Foundation – 9 bästa tips (Använda & välja rätt nyans)

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks)

  - Annons -

  Att hitta rätt foundation online behöver inte vara så svårt, men det är mycket att tänka på! Nu tänkte jag gå igenom allt med foundation och även ge tips på vad du behöver tänka på för att välja rätt foundation :)

  Jag får nämligen frågor om bassmink och speciellt foundation, många har svårt att välja rätt nyans och vet inte riktigt hur de ska tänka för att välja en foundation som passar sin hudton och hudtyp.

  Och nästan ännu vanligare – frågor om olika problem som uppstår med bassminket och hur man löser dessa.

  Så här kommer ett gediget inlägg med mycket info! :)

  bassmink, smink, makeup,

  - Annons -

  Hur väljer jag rätt foundation?

  Ursäktar i förväg för långt inlägg. Jag kan skriva en hel BOK om bassmink! På riktigt, ge mig en vecka så har jag 100 000 ord haha. Men – här kommer en innehållsförteckning så om du inte vill läsa hela inlägget så kan du enkelt hoppa till det avsnitt som du är nyfiken på!

  Innehållsförteckning för min foundation-guide:

  Ni kan klicka på länkarna i varje innehållsförteckning för att hoppa runt i inlägget och hitta det ni söker. Inlägget är indelat i 4 st huvudkategorier.

  1. Frågor & Svar
  2. Tips för att välja foundation
  3. Vanliga problem
  4. Min basmakeup

  5 Frågor & Svar

  1. Vad är foundation?
  2. Vilken foundation passar mig?
  3. Mineralfoundation vs flytande foundation?
  4. Hur använder man foundation?
  5. Vilken foundation är bäst?

  1. Vad är foundation?

  Foundation är en del i bassminket som jämnar ut hudtonen med hjälp av täckande pigment. Just ordet foundation betyder grund och är alltså en grund för hela sminkningen, lite som en jämn ”duk” att måla på.

  Det finns otroligt många varianter på detta vilket kan göra folk förvirrade kring termen. Jag brukar för enkelhetens skull använda ordet ”foundation” som samlingsnamn för alla typer av täckande produkter som man applicerar i hela ansiktet. Även färgad dagkräm, cc-cream och bb-cream. Dessa produkter är också foundations men som dessutom återfuktar huden, kan innehålla solskyddsfaktor, neutralisera rödhet o.s.v.

  Det finns alltså många faktorer som skiljer sig från foundation till foundation. Olika täckande foundation, vilken hudtyp de är anpassade för, appliceringsteknik (t.ex. om det är en flytande eller puderfoundation) och även olika finish så som lyster eller matt.

  (tillbaka till menyn)

  bassmink, smink, makeup, tips,

  2. Vilken foundation passar mig?

  Vilken foundation du ska välja beror på vilken hudtyp du har och vad du vill att din foundation ska göra för dig. 

  Eller (nu rättar jag mig själv) det handlar mer om hudtillstånd än hudtyp! Du kan ha oljig hy (hög sebumproduktion i huden) men fortfarande ha torra partier också. Då behöver du en foundation som passar både oljig och torr hy.

  Det handlar också om dina personliga önskemål.

  - Annons -
  1. Hur täckande bas önskar du?
  2. Önskar du ett matt resultat eller mer lyster?
  3. Hur många fler produkter vill du använda?

  Om du t.ex. använder ansiktsprimer, concealer och puder också så behöver din foundation inte ”göra” lika mycket för dig. Den behöver täcka lagom och hålla hela dagen.

  Men om du önskar att enbart använda foundation så ställs högre krav. Täcker den alla ojämnheter du vill täcka? Ger den rätt finish? Håller den hela dagen trots att du skippar ansiktsprimer?

  Att välja rätt foundation för just dig är jätteviktigt för att bassminket ska hålla! Du kan ha t.ex. ha en jättebra ansiktsprimer för oljig hy, men en opassande foundation ovanpå gör att din primer ändå inte fungerar.

  välja rätt foundation , glow highlighter, matt, bassmink, smink, makeup, tips, lyster, applicera

  Man kan också justera finishen i efterhand. Här har jag lagt en matt bas som passar oljig hy och avslutat med en lystergivande highlighter. Så slutresultatet har ändå en strålande glow samtidigt som basen håller bättre på min feta hy!

  (tillbaka till menyn)

  3. Mineralfoundation vs flytande foundation?

  Mineralfoundation är en typ av puderfoundation, men istället för vanliga puderingredienser så som rispuder, talk o.s.v. så är det baserat på olika mineraler.

  Mineralpuder ger en väldigt lätt och nästan krämig känsla på huden trots att det är en puderfoundation. Det blir dock i de flesta fall ganska matt, men spraya en fixing mist och lägg på lite highlighter så kan du få mycket glow ändå om du önskar det! :)

  Om du väljer en mineralfoundation eller flytande är en smaksak, vissa föredrar mineralfoundation medan andra föredrar flytande foundation.

  Fördelar med mineralfoundation:

  - Annons -
  • Går snabbt att applicera
  • Du kan variera täckningsgraden. T.ex. lägga tunt i hela ansiktet och därefter dutta på mer på områden där du önskar mer täckande foundation.
  • Du behöver inte fixera med puder efteråt (som många kräm-foundations behöver om de ska hålla hela dagen)
  • Bra foundation för känslig hy. Det är få som reagerar på mineralfoundation (beroende på övriga ingredienser). Har du känslig hy så ska du dock kolla ingredienslistan så att inte Bismuth står högt upp (om det står under ”may contain” så brukar det inte vara någon fara). Bismuth på svenska är Vismut. Bismuth är inte farligt på något vis, men molekylen är lite taggig vilket kan irritera huden. OBS ska inte blandas ihop med ”Bismuth oxychloride” som är en mineralsalt som ofta tillsätts för att ge ljusreflekterande egenskaper. Bismuth oxychloride irriterar inte huden.
  • Passar alla hudtyper / hudtillstånd. Enda nackdelen med mineralfoundation enligt mig är att personer med torra partier behöver återfukta huden ordentligt innan och gärna använda en primer också. Mineralfoundation rakt på torr/icke återfuktad hy fäster inte lika fint.
  • Mineralfoundations ger i regel solskyddande effekt (runt spf15-spf20) eftersom mineralerna Zinc Oxide och Titanium Dioxide ger en solskyddande effekt.

  Fördelarna med mineralfoundation är alltså en hel del – men många föredrar ändå appliceringen av flytande foundations. Samt att flytande foundations finns i så många fler varianter!

  mineralfoundation, foundation, bassmink, smink, makeup, tips, vegansk, oljefri, hållbar

  Här har jag mineralfoundation på ena halvan och är helt osminkad på andra halvan.

  (tillbaka till menyn)

   4. Hur använder man foundation?

  Det är inte enbart viktigt att välja rätt foundation för dig, utan även att applicera den på ett bra sätt för att få ett fint och hållbart resultat!

  Applicera foundation:

  • Låt gärna din fuktkräm sjunka in ordentligt före du sminkar dig. Huden behöver inte vara helt torr, men om du har ett tydligt lager fuktkräm så kan det påverka resultatet och hållbarheten av din foundation.
  • Applicera din ansiktsprimer – om du använder en sådan. I de flesta fall kan man applicera foundationen direkt efteråt, utan att primern behöver torka emellan.
  • Mineralfoundation: Använd gärna en kompakt med mjuk borste och buffra in i huden. Viktigt att inte bara ”svepa på” pudret på huden, utan jobba in den. Förslagsvis Buffing Borsten i Flawless Base Set (adlink) från Real Techniques.
  • Tjocka flytande/kräm foundations: Använd gärna en kompakt borste eller svamp så att du kan jobba in foundationen i huden. Exempelvis Complexion Blender Brush (adlink) från Real Techniques som fått otroliga (!) recensioner på Lyko! Denna typ av foundations kan nämligen få sämre hållbarhet om man lägger ett tjockt lager på bara ytan av huden utan att jobba in den.
  • Tunna/lätta foundations och gel foundations: Lätta formuleringar sjunker ofta in i huden bättre och du kan med fördel använda en mindre kompakt foundationborste eller dina fingrar. En för kompakt och stor borste kan nämligen suga åt sig väldigt mycket produkt om du har en tunn formulering, vilket gör att du slösar jättemycket foundation då det mesta fastnar inuti borsten. Ska du använda svamp så kan du med fördel fukta den innan, så att den inte suger åt sig onödigt mycket produkt. Förslagsvis den platta borsten ur Flawless Base Set (adlink) från Real Techniques :)

  Om fingrarna är bra eller inte att applicera med beror lite på din foundation samt är en smaksak.

  applicera foundation med fingrar, bra eller dåligt, verktyg foundationborste

  Personligen tycker jag att foundations där man kan bygga upp täckningsgraden fungerar bättre med ett verktyg istället för fingrarna. Men som sagt – det är smaksak!

  (tillbaka till menyn)

  5. Vilken foundation är bäst?

  Ibland får jag frågan ”vilken är världens bästa foundation?”. Men den bästa foundation är den som löser det problem du tycker att du har samt ger dig den täckning du är ute efter.

  Det som däremot finns är foundations som passar ett större antal personer! Som t.ex. har alla dessa egenskaper:

  • Fungerar på fet hy samtidigt som de inte framhäver torra partier.
  • Ger lagom täckning som många trivs i – bara att komplettera med concealer på områden som behöver mer täckning.
  • Lätta att applicera, oavsett om man är nybörjare eller professionell
  • Passar känslig hy
  • Lägger sig inte i rynkor
  • Går att variera slutfinish – applicera puder för matt resultat eller komplettera med highlighter för glow!

  Du har alltså större chans att välja rätt foundation om du köper en som har många bra egenskaper på en gång.

  Jag har två rekommendationer som passar in på ovanstående kriterier:

  pixi h2o skintint, gel recension

  Först ut är Pixi H2O Skintint (adlink)

  Vattenbaserad foundation med gel-formula som sjunker in i huden och ger en återfuktad finish. Håller bra i rynkor hela dagen och trots att den inte är till för oljig hy så håller den bra även på oljig hy förutsatt att du kompletterar med ett bra löspuder ovanpå. Det är en lätt-täckande foundation som ger stor skillnad på hudtonen, det räcker för att bara behöva lite concealer på vissa områden.

  Ibland får jag frågan om en bra vattenfast foundation, Pixi H2O Skintint sägs inte vara vattenfast men däremot vattenresistent och tål fukt och svett väldigt bra utan att släppa från huden!

  Brasklapp: Det enda jag märkt med Pixi H2O Skintint är att den kan få bra primers för oljig hy att bli mindre effektiva. Om jag lägger primer på halva/halva ansiktet och sedan Pixi H2O Skintint så ser jag ingen skillnad på glansigheten under dagen. Men om jag lägger halva/halva med mineralfoundation ovanpå så ser man hur stor skillnad primern gör.

  glo skin beauty pressed base recension

  Alternativt: glo Skin Beauty Pressed Base (adlink)

  Jag har använt olika mineralfoundations till och från sedan jag gick i gymnasiet och denna måste jag ändå säga är bäst! Det är ett pressat puder vilket förenklar appliceringen (löspuder i burk är mer meckigt och tenderar att flyga runt = mycket svinn). Den är mycket täckande vilket gör att du behöver en väldigt liten mängd, vilket ger dig ett mer naturligt resultat. Har du inte oljig hy så behöver du inget puder över heller. Med andra ord mycket snabb-applicerad!

  (tillbaka till menyn)

  9 tips, använda & välja rätt foundation

  1. Välja rätt primer till din foundation
  2. Måste man ha puder på foundation?
  3. Välj täckningsgrad
  4. Välj rätt foundationnyans
  5. Välj rätt underton på din foundation
  6. Vilken foundation passar oljig och/eller torr hy?
  7. Foundation för mogen hy (eller snarare rynkor och linjer)
  8. Foundation för känslig hy
  9. Miljövänlig foundation

  1. Välj rätt primer till din foundation

  Jag har dedikerat hela detta inlägg till välja rätt foundation men ärligt talat så är det kombinationen av alla produkter tillsammans som är av största vikt! :)

  Vanligt exempel: Du älskar lyster och köper både primer och foundation som ger glow. Men din foundation är väldigt krämig och måste fixeras med mycket puder för att hålla. Hela ditt bassmink blir då ganska matt och hela poängen med en dyr glow-primer och glow-foundation försvinner.

  Välj då hellre en primer utifrån hudtillstånd istället för hur du önskar att slutresultatet av ditt bassmink kommer se ut. Behöver du extra återfuktning under mineralfoundation? Porutfyllande? Nedmattande?

  (tillbaka till menyn)

  primer, ansikte, fingrar, applicera, tips, bassmink, smink, makeup, makeupartist, röda naglar

  2. Måste man ha puder på foundation?

  Nej, alla flytande foundations behöver inte fixeras med puder, men många foundations lägger sig i veck under ögonen och från näsan till mungiporna om du inte fixerar med puder. Lägg ett tunt lager puder på åtminstone dessa områden, skulle jag rekommendera. Vissa upplever att det räcker att fixera med fixing mist / setting spray istället för puder.

  Har du oljig hy så är det viktigare med en primer och foundation som klarar oljigheten, snarare än vilken finish dessa har (men ska såklart ger ett fint och naturligt resultat!). För du bör ändå avsluta med ett absorberande löspuder för att sminket ska hålla hela dagen = finishen blir ändå relativt matt :) Viss glow kan skina igenom ändå om du använder ett bra puder, men bättre att fokusera på en hållbar bas och avsluta med highlighter för att få till bra glow istället.

  Har du torra partier så kan du använda puder över ändå, förutsatt att det är ett bra puder. Det finns silkeslena puder som inte framhäver torrhet, bara du applicerar med en bra borste och inte för stor mängd :)

  glow foundation, återfuktande foundation, bästa foundation

  Här t.ex. ser ni hur ett matt resultat snabbt får en strålande lyster med några snabba borstdrag med highlighter :)

  (tillbaka till menyn)

  3. Välj täckningsgrad

  Att välja rätt foundation handlar mycket om att vara nöjd med täckningsgraden!

  Jag brukar rekommendera att välja täckningsgrad utifrån vad du önskar i största delen av ansiktet om du önskar ett så naturligt resultat som möjligt.

  Sedan kan du komplettera med concealer och/eller produkter som neutraliserar rödhet på de områden som behöver det. Istället för en heltäckande foundation i hela ansiktet.

  concealer, bästa, bassmink, smink, makeup, tips,

  Här kan man lätt titta på förebilden och tänka ”välj en heltäckande foundation” men se så stor skillnad det blir i hela ansiktet av att enbart applicera concealer! Då räcker en lätt täckande foundation som komplement :)

  (tillbaka till menyn)

  4. Välj rätt foundationnyans

  ”Vilken nyans ska jag ha?” Är en fråga jag svarar på OFTA! :)

  Om du ska handla foundation online:
  Hemsidan Findation.com är ett bra verktyg för att välja rätt foundation! Inte alltid 100% korrekt eftersom alla nyanser inte är exakt samma från märke till märke, men man får ett hum! Där kan man jämföra t.ex. ”jag har nyans X av märke Y, vilken nyans ska jag då ha av märke Z?

  Man kommer också långt genom att läsa om nyanserna, tycker i alla fall jag. Det kan ofta vara mer givande än att se swatchbilder eftersom färger skiljer sig från skärm till skärm. T.ex. ”passar dig med ljus hudton med kall underton” är mer pricksäkert än att du själv ska avgöra vilken av bilderna som har kall underton.

  Om du ska testa foundation:
  Testa där du ska ha foundationen – i ansiktet. Om du testar nyansen på handen så kan det vara mycket missvisande.

  Men jämför mot hudtonen i dekolletaget/axlarna, brukar jag rekommendera! :) Om du t.ex. har mörkare hudton på överkroppen än i ansiktet och matchar foundationen med din hudton i ansiktet, då kommer det ändå se ut som att du har fel nyans på din foundation.

  Var försiktig med att matcha med hudtonen på din hals, den är oftare ljusare än både ansiktet och dekolletaget. Om du får en tydlig skillnad mellan ansiktet och halsen så är det bättre att sminka ner foundationen lite på halsen också, alternativt komplettera med bronzer på halsen.

  Om du velar mellan två nyanser:
  Kommer din hudton snart ändras pga årstid/klimat? T.ex i mars kanske det är bättre att välja den snäppet mörkare tonen, annars riskerar du att den är för ljus om någon månad ändå. Och tvärtom på vintern.

  Om du inte behöver tänka på klimatet så brukar jag rekommendera den ljusare nyansen om du ändå använder mycket contouring, bronzer osv i din övriga basrutin, då kan det vara trevligt med lite ljusare i mitten av ansiktet :) Och tvärtom välj hellre den mörkare av de två om du inte använder så mycket annat i ansiktet som ger färg. Du kan sminka ner litegrann på halsen för att undvika en stor kontrast.

  hitta rätt nyans, oxiderar, mörkare under dagen,

  En jättegammal bild på mig haha, men den var passande till inlägget :)

  (tillbaka till menyn)

  5. Välj rätt underton på din foundation

  Kall underton är hudtoner som går mer åt rosa och blålila än gult. Här är det ännu viktigare att kolla på dekolletaget än att kolla i ansiktet, rödhet i ansiktet är vanligt och betyder inte att du ska ha en kall foundation :)

  Neutral underton då är man varken är varm eller kall.

  Varm underton brukar jag dela in i två olika grupper: Vissa är mer gula och oliv (mer åt gulgrön än orangegul) medan andra snarare har en varm honungston.

  På lätt-täckande foundations så är underton mindre viktigt. Då går man efter hur mörk/ljus hudton man har. Dessa foundations har oftast inte en hel uppsjö med nyanser eftersom din egen hudton skiner igenom = du får rätt underton ändå.

  På foundations med högre täckningsgrad så är det däremot viktigt att välja rätt underton.   Det syns oftast tydligare om en person har fel underton än om nyansen är för mörk eller för ljus.

  välja rätt foundation , underton, bassmink, smink, makeup, tips,

  På den här bilden tycker jag man ser ganska tydligt vad jag menar att inte luras av rödheten i ansiktet. Jämför man med min ton på näsan så hade man inte valt en lika gul foundationsnyans, men mot halsen och dekolletaget så blir en gul underton jättebra!

  (tillbaka till menyn)

  6. Vilken foundation passar oljig och/eller torr hy?

  Det viktigaste att tänka på för att välja rätt foundation för din hudtyp är att fundera på: är du torr eller oljig eller både och?

  Foundation för oljig hy

  Mineralfoundation är ett bättre för oljig hy om man jämför med ”fel” flytande foundation. En flytande foundation som inte passar oljig hy kan bli katastrof – huden blir snabbt blank och kladdig och sminket kommer släppa under dagen eftersom oljan löser upp ditt bassmink.

  Jag personligen tycker dock att en riktigt bra flytande foundation passar oljig hy bättre! Det gäller bara att hitta rätt :) En vattenbaserad flytande foundation är bättre än mineralfoundation enligt mina tester!

  Det beror på att mineralfoundation är matt men inte nödvändigtvis särskilt nedmattande/absorberande under dagen – som ett bra löspuder är. Jag föredrar att istället ha ett mycket absorberande löspuder och applicera det ovanpå en flytande foundation – eftersom jag då kan applicera en större mängd utan att få ett torrt resultat. Löspudret fäster bättre på en flytande foundation helt enkelt!

  Oljefri foundation efterfrågas ofta av personer med fet hy, men enligt mig handlar det inte främst om avsaknaden av olja – jag t.ex. använder hudvård med tunna oljor som sjunker in bra i huden innan jag sminkar mig. Men med det sagt så håller ändå vattenbaserade foundations huden oljefri längre jämfört med silikonbaserade eller oljebaserad foundations :)

  puder, porer, vattenbaserad foundation, före efter bassmink, smink, makeup, tips,

  Förebilden är med vattenbaserad foundation och efterbilder är efter puder :) Porerna ser mindre ut efter puder!

  Foundation för torr hy

  En återfuktande foundation är nice, oavsett vilken hudtyp man har! Det är dock inte ett måste, fokusera framför allt på en återfuktande dagkräm som passar dig. Sedan om din foundation är återfuktande eller inte det är snarare en bonus.

  Det som däremot är viktigt är att foundationen inte ska framhäva torra, fnasiga partier. Vilka som gör det och inte kräver ofta tester snarare än att lita på produktbeskrivningen. Är det någonting jag lärt mig efter att ha varit skönhetsskribent sedan 2010 är att man inte kan lita blint på produktbeskrivningarna, haha!

  välja rätt foundation, torr hy, hud, foundation, återfuktande, mineralfoundation, puderfoundation, fnasig textur

  Här t.ex. är en bild som är fotad samma dag. Jag hade varit på solsemester och fått väldigt torr hy (det var länge sedan, innan jag förstod vikten av solskydd och återfuktning när man badar hela dagarna i saltvatten). Ena bilden är en återfuktande kräm-foundation och den andra är en mineralfoundation (i puderform), båda applicerade på återfuktad hud men utan primer under.

  Nu TROR ni att jag skrivit fel, att den torra bilden är mineralfoundation, men det är det inte! Det torra resultatet är av den flytande foundationen som var framtagen för torr hy.

  Vad vill jag ha sagt med det här då? :) Jo, om din foundation är vattenbaserad, oljebaserad, silikonbaserad eller en puderfoundation spelar mindre roll. Läs recensioner (eller testa själv om du har möjlighet) för att veta om foundationen du funderar på ligger bra även på torra partier.

  Foundation för blandad hy / kombinerad hy (både torr och oljig)

  Att ha tydlig sebumproduktion (talg/olja) är väldigt vanligt! Men väldigt många av dessa har dessutom (ibland eller alltid) torrt hudtillstånd. T.ex. oljig T-zon och torra kinder, eller att man har fnasig hy på samma områden där huden också blir blank under dagen.

  Det viktigaste då är att använda produkter som passar oljigheten, för att få en hållbar bassminkning. Men samtidigt inte framhäva torra partier.

  Inte helt enkelt att välja rätt foundation då! Men mina produktförslag längre ner i inlägget passar även blandad hy, så läs vidare :)

  Att foundationen ska passa oljighet/torrhet är det viktigaste enligt mig. Men det finns andra hudtillstånd att ha med i beräkningarna också:

  (tillbaka till menyn)

  7. Foundation för mogen hy (eller snarare rynkor och linjer)

  Jag brukar sällan ge tips för bara ”mogen hy” för alla över en viss ålder har inte automatiskt samma hudtyp och hudtillstånd. Dessutom kan många yngre också ha rynkor och linjer i ansiktet, jag t.ex. har alltid haft väldigt tydliga nasolabialveck (linjen från näsvingen till mungipan) och måste alltid ha bassmink som håller bra i rynkor. Annars blir den linjen jättedjup!

  Bästa foundation för rynkor är en som är lätt och sjunker in i huden, istället för att ligga som ett lager utanpå. Alternativt att du jobbar in den i huden väldigt bra! Om du har ett tjockt lager kräm på ytan av huden så kommer det med största sannolikhet att lägga sig i rynkor/linjer/veck under dagen.

  välja rätt foundation , foundation mogen hy, rynkor, linjer, bassmink, smink, makeup, tips, smink ögon

  Här sminkade jag Miskas mamma med foundationen Pixi H2O Skintint! :)

  (tillbaka till menyn)

  8. Foundation för känslig hy

  Det allra viktigaste är att undvika doftsatt smink. Jag skriver bara ”doftsatt” för det handlar inte enbart om parfym, utan även naturliga eteriska oljor som tillsätts för att ge doft.

  En parfymfri/doftfri foundation kan ha en mer syntetisk lukt och nej det känns ju inte lika trevligt under appliceringen. Men har du känslig hy så är det värt det! :)

  (tillbaka till menyn)

  9. Miljövänlig foundation

  Många sätter likhetstecken mellan syntetiskt och dåligt för miljön. Det stämmer i vissa fall, men långt ifrån alltid!

  Ur miljöperspektiv och samhällsperspektiv så är det i många fall bättre med naturligt och ekologiskt! Men även där kan man inte sätta ett likhetstecken, det finns syntetiska ingredienser som i vissa fall är bättre alternativ.

  T.ex. naturlig mica vs syntetisk mica som används som skimmer i smink. Naturlig mica är kopplat till barnarbete och det är svårt för bolag idag att garantera att deras naturliga mica inte är kontaminerat med mica från gruvor med barnarbete. Syntetisk mica är inte alls dåligt för miljön (framför allt ett bättre alternativ än plastglitter) och framställs på ett säkert sätt.

  Det var bara ett exempel för att visa att detta är ett mycket komplext område och man kan inte dra t.ex. all mica över en kam. Det gäller att bolaget/varumärket verkligen bryr sig om miljön och samhällsfrågor och gör rätt val – för det är för svårt (i många fall omöjligt) för konsumenten att dra slutsatser utifrån en ingredienslista :)

  Min rekommendation här är att enbart handla smink och hudvård från bolag som du har förtroende för och som verkar ha schyssta värderingar!

  (tillbaka till menyn)

  välja rätt foundation, stippling brush, borste, foundation bassmink, smink, makeup, tips,

  8 Vanliga problem med foundation

  1. Foundation oxiderar
  2. Foundation krackelerar / spricker
  3. Foundation lägger sig i porerna
  4. Min foundation fastnar inte
  5. Foundation lägger sig i linjer
  6. Kakigt smink, t.ex. på näsan och under ögonen
  7. Välja rätt foundation som är tillräckligt ljus
  8. Välja rätt foundation som är tillräckligt mörk

  De allra, allra vanligaste frågorna är dock inte om vilken täckningsgrad man ska ha, hur man applicerar foundation eller vilken foundation passar min hudtyp. Utan att man upplever olika problem med sitt bassmink/basmakeup som i sin tur beror på sin foundation!

  1. Foundation oxiderar

  Vad betyder det att foundation oxiderar? Man säger att foundation oxiderar eftersom effekten är att den mörknar med tiden. På samma vis som äpplen blir mörka när de utsätts för syre. Men när det gäller foundation så är det inte syret som är problemet!

  Men det är ju mycket typiskt när jag tror att man lyckats välja rätt foundation – men sen blir det för mörk på huden under dagen!

  Varför oxiderar foundation? Den första saken att särskilja är att en flytande foundation ofta har en ljusare nyans innan den torkar. Ljuset bryts annorlunda när formuleringen är blöt. När du testar ut rätt nyans är det därför bra att låta foundationen torka innan du avgör om den är rätt för dig.

  Att foundationen mörknar under dagen beror dock oftast på olja. På samma sätt som att du får en mörk fläck på tröjan om du spiller en droppe olja, så kan även pigmenten i din foundation mörkna av oljan. Det kan vara att du använder mycket olja i din hudvård, men också bero på oljig hy – att den feta sebumet som huden producerar under dagen får din foundation att mörkna.

  Det är inte lika vanligt men förekommer också att puder oxiderar! Om du har en ganska fet bas och pudrar så kommer då pudret bli mörkt (inte foundationen). Eller om har fet hy och pudrar den oljiga ytan under dagen, då kan pudret också blir mörkt.

  Vad gör man för att foundation inte ska oxidera? Om du inte har oljig hy men ändå har detta problem så kan du testa att minska på oljor i din hudvård. Annars finns det inte så mycket du själv kan göra förutom att köpa produkter som inte oxiderar. Det finns! Läs recensioner innan du handlar om det inte redan står i produktbeskrivningen att produkten inte ska oxidera.

  puder oxiderar, foundation, blir mörkare under dagen, pigment, bassmink, smink, makeup, tips,

  Ingen charmig bild på mig för jag fotade den inte för att publicera haha! Katastrof. Men det slog mig nu att jag hade en bild i mobilen på ett oxiderande puder och var tvungen att lägga in den och visa :) Båda pudren (har ett puder på ena halvan och ett annat på den andra halvan) ska vara helt transparenta och båda är det också OM man inte applicerar ovanpå en fet foundation – för då blir det ena pudret såhär mycket mörkare!

  (tillbaka till menyn)

  2. Foundation krackelerar / spricker

  Att foundationen lägger sig ojämnt under dagen beror även det på den feta oljan i huden (även kallat talg/sebum). Oljan löser upp sminket och får det att glida runt på huden och kan nästan upplevas som att den rinner av.

  Många som inte har oljig hy själva säger ofta till mig (som har oljig hy) att det är så fint med glow och lyster, de vill också ha oljig hy! Men faktum är att det inte är den glansiga ytan som är det största problemet – utan att få sminket att hålla hela dagen.

  Det är faktiskt ett vanligt problem även fast man inte har jätteoljig hy :) Fler personer skulle få bukt på att sitt bassmink inte håller om de använde produkter för oljig och kombinerad hy. Du kanske inte stör dig på oljigheten eller ens reflekterar över den alls, men du upplever ändå problemen med bassminket som oljan orsakar.

  (tillbaka till menyn)

  foundation, bassmink, smink, makeup, tips, välja rätt foundation

  3. Foundation lägger sig i porerna

  Att foundationen lägger sig i porerna kan bero på två olika saker.

  1. Testa att applicera på ett annorlunda sätt. Vissa foundation behöver jobbas in i huden istället för att bara ”svepas på” för att lägga sig finare i porerna.
  2. Om det inte fungerar så kanske du bör testa en annan foundation. Om man har stora porer så kan en del foundations lägga sig som små prickar i porerna. En porutfyllande primer kan i vissa fall hjälpa men oftast beror det enbart på att foundationen inte är lämpad för personer med stora porer.

  En bra porutfyllande primer (fyller ur porer) är Pixi Flawless & Poreless Primer (adlink).

  (tillbaka till menyn)

  4. Min foundation fastnar inte

  Om man inte har återfuktat huden ordentligt så kan man uppleva att mineralfoundation inte fastnar på huden. Torrt mot torrt fäster inte så bra, helt enkelt.

  Vad gäller flytande foundation så kan det tvärtom vara din återfuktning som gör att foundationen inte fäster! Ibland kan dina fuktkrämer och din foundation krocka med varandra, så att det känns som att foundationen bara ”glider runt” på huden när du applicerar den.

  Testa att justera din hudvårdsrutin. Du kanske kan skippa serum på morgonen och använda det enbart på kvällen? Använda en mindre mängd av din fuktkräm? Man kan också låta fuktkrämen sjunka in en stund innan man sminkar sig och därefter dutta med en bit toalettpapper för att få bort den överflödiga.

  Det är åtminstone väldigt ovanligt att foundation inte fäster p.g.a. att den är ”dålig” utan det beror på andra omständigheter. Om du inte köpt en av jättedålig kvalité vill säga :)

  (tillbaka till menyn)

  foundationsborste, platt borste, täckande foundation, bassmink, välja rätt foundation, smink, makeup, tips,

  5. Foundation lägger sig i linjer

  Mycket, mycket vanligt!!

  Varför lägger sig foundation i linjer? För att du har en stor mängd krämig produkt på huden.

  Hur får man foundation att inte lägga sig i linjer? Det finns två saker att tänka på:

  1. Fixera med puder. En vanlig fråga är ”måste jag använda puder på min foundation?” och svaret är nej, alla foundations behöver inte pudras för att hålla. MEN just i vecken under ögonen osv så rör sig huden mycket när vi skattar och pratar under dagen så blir det väldigt stor påfrestning, huden runt dessa linjer och veck gnuggas mot varandra. Du får ett mycket mer hållbart resultat om du fixerar din foundation (och concealer om du använder det också) med puder. Ett tunt lager räcker.
  2. Använd mindre produkt! Detta tips vill jag VERKLIGEN slå ett slag för. Ett tjockt lager smink kommer med största sannolikhet lägga sig i rynkor och linjer under dagen. Använd hellre mycket liten mängd av en concealer med hög täckningsgrad än en större mängd av en mindre täckande concealer. Jobba alltid med tunna lager av krämprodukter.

  Ett tips är att ljusa upp under ögonen med en matt ljus highlighter, istället för ett tjockt lager concealer. För att ha mindre lager krämig produkt på områden med mycket linjer.

  välja rätt foundation, applicera, bassmink, smink, makeup, tips,

  På denna bild har jag ingen concealer alls, utan har ett tunt lager täckande foundation och har ljusat upp med en matt ljus highlighter under ögonen.

  (tillbaka till menyn)

  6. Kakigt smink, t.ex. på näsan och under ögonen

  Anledningen till att ditt smink blir kakigt är antingen för att du applicerar för mycket, för att dina produkter inte passar ihop eller att det helt enkelt blir för mycket täckning och matt finish samtidigt.

  Det handlar inte om att välja rätt foundation utan beror (oftast) på för tjockt och onaturligt lager helt enkelt :)

  Näsan är det ”känsligaste” områden eftersom det är precis i mitten av ansiktet. Ser näsan inte naturlig ut så känns hela bassminket inte bra ut heller. Att få sminket att lägga sig fint på näsan handlar mycket om appliceringsteknik, ha inte för mycket på borsten utan jobba med tunna lager och jobba in produkten mycket. Det är lätt hänt att man applicerar för stort lager runt näsvingarna och det kan snabbt ge en kaxig finish.

  Området under ögonen blir ofta kakigt av anledningen att man applicerar för mycket smink. Många vill ha hög täckningsgrad under ögonen p.g.a. mörka ringar, påsar, blåhet o.s.v. Mycket concealer som sedan behöver fixeras med mycket puder. Men huden är så tunn under ögonen så ett tjockt lager makeup ser snabbt onaturligt ut.

  Det viktigaste tipset är att använda en concealer med hög täckningsgrad, så kan du applicera en liten mängd istället för ett tjockt lager. Du kan även avsluta med en uppljusande matt highlighter för att ljusa upp mörkheten, istället för att jobba upp 100% täckning. Mörkheten kan nämligen ofta bero på att det blir en naturlig skugga i påsen/djupet under ögonen och inte att hudtonen är mörkare och behöver täckas. Det försvinner genom att man ljusar upp, inte lägger mer concealer.

  ljusa upp under ögonen, mörka ringar under ögonen, mörk under ögonen, puder under ögonen

  Här ser ni uppljusning under ögonen med ljus highlighter (matt) istället för concealer.

  Du behöver inte vara rädd för puder sålänge du använder ett lätt och silkeslent sådant, samt även där jobbar med tunna lager. Ett bra puder ser inte ”pudrigt” ut utan kan i många fall snarare blurra huden och ge ett ännu slätare resultat på både porer och linjer!

  Alltså: Jobba med tunna lager och bra produkter så slipper du kakigt resultat.

  (tillbaka till menyn)

  7. Välja rätt foundation som är tillräckligt ljus

  Många varumärken säljer enbart de allra vanligaste nyanserna, tyvärr! Ljusa nyanser säljer bra men de riktigt ljusbleka är inte lika vanliga. Mina ovanstående tips (Pixi H2O Skintint och glo Skin Beauty Pressed Base) har nyanser som passar även de ljusaste hudtonerna.

  vattenbaserad foundation, vattenfast foundation, gel foundation, pixi recension, h2o skintight

  Pixi H2O Skintint’s vanligaste ljusa nyans är Nude, men finns i tre ljusare nyanser: Cream, Fair och Porcelain.

  glo Skin Beautys vanligaste ljusa nyans är Golden Light. Även Natural light (som är ännu ljusare) är relativt vanlig också. Men det finns även en ännu ljusare – Natural fair!

  (tillbaka till menyn)

  8. Välja rätt foundation som är tillräckligt mörk

  Varumärken börjar bli bättre på detta (vilket glädjer mig!) men det är fortfarande en lång bit kvar. När jag började använda Pixi H2O Skintint så fanns bara nyanserna Cream, Nude och Warm, där Warm också är en ljus nyans. Så pass ljus att de som använt Nude innan sommaren var tvungen att byta foundation efter sommaren för att även Warm blev för ljus när de var solbruna.

  I skrivande stund har Pixi H2O Skintint 11 nyanser som är mörkare är Warm och totalt 19 nyanser i sortimentet. Det är väldigt mycket med tanke på att foundationen är semitäckande och undertonen spelar mindre roll.

  glo Skin Beauty har alltid varit duktiga på mörka nyanser och har alltid haft många att välja på. I skrivande stund har de 9 nyanser i olika undertoner i spannet medium-dark.

  foundation för mörk hy, hudton, underton, nyanser

  Ett vanligt missförstånd är att budget-märken inte har råd att ha många nyanser i sitt sortiment. Men det handlar snarare om hur mycket pengar man har i bolaget när man startar, inte vilket pris man har på produkterna. Många nya varumärken måste börja med färre antal nyanser eftersom man måste beställa så många av varje nyans.

  (tillbaka till menyn)

  Vad använder jag för bassmink?

  Min hudtyp är oljig med ganska synliga porer. Känslig på så viss att huden lätt känns stram, jag måste återfukta den ordentligt. Samt har en del rödhet kring näsan och alltid några blemmor, men i stora delar ganska jämn hudton.

  Jag använder oftast:

  1. Pixi Flawless & Poreless Primer (adlink)
  2. Pixi H2O skintint  (adlink)
  3. glo Skin Beauty Under Eye Concealer (adlink)
  4. Paese Bamboo Silk Powder (adlink)

  välja rätt foundation, bassmink, smink, makeup, tips, naturligt resultat, hållbar

  Hoppas att mitt inlägg om foundation har hjälpt dig så att du vet hur du ska välja rätt foundation för dig! Det kan vara lite svårare att hitta rätt foundation online men de flesta finns även i butiker som typ Kicks/Åhlens så att du kan gå och prova ut. Om det dyker upp några frågor eller funderingar så lämna gärna en kommentar här nedan.

  Läs även mina andra inlägg:

  Populäraste sminkmärken med foundation:

  Loreal, The ordinary, Bare minerals, Lumene, Max factor, Kicks, Fit me, Milani, Clinique, Sensai, Isadora, Lancome, Maybelline, Dior, Nyx, Nars, Clarins, Mac, Estee lauder, Dream urban, Anastasia, Ysl, Idun minerals, Urban decay, Smashbox, Dr hauschka, Armani, Make up store, Too faced, Tarte, Shiseido, It cosmetics, Chanel, Lily lolo, Wet n wild, La girl, Tikei mineral, Elf, Maria åkerberg, Bobbi brown, Rimmel, Makeup revolution, Kat von D, La mer, Vichy, Yves Rocher, HM, Beauty UK, The Body Shop, Exuviance, Dermacol, Zuii.

   

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish