot är antibiotika jättedåligt för tarmbakterierna.

  Det är därför extra viktigt att fylla på med Probiotika när man tagit antibiotika, eftersom antibiotika inte bara attackerar de dåliga bakterierna utan även de nyttiga och hjälpsamma bakterierna. Dock bör du vänta med att fylla på med goda bakterier till efter en Antibiotika behandling. Annars riskerar du bara att ta död på de bakterier du fyller på med, lite som att kasta pengarna i sjön.

  Om du tar Probiotika som kosttillskott så tänk på att välja ett med flera olika typer av bakterieartier för att få en stor variation. Ett överskott av en bakterieart skapar obalans i bakteriefloran och kan ge besvär för magen och tarmen.

  - Annons -

  Ska man äta probiotika i samband med måltid?

  Yes! Och det är jag väldigt glad för eftersom jag aldrig kommer ihåg tabletter om man ska äta dom mellan måltider. Som t.ex. den där dumma antibiotikan, jag fick ställa larm tre gånger om dagen!

  Varför? Om du tar Probiotika som kosttillskott och äter det tillsammans med en måltid så har bakterierna större chans att överleva vägen ner till tarmen :)

  probiotika, prebiotika, mjölksyrebakterier, mat

  Jag dricker även en brustablett med C-vitamin och Zink som också är till för immunförsvaret. Och så har den så fin färg också ju, jag blev helt orimligt glad över det haha!

  Ni kanske tror att jag valde ett finglas för bilden men jag dricker alltid ur den. Det är äkta kristallglas som mina föräldrar fick i bröllopspresent. Men jag använder dom som mina vanliga vattenglas varje dag. Saker ska inte stå i skåp, dom ska användas! :)

  Finns det några risker eller biverkningar med Probiotika?

  Jag har själv aldrig upplevt några besvär alls varken av kosttillskott eller när jag ätit mat som innehåller mer av de goda bakterierna. Men du kan i början uppleva magbesvär, gaser, diarré eller uppblåshet, dessa symtom försvinner vanligtvis efter att kroppen vänjer sig vid den nya bakterien. Har man allvarliga hälsotillstånd kan man ha större risk för problem. Men ett tips om man inte är van att äta något att testa sig fram. Skynda långsamt! :)

  Var kan jag köpa Probiotika?

  För att köpa Probiotika som finns i livsmedel så gäller vanliga livsmedelsbutiker så som t.ex. Ica eller Coop. Om du vill köpa kosttillskott av Probiotika eller Mjölksyrabakterier, så hittar du dessa oftast i Life- & Kosttillskottsbutiker, och de finns både online och som fysiska butiker. Probiotika finns säkert på apoteket också! :)

  Hur får jag i mig Probiotika?

  Bästa sättet att få i sig Probiotika är från kosttillskott och livsmedel, Grekisk yoghurt är ett enkelt sätt att få i sig mycket goda bakterier. Här nedan har du en lista med några vanliga livsmedel som innehåller goda bakterier.

  6 livsmedel som innehåller Probiotika:
  • Vissa ostar, t.ex. cheddar, keso & mozzarella
  • Misosoppa
  • Oliver
  • Mörk choklad
  • Fermenterad mat
  • Yoghurt & fil

  Inte helt tokiga grejer även för mig som en kräsen själ. Mörk choklad och mozzarella kan jag leva med absolut ;) Oliver är dock mitt värsta, uuuh *ryser*.

  Bästa probiotika på marknaden?

  Just nu använder jag Holistic LactoVitalis Pro, dessa fungerar väldigt bra för mig och jag har inte upplevt några besvär. De innehåller även minst 20 miljarder bakterier i 12 olika stammar. En burk innehåller 30 vegetabiliska kapslar, så de räcker en månad om man tar en om dagen.

  - Annons -

  Om de är de bästa Probiotika tabletter / tillskott eller inte vet jag inte, men de har fått många bra recensioner och funnits på marknaden länge. :)

  Vad är Prebiotika?

  Prebiotika är komplexa kolhydrater (fibrer och stärkelse) som kroppen inte kan smälta. De fungerar som mat för bakterier och andra fördelaktiga organismer i tarmen.

  Prebiotika hjälper dig att få en hälsosam tarm vilket ger bättre matsmältningshälsa, färre antibiotikarelaterade hälsoproblem och fungerar som mat för Probiotika bakterierna.

  Hur får jag i mig Prebiotika?

  Bästa sättet att få i sig Prebiotika är från kosttillskott och livsmedel, här nedan har du en lista med några vanliga livsmedel som innehåller Prebiotika.

  6 livsmedel som innehåller Prebiotika:
  • Valnötter
  • Mörk choklad
  • Lök
  • Kronärtskokka
  • Sparris
  • Broccoli

  Här va det bara goda grejer! Lite kräsen vad gäller kronärtskokka, det beror lite på hur jag äter den.

  Men ändå bra tycker jag! Jag gillar frukt och grönsaker men när folk pratar om det ”mest hälsosamma” så är det alltid sånt jag inte gillar. Ingefära, honung, fikon och sånt.

  Vad är Mjölksyrabakterier?

  Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för alla mikroorganismer som bildar mjölksyra när de bryter ner socker i vår mat. Mjölksyrabakterier har använts för att konservera mat såsom surkål och strömming samt i mejeriprodukter för att tillverka yoghurt och fil.

  När jag var liten gjorde min mormor ny filbunke av gammal filbunke. Man fick aldrig äta den sista för den skulle liksom föröka sig. Det är mjöksyrabakterierna som gör det! :)

  De förekommer även naturligt i alla våra kroppar. Mjölksyrabakterier hjälper till att hålla vår mage i balans och skyddar oss mot oönskade bakterier, och är en del av vår normala tarmflora. Eftersom maten vi äter idag inte innehåller lika mycket Mjölksyrabakterier längre, bör vi tänka extra på att få i oss sådant som innehåller Mjölksyrabakterier.

  Vad är skillnaden mellan Probiotika och Mjölksyrabakterier?

  Det finns flera olika Mjölksyrabakterier som till exempel Lactobacillus reuteri, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium animalis och Streptococcus thermophilus. Alla klassas dock inte som Probiotika. Mjölksyrabakterier är indelade i arter, stammar, släkten och familjer. Olika stammar av en bakterie kan ha andra egenskaper och det är därför de måste särskiljas.

  Medan Probiotika är ett samlingsnamn för alla goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. De flesta Probiotikasorter är Mjölksyrabakterier, dock inte alla.

  Om man ska förenkla det för oss nybörjare så kan man alltså säga att probiotika och mjölksyrebakterier är typ samma sak. Men inte riktigt.

  probiotika immunförsvar

  Probiotikan som jag äter innehåller även folsyra , D-vitamin och vitamin b12 för att boosta immunförsvaret. Inte så jättehöga procent dock.

  Jag fokuserar dels på balansen i kroppen men också mycket för immunförsvaret, för att hjälpa lymfsystemet. Det är lite för tidigt för att säga om det funkar eller inte. Jag har haft två hals-episoder efter att jag började med alla dessa saker och dom bröt inte ut ordentligt utan stannade vid ”känningar” och sen försvann det. Men jag vet ju inte hur det hade varit utan tillskotten, det kan ha varit en slump också :)

  Men jag kan hålla er uppdaterade!

  Sammanfattning:

  För att öka antalet goda bakterier i magen och tarmen, så tänk på att äta mer av det goda! Frukt & grönsaker, rotfrukter, nötter och bär, naturell yoghurt eller fil. Variation är det bästa! Glöm heller inte mörk choklad ;) Det är ju så gott och det räcker med en liten ruta per dag för att ge flera hälsofördelar, ju mörkare desto bättre!

  Food Pharmacy har skrivit mycket om bland annat antiinflammatorisk kost och bra mat för magen, mag- & tarmbakterier osv., de har även mycket recept på hälsosam mat! Kolla in deras sida eller läs boken om ni vill grotta in er mer i ämnet! Kan starkt rekommendera dem och deras recept! :)

  Detta inlägg är förstås ganska övergripande om ämnet och det finns väldigt mycket mer att skriva om, men inlägget skulle bli alldeles för långt och tråkigt då. Om ni har egna erfarenheter och tips att dela med er av så får ni jätte gärna göra det, jag blir bara glad!

  Kram på er ♥

  Läs även mina andra inlägg om vitaminer, ett om C Vitamin och det andra om D Vitamin.

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish