Torra läppar – 8 tips för att förebygga & behandla (Guide)

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Torra läppar är vanligt förekommande, speciellt på vintern när luften blir mycket torrare. Det går dock att förebygga och behandla utan att vara lypsylberoende!

  Det är inte speciellt kul att ha svidande torra läppar som spricker eller att vara beroende av lypsyl eller annan läppcerat som förvärrar problemet. Längre ner har jag även skrivit om just lypsylberoende.

  Orsak till att man har torra läppar kan skilja sig och kan bero på flera orsaker. Så i detta inlägg tänkte jag gå igenom vanligaste orsakerna och vad man kan göra för att motverka problem med torra läppar.

  Klicka på länken för att hoppa direkt till: 8 Bästa tipsen för att förebygga & behandla torra läppar.

  torra läppar läppbalsam lypsylberoende

  - Annons -

  Varför får man torra läppar?

  Läpparna är till skillnad från övrig hud väldigt tunn och mer känslig, vilket gör dem mer påtaglig för yttre påverkan. Torra läppar beror ofta på väder & luftfuktighet, t.ex. torr kall luft eller sol kan torka upp läpparna och göra så att de spricker. 

  Speciellt nu på vintern så är det extra vanligt eftersom kall luft inte kan bära med sig vattenånga på samma sätt som varm luft gör. Detta påverkar även inomhusklimatet och gör så att det blir väldigt torr luft på vintern. 

  Det är viktigt att fukta torra läppar med rätt produkter för att inte förvärra problemet, om man går med det för länge så kommer det tillslut bli svidande torra läppar med sprickbildning.

  Vissa läppcerat som t.ex. lypsyl kan även förvärra problemet och ge motverkande effekt. Så även om de ger lindring för stunden så finns det risk för att läpparna blir känsligare i längden.

  torra läppar eller lypsylberoende

  8 Bästa tipsen för att förebygga & behandla torra läppar

  1. Använd bra produkter som återfuktar och skyddar läpparna.

   Det är viktigt att använda produkter som återfuktar läpparna samtidigt som de skyddar. Som jag nämnde tidigare så kan vissa ingredienser göra läpparna känsligare för yttre påverkan och till slut ge motsatt effekt.

   Så tänk på ingredienserna och använd gärna produkter med naturliga ingredienser som även skyddar läpparna, så att du inte gör dem extra känsliga och riskerar att blir lypsylberoende.

  2. Testa olika huskurer mot torra läppar.

   Det finns vissa huskurer att testa om man vill experimentera själv eller om man har torra läppar och måste använda något man har hemma.

   Det kan t.ex. vara kokosolja, honung, aloe vera eller någon olja som man har hemma.

  3. Undvik att slicka dig på läpparna för ofta.

   När man har torra läppar och inte någon återfuktande produkt att använda direkt så kan en naturlig reflex vara att slicka sig runt läpparna för att återfukta dem på det sättet.

   Detta bör man dock undvika eftersom det kan resultera i att läpparna blir ännu torrare. Anledningen är att när salivet förångas från läpparna så drar det även med sig extra fukt, vilket gör att läpparna nu är torrare än de var innan man slickade på dem.

   Så för att undvika en ond spiral som resulterar i svidande torra läppar, undvik att slicka dig på läpparna!

  4. Exfoliera läpparna om de är för torra.

   Extremt torra läppar är täckta av lager med torr hud, detta blir som ett lager mellan din läpp och eventuella återfuktande produkter som du har på läpparna.

   - Annons -

   Så för att de återfuktande produkterna du använder ska ha bättre verkan så rekommenderar jag att du exfolierar läpparna försiktigt med t.ex. socker.

  5. Drick vatten & håll kroppen återfuktad.

   Torra läppar kan vara en effekt av att kroppen är uttorkad, om man dricker för lite vatten om dagarna så blir en effekt av det att man även torkar ut. Detta märks extra tydligt på läpparna och förmodligen är läpparna det område du märker av först om du inte håller dig återfuktad.

   Så drick ordentligt med vatten! Att dricka vatten hjälper dock inte för torra läppar om torrheten inte beror på att du är uttorkad.

  6. Använd luftfuktare.

   Som jag nämnt tidigare så påverkas läpparna av luftfuktigheten, om det är kall & torr luft så blir även läpparna torrare. En lösning är att använda en luftfuktare. De finns i små och stora varianter, dyra och billiga. Men det räcker ofta att ha en mindre på t.ex. skrivbordet eller där man jobbar.

   Så om du lider av väldigt torra läppar på vintern kommer en luftfuktare göra en stor skillnad!

  7. Tänk på vad du äter, kosten påverkar även läpparna!

   Om du äter väldigt salt mat så kan saltet föra med sig fukten från läpparna, speciellt snacks med salt som är utanpå och riskerar att fastna på läpparna.

   Torra läppar kan även vara mineral- eller vitaminbrist, t.ex. kan b-vitamin brist leda till torra, spruckna och svidande läppar.

   Läs även mina inlägg om D-vitamin & C-vitamin.

  8. Undvik att röka.

   Röken från cigaretterna är som redan känt inte bra för kroppen, men inte heller för huden på läpparna. Det kan torka ut läpparna och leda till sprickningar. 

  Om inget av ovanstående fungerar så kan det även vara även vara tecken på sjukdom eller biverkningar av mediciner. Du kan läsa mer om muntorrhet på 1177 (länk).

  lypsylberoende, Bra läppbalsam för torra läppar

  Bra läppbalsam för torra läppar:

  Pixi Shea Butter Lip Balm är ett återfuktande och skyddande färgat läppbalsam, så den går utmärkt att använda som ett läppstift för torra läppar. (Finns att köpa här – adlink)

  Vill man däremot inte ha färg så rekommenderar jag EOS läppbalsam (Finns på Parfym.se – adlink)

  torra läppar bra läppbalsam

  Bli av med lypsylberoende

  Vissa fetter kan göra så att huden blir känsligare för omgivningen och tillslut ger en motverkan effekt. Det är därför människor har lätt att bli beroende av vissa läppcerat. De fungerar när man väl använder dem men gör även läpparna mycket mer känsligare för den torra luften. Detta i sin tur gör så att man måste använda t.ex. lypsyl hela liden för att hålla läpparna återfuktade.

  - Annons -

  Det enda som finns att göra är att sluta använda lypsyl eller andra liknande läppcerat och använda produkter som inte har denna verkan på huden.

  Miska var beroende av just lypsyl många år sedan, och han bestämde sig för att helt enkelt sluta tvärt och ”rida igenom” vågen av torra läppar. Det blev dock väldigt jobbigt och han köpte tillslut en burk vaselin som han använde endast när det verkligen behövdes. Han minns inte hur lång tid det tog att bli av med sitt lypsylberoende men kanske 2-3 veckor, sedan dess har han inte rört lypsyl utan använder endast naturliga oljor eller vaselin när det verkligen behövs. Efter att läpparna återställt sig så är inte problemen alls lika stora som när man konstant smörjer in dem med dåliga produkter.

  Hoppas detta inlägg är till hjälp så att ni slipper extremt torra och svidande läppar! Har ni några andra tips eller själva varit beroende av lypsyl eller andra läppcerat? Skriv gärna en kommentar här nedan! :)

  Kram!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish