Immunförsvaret – Har du nedsatt eller dåligt immunförsvar?

  - Annons -

  Att ha nedsatt eller dåligt immunförsvar är inte helt ovanligt i dagens samhälle. Det beror väldigt ofta på yttre eller inre påverkan. Orsaker för att immunförsvaret är nedsatt eller dåligt är bland annat miljö, kost, mediciner, stress, depressioner, psykisk ohälsa. Listan på anledningar kan säkert göras väldigt lång.

  Jag har själv kämpat med mina återkommande halsinfektioner och är ganska säker på att det förmodligen har ett samband med mitt immunförsvar och stress. Eller, de började när jag hade en period med mycket inre stress och sedan har immunförsvaret inte riktigt kommit tillbaka igen.

  Så för att lära mig mer om immunförsvaret och hur det fungerar, vad man kan göra för att förbättra sitt immunförsvar och allt runt det. Så tänkte jag göra ett stort inlägg om just immunförsvaret. Ämnet är dessutom högst aktuellt nu med immunförsvar corona och hur coronaviruset kan påverka immunförsvaret.

  Jag hoppas ni kommer ha lika mycket nytta av detta som jag! Att ni kan boosta era immunförsvar och må bättre i dessa coronatider! Det är ju inte bara corona man vill akta sig för, eftersom även vanliga förkylningsymptom gör att man hamnar i karantän-läge om man inte coronatestar sig. 

  Vad är Immunförsvar?

  Innehållsförteckning av ”Immunförsvaret – Har du dåligt eller nedsatt immunförsvar?”:

  - Annons -
  1. Vad menas med immunförsvar?
  2. Hur fungerar immunförsvaret?
  3. När och hur får man sitt immunförsvar?
  4. Hur får man bättre immunförsvar?
  5. Maten för att stärka och boosta immunförsvaret!

  Vad menas med Immunförsvar?

  Immunförsvaret är kroppens inre försvar för virus, bakterier och andra ämnen som inte hör till kroppen. De bakterier och virus som lyckas ta sig igenom kroppens yttre försvar kommer att möta vårt immunförsvar.

  Vårt immunförsvar lagar skador som uppstår och tar hand om restprodukter som kroppen inte behöver. immunförsvaret städar också upp i cellerna och lagar det som behöver lagas.

  Immunförsvaret består av bland annat:
  • Vita blodkroppar, som är kroppens försvarsceller.
  • Blodet, som transporterar de vita blodkropparna.
  • Lymfan, en vätska i lymfkärlen som transporterar vita blodkroppar.
  • Lymfkörtlarna, ingår i lymfsystemet och innehåller vita blodkroppar.
  • Mjälten, ett organ som innehåller många vita blodkroppar.
  • Thymus, där vita blodkroppar av sorten T-lymfocyter mognar.
  • Andra celler, som t.ex. epitelceller i tarmar, lungor och vävnader. Dessa reagerar på virusinfektion och tillkallar hjälp och signalerar fara.

  Hur fungerar Immunförsvaret?

  Immunförsvaret skyddar kroppen genom att angripa främmande ämnen på olika sätt och skapar därmed immunreaktioner. Några exempel på immunreaktioner är bland annat inflammation, antikroppar, storätande celler & mördarceller.

  Vad händer vid inflammation i kroppen?

  Inflammation sker när kroppen tagit skada av något och cellerna i den skadade vävnaden släpper ut olika kemiska ämnen. Detta resulterar i att vätska strömmar genom blodkärlen och ut i den skadade vävnaden. Vita blodkropparna samlas som försvar för kroppen och mot det som angriper eller för att reparera skador som uppkommit.

  När det strömmar mer blod till ett skadat område så känns det svullet, varmt och kan göra ont. Vid en kraftig inflammation kan man även ha feber.

  Det är just febern som är jobbigast när jag får mina halsinfektioner. Standard är att jag får 39,4 grader när febern är som högst. Då är man inte kaxig ;) Jag har blivit lite av en feber-expert. Två avledon och en ipren (fast olika tider på dagen så att de aldrig går ut helt) samt att sova i en frotté-badrock och värmemadrass. Det är min rutin det!

  Varbildning vid ett infekterat sår är en del av försvaret och ingår i läkningen. Det är bland annat döda vita blodkroppar, bakterier och död nedbruten vävnad.

  feber, febervård, ta hand om feber, minska feber, infektion, inflammation, halsproblem

  Här ser ni en febrig Helena som försöker hålla humöret uppe! Lite sliten :) Dessa besvär har jag haft i 2,5 år nu och har haft runt 30 skov under den tiden.

  Jag har fått ordentlig undersökning både hos öron- näsa hals-mottagningen samt på infektionsmottagningen. Typ tusen prover och även röntgat lungorna. Så jag kan slappna av och veta att det inte är någonting farligt i alla fall, jag måste bara få det att sluta..

  - Annons -
  Vad är antikroppar och hur bildas antikroppar?

  Antikroppar är ett protein som immunförsvaret använder för att bekämpa främmande ämnen. Antikropparna bildas av vita blodkroppar av typen B-lymfocyter.

  Antikroppar kan bland annat göra kroppen immun mot en del sjukdomar som en del i vårt immunförsvar.

  Första gången man blir utsatt för ett virus, tar det tid för kroppen att bilda tillräckligt med antikroppar och gör så att man påverkas mer av viruset. Om man efter en viss tid utsätts för samma virus igen så går det snabbare, och beror på att några av de celler från förra attacken har omvandlas till minnesceller.

  Minnesceller kommer ihåg viruset från förra gången och kan därför snabbt bilda nya antikroppar mot viruset. 

  När man blir immun mot en sjukdom så är det dessa minnesceller vi har att tacka! :)

  Immunitet kan man dels få genom att bli sjuk eller genom att vaccinera sig. Vid vaccination så blir man utsatt för samma virus men så försvagat att kroppen enkelt hinner ta hand om det även om det är nytt. Därmed bildas det även minnesceller för samma sjukdom och om man i framtiden blir smittad så vet kroppen hur den ska hantera det. 

  Vad är mördarceller och vad gör dem?

  Mördarceller eller T-celler är som namnet indikerar mördare! De kan bland annat döda cancerceller och andra celler som har infekterats av virus förutsatt att mördarcellen känner igen viruset. De dödar cellerna genom att injicera gift. Låter ju otäckt men det är en del av hur kroppen skyddar sig! :)

  Vad är storätande celler och vad gör dem?

  Storätande celler är lik sina kompanjoner mördarcellerna och de äter istället celler och andra mikroorganismer. På detta sätt förstör storätande cellen det den äter.

  När och hur får man sitt immunförsvar?

  Immunförsvar har vi redan när vi föds, dock måste man se immunförsvaret också som nyfött och det måste lära sig att ”stå, gå och prata” precis som barnet. :)

  Första tiden har bäbisar dels antikroppar som överfördes från mamman under fosterlivet men också genom bröstmjölken. Hittade även en artikel om amning och bröstmjölkens positiva effekter.

  - Annons -

  När man är liten så lär man sitt immunförsvar att fungera korrekt genom att utsätta sig för olika virus och bakterier. Kanske är det också därför barnen ofta ska stoppa saker i munnen? 

  Det jag själv reflekterat över genom åren är att barn som växt upp i mer ”renliga hem” har i större grad allergier och känslighet. Nu menar jag pedantiskt städade hem och förbud mot att ”smutsa ner sig”. :P

  Hur får man bättre Immunförsvar?

  Hur stärker man sitt immunförsvar egentligen? Immunförsvaret kan stärkas mot t.ex. specifika sjukdomar genom vaccinationer och genom en hälsosam livsstil.

  Tips för att stärka ditt immunförsvar:
  • Ät hälsosam mat – Vitaminer och mineraler är viktiga för immunförsvaret, så det bästa är att äta varierat och hälsosamt. Mycket frukt och grönsaker gör underverk! 
  • Träning och rörelse – Att röra på sig är viktigt för kroppen, det minskar bland annat inflammation! Man bör försöka styrketräna och eller konditionsträna någon gång i veckan. Det är även viktigt med vardagsrörelse, speciellt om man har ett stillasittande jobb. Man bör tänka på småsakerna som att ta trapporna istället för hissen och promenera istället för elsparkcykeln. 
  • Sömn och återhämtning – Detta är väldigt viktigt och kroppen behöver vila för att återhämta sig från både psykisk och fysisk aktivitet.

  Jag gör alla dessa saker förutom att jag inte har full pott på ”träning och rörelse”. Mest jobbar jag framför datorn och på hösten/vintern blir det inte många steg.. Och träningen är svår att komma igång med när jag hela tiden blir sjuk. Man ska inte träna med feber!

  Maten för att stärka och boosta Immunförsvaret!

  immunförsvar, mat, kost, vitaminer

  Nyttig mat är jag dock duktig på att få i mig! Miska har förmågan att laga mat som är nyttig och jättegod samtidigt! Även för mig som är jättekräsen haha. Som ett barn :)

  Ät mindre av mat som är ”sönderprocessad” och mer av mat som kommer direkt från naturen! På detta sätt får du i dig mängder av bra bakterier, vitaminer, mineraler och andra goda ämnen som kroppen behöver för att fungera ordentligt. Men också för att immunförsvaret ska göra sitt jobb som det är tänkt!

  Här kommer några enkla tips på mat som stärker ditt immunförsvar:

  • Frukt & grönsaker – Går ej att överäta, desto mer desto bättre! Dock i så stor variation du bara kan, att bara äta t.ex. bananer kommer nog få dig förstoppad. :)
  • Bär & nötter – En fantastisk källa för vitaminer och mineraler och räcker i små mängder för att boosta ditt immunförsvar!
  • Mörk choklad – Den höga halten kakao som finns i mörk choklad ger stora mängder fenoler och boostar immunsystemet. Det går förstås också bra att dricka en kopp hemlagad choklad med mörk kakapulver. Jag brukar ta 1-2 små bitar 70+ mörk choklad om dagen, men desto mörkare desto bättre. :)
  • Fet fisk – Boostar ditt D Vitaminintag som aktiverar T-cellerna och är en bra källa för omega 3 fett. Feta fiskar är bland annat makrill, lax, tonfisk och röding.
  • Yoghurt & fil – Mer och mer forskning visar att tarmfloran är en viktig del i en fungerande kropp och framförallt ett fungerande immunförsvar. Så för att få i sig goda bakterier kan man förutom de andra stegen även äta lite yoghurt & fil. Detta gäller förstås naturell osötad yoghurt & fil. :)
  • Kryddor – Många kryddor är superbra för immunförsvaret, jag går inte in djupare in i alla och vad de gör här. Men några exempel på bra kryddor för immunförsvaret är vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, vitlök, chili, basilika, svartpeppar och senap. Så se till att krydda maten ordentligt och tillsätt största delen av kryddorna i slutet av matlagningen så att inte bra ämnen förstörs av upphettning. :)

  immunförsvar kosttillskott c-vitamin zink brustablett välmående hälsa

  Jag dricker också en brustablett med C-vitamin och Zink varje dag (blir en snygg mörkrosa drink!) samtidigt som jag försöker hitta avslappning och lite extra lyx i vardagen. Oftast så enkelt som att jag inte ”bara tar en kopp te” utan jag tänker aktivt ”nu ska jag mysa till det med en varm kopp te” och så tar jag på mig tofflor och en filt också. Stress är inte bara ”bråttom” utan även inre stress, så det är jätteviktigt med avslappning och att leva det liv man vill leva :)

  Kika även något av mina andra inlägg om hälsa:

  Hoppas att mitt inlägg om immunförsvar och hur immunförsvaret fungerar var till hjälp! Jag gör dessa inlägg för att få bukt på mina återkommande halsinfektioner, jag är så trött på att vara sjuk varje månad och måste hitta en lösning!

  Förmodligen är det något som varit i obalans en längre stund och det får jag sota för när kroppens varningssignaler slagit lite slint. Jag var också jättedålig på att lyssna på kroppen i början, jag stoppade i mig febernedsättande tabletter tills jag glömde att jag var sjuk och sen lassade jag ved tills lungorna brände.. Men nu tar jag kroppen på allvar! Jag får balansera upp det lite nu och visa kroppen att det inte är någon fara :)

  Skriv gärna en kommentar om ni själv kämpar med något och om det är något som fungerat bra för er eller om ni har några frågor eller funderingar!

  Om du som jag också varit mycket sjuk så kan jag även tips om mitt tidigare inlägg om att sminka sig frisk! Klicka här för att komma till det inlägget.

  Kramar! :)

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish