Balayage & Ombre » 14 frågor & svar (+steg för steg)

  - Annons -

  Jag ska snart till min frisör Monica och färga håret med balayage-teknik! Eller foilayage-teknik kommer vi nog göra denna gång. Foilayage / foliage / foliyage, vet inte rätta stavningen haha. Jag får många frågor om mina balayage-slingor och ombre när jag varit hos frisören. Så nu tänkte jag gå igenom skillnaden och visa före- och efter bilder, samt beskriva steg för steg på hur man gör.

  Det är mycket olika uttryck att ha koll på: Balayage, foilayage, ombre, sombre & brombre. Efter detta inlägg förstår du vad alla dessa ord betyder! :)

  Balayage-tekniken går att göra i alla färger, de vanligaste brukar vara blonda balayage-slingor. Om ni letar efter någon som är riktigt grym på balayage i Stockholm eller Uppsala-trakterna så måste ni gå till Monica Werner på Colour and the Shape!

  Vad är Balayage?Vad är Ombre?

  balayage sombre

  - Annons -

  Här ser ni mitt hår senaste gången Monica blekte mig. En sombre gjord med foilayage-teknik! Vad det innebär kommer ni ha lärt er efter detta inlägg! :)

  Vad är balayage & ombre?

  Inlägget är indelat i balayage & ombre, jag förklarar dels skillnaden men också vad de både varianterna är för någonting. Samt visar massor av bilder och ger bra tips! Jag förklarar även lite snabbt sombre & brombre och hur dom stilarna skiljer sig åt samt folieslingor och foilayage.

  Klicka på länkarna nedan för att hoppa till den sektion du vill läsa mer om eller skrolla vidare ner för att läsa hela inlägget :)

  balayage frisör stockholm uppsala

  Allt om Balayage:

  Innehållsförteckning Balayage:
  1. Vad är balayage?
  2. Hur gör man balayage?
  3. Hur länge håller balayage?
  4. Kan man färga balayage hemma?
  5. Hur lång tid tar balayage?
  6. Hur mycket kostar det att färga balayage?
  7. Kan man färga balayage på kort hår?
  8. Balayage steg för steg

  ombre brombre sombre balayage

  Här ser ni en balayage-färgning som Monica gjorde på mig i rödare toner!

  Vad är Balayage?

  Balayage kommer från franska ordet “balayer” som betyder “svepa”. Balayage-tekniken har fått sitt namn från de långa, svepande rörelserna som används för att applicera färg på håret.

  Så balayage är alltså en färgteknik för att färga hår. Färgen appliceras vertikalt med en svepande rörelse, vilket gör att stråna färgas olika och övergångarna mellan mörkt och ljust blir nästan omöjlig att skilja. Man kan säga att man fripenslar håret istället för att t.ex. jobba med folie och slingor. Resultatet blir en väldigt naturlig hårfärg och används ofta för att få en solkysst look med t.ex. ljusa eller blonda slingor. Vanligtvis med kundens egna naturliga hårfärg i botten.

  Denna teknik används huvudsakligen till att färga stilar som t.ex. ombre, sombre & brombre. Man kan alltså inte få “färgen balayage” eftersom balayage är själva tekniken man utför färgningen med :)

  Hur gör man Balayage?

  Balayage-tekniken är en slingteknik som görs på frihand genom att pensla slingor vertikalt med en svepande rörelse i olika toner.

  - Annons -

  rosa balayage slingor rose
  Bildkälla: Colour and the Shape

  Det finns flera olika balayage-tekniker och varianter.

  Hur länge håller Balayage?

  Förutom att det ger ett mer levande, naturligt resultat och djup i färgningen, så älskar jag det också för att det håller väldigt länge! I alla fall om man gör som jag och sparar min naturliga hårfärg i botten.

  Jag brukar gå till frisören 2 gånger per år och det ser fortfarande fint ut även vid nästa frisörbesök.

  Eftersom man färgar fina övergångar mellan mörkt och ljust på ett naturligt sätt så behöver inte balayage lika mycket underhåll som en vanlig färgning. Du behöver inte gå till frisören och färga utväxten varje månad, eftersom man inte behöver färga hela vägen ner till hårbotten :)

  utväxt ombre slipp utväxt

  Här är bilder från mitt förra frisörbesök. På förebilden har jag utväxt på 8 månader och ändå ser det bra ut! Min utväxt smälter ihop fint med de ljusare längderna.

  Jag har gått till Monica Werner sedan 2014 och innan det så brukade jag alltid helbleka utväxten hos en annan frisör. Ni såg min utväxt på bilden ovan efter 8 månader, kolla den här utväxten efter bara 2-3 månader:

  mörk utväxt, rand

  Om man bleker/färgar hela håret så blir utväxten som en rak linje. Jag kände mig därför nöjd bara i 3-4 veckor, för sen hade jag en tydlig rand i botten.

  - Annons -

  Många bloggbilder från den här tiden är beskurna i mitten av pannan, då vet man att jag hade en tydlig utväxt som jag ville beskära bort från bilden :)

  Jag hade också en period med lite mörkare bottenfärg och sen slingor istället. Men även det ger en skarp utväxt eftersom min naturliga hårfärg ändå skiljer sig betydligt. Resultatet blir då tre olika band med färger 1. min utväxt 2. bottenfärgen med lite slingor och 3. de helblekta längderna.

  Såhär:

  utväxt slingor hårbotten blond

  På vänsterbilden ser ni dessa “tre band” av olika färger.

  Det är såå skönt nu för tiden att jag alltid sparar en bit av min egna hårfärg i botten och färgar in den på ett fint sätt. På så vis har jag aldrig en tydlig utväxt, det enda som sker är att övergången hamnar längre och längre ner på längderna i takt med att håret växer.

  Kan man färga Balayage hemma?

  Du kan färga balayage hemma, det är dock svårt, speciellt på sig själv så du kommer nog ändå behöva hjälp.

  Jag blekte min kompis hår med hemmablekning och balayage-teknik, det blev snyggt i helhet men på vissa områden blev det lite ojämnt om man lyfte på håret och tittade noga. Då är jag ändå ganska insatt och noggrann, det är helt enkelt svårt om man inte är frisör och har övat mycket!

  Det är inte riktigt så enkelt som att slinga håret hemma med kam eller borste. Att få till en riktigt snygg balayage krävs år av erfarenhet och intresse för hår & färg. Men har du känsla för färg & form och är lite kreativ så går allt! Om du vill färga balayage hemma så rekommenderar jag att börja med naturliga färger. Det är betydligt lättare att jobba med olika nyanser av blont och brunt än att hoppa direkt till lila eller grönt.

  Sen rekommenderar jag frisör även för hårkvaliténs skull, blekning sliter så mycket på håret och det är inte allas hår som pallar hemmablekning. Många hemmablekningar resulterar i gult och slitet hår bara :)

  rosa hår blond pastell

  Här är faktiskt en färgning som jag gjorde på min systerdotter hemma! Jag har ingen bild före blekningen, den gjordes några dagar innan. Men ni ser hennes naturliga hårfärg i botten. Sen la vi på ljusrosa efteråt. Inget frisör-resultat direkt, men helt ok ju ändå :)

  Hur lång tid tar Balayage?

  Tidsåtgången varierar beroende på hårkvalité och längd, men du bör iaf räkna med minst 3 timmar för att färga balayage.

  Hur snabbt det går att pensla i färgen beror på ditt hår, sedan är också verkningstiden olika beroende på din hårkvalité samt hur mycket du vill ljusa upp håret.

  För mitt hår tar det ännu längre tid, typ 6 timmar totalt. Jag har inte så långt men ganska tjockt och mycket hår. Sen är verkningstiden ganska lång, både på blekningen men sedan också en neutraliserande toning för att få en mer kall ton på håret.

  Och så brukar Monica styla håret och ta bilder och så också. Och mycket prat :) Så den totala tiden är längre än vad själva färgningen tar.

  balayage före och efter

  Här ser ni resultatet av balayage-teknik! Mer naturligt än foilayage-tekniken (bilderna i början av inlägget) som bleker mycket ljusare tack vare folie.

  Hur mycket kostar det att färga Balayage?

  Priset för balayage-färgning är från 2000kr – 8000kr och beror på kvalitén och längden på håret samt vilken frisör man väljer.

  Monica (som jag går hos) på Colour and the Shape i Uppsala har ett timpris på 890kr och efter konsultation kan hon ge en ungefärlig prisbild på tidsåtgången hon tror att det kommer att ta. Man får ofta vad man betalar för, så jag rekommenderar inte att välja frisör efter pris. Välj snarare frisör efter rekommendationer och bilder på sociala medier.

  Tänk också på att om du får ett bra resultat med balayage-färgning så är det inte så dyrt i längden, eftersom du inte behöver boka en ny tid på väldigt länge. Jag skulle klara mig ett helt år utan att färga och hos min gamla frisör betalade jag 700:- varannan månad för att fixa utväxten = 4200:- per år. Det motsvarar en behandling på över 4,5 timme hos Monica.

  Kolla in Monicas instagram, hur grymma förändringar gör inte hon:

  balayage ombre blond frisör uppsala

  Ett ihopklipp från Monicas instagram ⤴

  Och om ni vill göra balayage i Stockholm så rekommenderar jag att ni tar tåget till Uppsala och gör hos Monica istället :) Det är garanterat värt det!

  Kan man färga Balayage på kort hår?

  Balayage teknik går att färga på kort hår också, dock beror det på hur man definierar kort hår.

  Längden på håret måste ändå vara så pass långt att det går att jobba med! Den största skillnaden på att färga på kort hår istället för långt hår är att med kort hår går det snabbare och blir billigare :)

  Balayage steg för steg hemma eller på salong

  Man kan färga balayage hemma eller hos frisören, jag önskar jag hade kunnat visa steg för steg på balayage-teknik som Monica gjort. Jag har bara denna bild men men la in en film också längre ner där man ser tydligt hur det går till. :)

  balayage steg för steg ombre

  Men som ni ser på bilden så gör man många tunna men breda paséer. Monica penslar högre upp närmare ansiktet och sparar mer bottenfärg bak på huvudet.

  1. Jag brukar göra djuprengöring hemma innan och tvätta bort alla silikon-produkter. Så att blekningen ska värka jämnt och effektivt!
  2. Monica blandar blekning och Olaplex
  3. .. som hon sedan penslar i håret med dessa svepande rörelser
  4. Håret plastas in under värkningstiden
  5. I schamponeringen lägger hon i en neutraliserande toning. Alla blekta hår blir lite banangula i tonen innan man neutraliserar.

  Sen är det klart!

  Film på balayage steg för steg hemma:

  Det finns säkert många andra youtube-videos som visar steg för steg på både balayage och foliayage som ni kan kika på också! :)

  Tillbaka till toppen ⤴

  Allt om Ombre:

  Innehållsförteckning Ombre:
  1. Vad är ombre?
  2. Hur färgar man ombre?
  3. Hur länge håller ombre?
  4. Kan man färga ombre hemma?
  5. Hur lång tid tar det att färga ombre?
  6. Hur mycket kostar ombre?
  7. Kan man färga ombre på kort hår?

  ombre i olika färger

  Vad är Ombre?

  Som ni ser på bilden ovan så är ombre en annan bottenfärg än vad längderna är.

  Ombre kommer likt balayage också från franskan och betyder “skugga”. Ombre-tekniken har fått sitt namn från att man “skuggar in” färgerna i varandra från ljust till mörkt eller en omvänd ombre från mörkt till ljust.

  Ombre är till skillnad från balayage mer av en stil att färga håret.

  Man gör en färg hårfärg som går horisontellt över hela håret och blandas in naturligt mot bottenfärgen. Ombre går oftast ända ner till topparna också.

  Ombre går att färga på mörkt & ljust hår, oftast brukar man se blonda eller bruna nyanser av ombre men det finns alla möjliga som t.ex. lila & grå slingor i blont hår. :)

  Hur färgar man Ombre?

  Ombre går att göra med flera olika tekniker, vanligast är balayage men foliayage, folieslingor eller annan frihandspensling fungerar också.

  Hur länge håller Ombre?

  Ombre håller jättelänge om du sparar din naturliga bottenfärg. Då behöver man inte gå varje månad och färga utväxten. Tack vare det så krävs inte så många frisörbesök eftersom ombre växer naturligt ut och det blir inga skarpa linjer som ser onaturliga ut.

  Om du gör ombre med en helt annan bottenfärg än din egen, då får du utväxt efter 1-2 månader. Håret växer ungefär 1 centimeter i månaden.

  röd ombre rosa balayage

  Kan man färga Ombre hemma?

  Det går att färga ombre hemma och det finns flera olika tekniker att uppnå en ombre-färgning hemma.

  Mitt tips är att använda en teknik du är mest bekväm med, t.ex. är balayage lite svårare och kräver mer övning. Det enklaste är nog att att lägga färgen/blekningen på hela topparna/längderna, och sedan göra slingor upp mot bottenfärgen. För att slippa en tydlig kant mellan mörkt och ljust så kan du låta vissa slingor och delar gå längre upp än andra osv.

  Denna metod används bland annat när man färgar slingor hemma utan hätta. Det finns flera bra guider att färga ombre hemma steg för steg, hittar du inte på svenska så testa att söka på engelska så hittar du garanterat!

  Jag själv föredrar att färga ombre hos frisören :) Speciellt viktigt eftersom jag bleker, det blir mycket mer skonsamt hos frisör.

  Hur lång tid tar det att färga Ombre?

  Att färga ombre bör man räkna med minst 3 timmar, detta kan dock variera mycket beroende på längden av håret, hårkvalité samt frisören som utför jobbet.

  Hur mycket kostar Ombre?

  Hur mycket kostar det att färga håret ombre? Priset är allt från 1000kr – 8000kr och beror på kvalitén och längden på håret samt vilken frisör man väljer. Samt vilken teknik frisören använder, att göra ombré med balayage-teknik tar längre tid = dyrare.

  Kan man färga ombre på kort hår?

  Det går att färga ombre på kort hår, skillnaden på om man gör det på kort hår är att det blir billigare och tar inte lika lång tid. :)

  Skillnad mellan Sombre & Brombre?

  sombre brombre soft ombre brown ombre
  Bildkälla: Colour and the Shape

  Vad är sombre?

  Sombre eller “soft ombre” som det också heter, är en variant av ombre.

  Sombre är lite jämnare än en ombre och kontrasten mellan ljust och mörkt är inte lika skarp. Övergångarna mellan nyanserna är väldigt mjuka och alla tonerna smälter mer ihop i varandra. Du kan både göra sombre hemma och hos frisören.

  skillnad på ombre och balayage sombre

  Här ser ni skillnaden på ombre och sombre. Båda har mörkare bottenfärg och ljusare längder. På vänsterbilden är övergången tydligare = ombre. På högerbilden är det mjukare och omöjligt att se var gränsen går = sombre.

  Vad är brombre?

  Brombre eller “brown ombre” som det också heter, är som det låter en brun ombre.

  Tonerna i brombre är oftast väldigt mörk bottenfärg som övergår till brunt och slutar med ljusbrunt i topparna. Du kan både göra brombre hemma och hos frisören.

  Priserna för sombre & brombre ligger på samma nivå som för en ombre.

  fint hår trots lång utväxt folieslingor, foliayage, foliage, foliyage

  Vad är Folieslingor & Foilayage?

  Vad menas med folieslingor?

  Folieslingor är en teknik där man med hjälp av folie paketerar in hårfärgen och slingorna. Man låter sedan foliepaketet att verka önskad tid. Folien gör dels så att färgen inte kladdar i resten av håret, men får också den blekning att värka mer effektivt vilket ger ett ännu ljusare resultat.

  Tekniken för folieslingor kan variera mycket och är en användbar slingteknik som de flesta frisörerna använder.

  Om man inte vill använda hätta så kan man göra folieslingor hemma också. Om man tänkt göra det på sig själv så kan det vara bra att ha någon som kan hjälpa till.

  Vad är Foilayage?

  Foilayage är balayage fast istället för att jobba med frihand och svepa på hårfärgen, så använder man sig av folie för att paketera in hårfärgen.

  Skillanden är att med folieslingor blir resultatet ljusare, detta för att foliepaketen alstrar värme och gör så att blekningen tar mer på håret.

  Sammanfattning Balayage vs Ombre, Sombre & Brombre

  Kortfattat är ombre, sombre & brombre stilar, till skillnad från balayage, foliayage och folieslingor som är tekniker. Man kan använda balayage-teknik för att göra ombre, sombre & brombre, men man kan också göra ombre, sombre & brombre med hjälp av folie och slingor.

  Monica har gjort olika tekniker på mig, ibland har hon gjort vanlig balayage men också foliayage vissa gånger. Hon har gått (och fortsätter gå) utbildningar för alla olika färgtekniker så hon är riktigt duktig!

  Jag älskar balayage och foliyage och tycker att det fungerar så bra för mig då det kräver minimal underhållning! Går man till en bra frisör så kostar det en hel del, men det är helt klart värt det om man inte behöver besöka frisören lika ofta.

  Hur vet man vilket av det man ska ha?

  Säg till frisören vad du önskar för resultat, t.ex. är bilder ett bra sätt att visa på. Sedan väljer frisören vilken teknik som passar för just det resultatet samt dina förutsättningar beroende på hur din hårfärg ser ut o.s.v. :)

  blond balayage ombre nordisk askblond resultat
  Bildkälla: Colour and the Shape

  Vill ni göra balayage i Uppsala så rekommenderar jag starkt att höra av er till Monica Werner på Colour and the Shape, hon är så bra! För att boka tid hos henne måste man antingen ringa, besöka salongen eller göra en onlinekonsultation. Om ni vill göra balayage i Stockholm så rekommenderar jag fortfarande Monica Werner! Ni får helt enkelt ta er till Uppsala! :)

  Hoppas att ni blev klokare av mitt inlägg om balayage, foliayage, ombre, sombre & brombre! Har ni några frågor eller funderingar så är det bara att lämna en kommentar här nedan!

  Läs även:

  Tillbaka till toppen ⤴

   

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish