Lösögonfransar » 12 frågor & svar + fästa lösfransar (steg för steg)

  Inlägget innehåller adlinks (reklamlänkar)

  - Annons -

  I detta inlägg tänkte jag besvara de vanligaste frågorna om lösfransar & även visa hur man kan fästa lösögonfransar på sig själv på bästa sätt!

  Jag själv använder inte lösögonfransar så ofta, men när jag väl gör det så känner jag mig riktigt pangsnygg! :)

  Lösfransar kan vara mina nya dille känner jag nu. Jag är 100% periodare när det gäller vissa skönhetsattribut. För tillfället är det 1. skippa foundation (använder enbart produkter som neutraliserar rödhet) 2. fejk-skönhetsfläckar 3. brun utan sol och nu även 4. lösögonfransar!

  just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  Lösögonfransarna i detta inlägg kommer från märket Just Lashes (adlink) som är grundat av makeupartisterna My Emilsson och Anna Kokotos. Vilka kan lösfransar bättre än två erfarna makeupartister? :)

  - Annons -

  Innehållsförteckning:

  Fästa lösögonfransar · Frågor & Svar · Summering

  Hur fäster man lösögonfransar på sig själv?

  Här nedan kommer en steg för steg-beskrivning på hur man fäster lösögonfransar, samt lite tips och trix på hur man kan applicera lösfransar på sig själv på ett enkelt sätt.

  lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips

  Ber om ursäkt för mitt brynstrå som sticker ut helt! Jag såg det inte förrän i slutet av sminkningen, så den är med på majoriteten av steg för steg-bilderna ;)

  1. Lashliner / fransmarkering innan lösfransar

  Börja med att göra en lashliner / fransmarkering. Detta kommer få dina lösögonfransar att smälta in betydligt bättre med dina naturliga ögonfransar.

  Här har jag använt en svart ögonskugga, som jag har applicerat med en pensel som är fuktad med fixing mist (ger längre hållbarhet än vatten). Men man kan använda vilken produkt som helst till detta; kräm-eyeliner, en smal kajalpenna, cake eyeliner o.s.v.

  lashliner, fransmarkering, eyeliner sminktips, steg för steg

  Jag gör detta genom att lyfta lite på ögonlocket och svärta ner precis i fransarnas ”hårbotten” från undersidan. Alltså inte så långt in på ögat att du lägger längs övre vattenlinjen/slemhinnan, för då kommer det färga av sig under ögat när du blinkar. Utan bara precis på huden mellan ögonfransarna.

  lashliner, fransmarkering, eyeliner sminktips, steg för steg

  - Annons -

  Detta sätt går också! Lägg en spegel på bordet under dig, eller vinkla spegeln uppåt om du använder en sån rund som man kan vrida på. Då ser du franskanten väldigt tydligt, så att du inte famlar i blindo :)

  lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips, steg för steg, ögonskugga

  2. Eyeliner till lösögonfransar

  Sedan målar jag eyeliner över fransarna också! Hur man gör denna eyeliner är 100% valfritt. Tjock, tunn, skarp, sotad, vinge, bred ytterst och smal innerst o.s.v. Helt valfritt!

  Anledningen till att det är bra med eyeliner till lösfransar är för att det annars kan synas tydligt att du har lösögonfransar, eftersom det är precis över dina naturliga fransar som man fäster lösfransarna.

  sotad eyeliner, smokey eyeliner, lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips, steg för steg, ögonskugga

  Jag sotade min eyeliner, för att visa det också! Men som sagt, vilken eyeliner du vill ha till dina lösögonfransar är helt valfritt.

  just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  3. Lösögonfranslim (+ klipp lösögonfransarna om det behövs)

  Det vanligaste misstaget när man applicerar lösögonfransar är att man inte klipper dom, eller att man klipper men inte tillräckligt. Alltså inte stråna, utan hur lång remsa man har. Det beror lite på vilken ögonform man har, men på de flesta så brukar jag inte fästa lösögonfransar ut till spetsen av yttre ögonvrån. För det kan ”dra ner” ögat lite samt ser ganska onaturligt ut.

  Klipp lösfransen litegrann i ytterkanten, lägg mot ögat (utan lim) och kolla om det ser snyggt ut. Sedan kan du klippa mer om det behövs.

  Applicera sedan en jämn linje med lösögonfranslim på kanten av dina lösfransar. Inte för mycket, inte för lite. Jag använder det klassiska limmet Duo Adhesive (adlink). Ett lim som är vitt vid applicering men som blir helt genomskinligt när det torkar.

  - Annons -

  Låt torka en stund innan du applicerar! Så att limmet blir lite segt.

  fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  4. Fästa lösfransar

  Om man fäster lösögonfransar med fingrar eller pincett är 100% smaksak. Jag brukar lägga på lösfransen med fingrarna i mitten av ögat.

  fästa lösögonfransar på sig själv, applicera lösögonfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  …Sedan tar jag en pincett om lägger lösfransen perfekt mot inre och yttre ögonvrån och ser till så att lösögonfransarna ligger så nära mina naturliga fransar som möjligt, längs hela fransraden.

  Man kan också göra så som jag visade bild på angående lashliner: lägg en spegel på bordet under dig och titta neråt istället. Det tycker vissa är enklare för man får så tydlig överblick över franskanten då!

  Nybörjare? Vad gör man om lösögonfransen hamnar fel? Det är inte svårare än att ta bort och börja om på nytt! Limmet lossnar enkelt genom att man drar bort det från lösfransens kant som ett litet gummisnöre typ.

  Ibland inser man först efter applicering att man skulle ha klippt lösfransarna lite till, eller att man satte lösögonfransen för nära ögonvrån eller att den skaver någonstans. Det ska vara fint och bekvämt! Gör om och gör rätt tills du är nöjd. Det enda som händer är att du kan behöva bättra på din eyeliner litegrann mellan gångerna. Och att man kan bli frustrerad om man inte får till det ;) men övning ger färdighet!

  Det viktigaste att komma ihåg är att man inte bara har ”en chans”, så det är inte hela världen om det inte blir bra direkt.

  just lashes,lösfransar, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  Såhär ser mina fransar ut med bara lösfransar och eyeliner! Dessa lösögonfransar är Just Lashes Aliya XS (adlink).

  5. Tips för att lösögonfransarna ska hålla hela dagen

  Efter att limmet har torkat så brukar jag, med en tunn eyelinerpensel, lägga lite lösögonfranslim i efterhand också. Liksom på skarven av lösfransarna. Speciellt i ögonvrån. Jag kan nämligen lätt få lite tåriga ögon under applicering och då fäster inte alltid limmet så bra, även om det inte syns direkt. Och då kan lösögonfransen släppa lite på dessa områden under dagen.

  Så länge man inte kladdar med limmet på sina lösfransar så kan man lägga på ganska mycket utan att det ser konstigt ut. ”Mycket” är ju en definitionsfråga, men ni förstår vad jag menar ;)

  Ska man böja ögonfransarna innan lösögonfransar?

  Om man har väldigt raka ögonfransar som är svåra att få upp med mascara, eller att de till och med växer lite neråt, då skulle jag böja ögonfransarna innan. Men gör en så mjuk böj som möjligt, så att fransen inte blir som en L-vinkel rakt uppåt.

  På mina fransar så böjer jag inte alls innan jag applicerar lösfransar.

  Varför? Det är ganska lätt hänt att man böjer fransarna för mycket, då kommer de sticka upp genom/ovanför lösögonfransarna istället för att smälta ihop fint tillsammans med lösögonfransen.

  Men om man inte kan få upp sina naturliga fransar utan att böja med tång, då rekommenderar jag att göra det innan man fäster lösögonfransarna. Så att man inte från sidan har två rader med fransar, först sina egna, sedan ett mellanrum och därefter lösfransar ovanför det :)

  just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  6. Om det behövs: Fyll på / bättra på eyelinern

  Jag la lite mer svart ögonskugga på eyelinern, eftersom limmet blev lite glansigt medan min eyeliner är matt.

  Det kan också bli så att man ser någon ojämnhet eller liknande efter att lösfransen är på plats, då kan man jämna till eyelinern i efterhand.

  mascara, böja ögonfransarna, styckfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  7. Mascara före eller efter lösögonfransar?

  Det råder lite olika meningar om det faktiskt. Vissa föredrar att lägga mascara innan lösfransar, jag föredrar att lägga mascara efteråt – och så lite mascara som möjligt.

  Det bästa (enligt mig) är lägga så försiktigt som möjligt med mascara, bara så att dina naturliga fransar blir svarta och går ihop med lösögonfransen. När jag tar bort lösögonfransarna på kvällen sen så ser jag att jag knappt har någon mascara alls – så lite använder jag. För lösfransarna är ju så fina i sig, så jag undviker att få mascara på lösögonfransen.

  Ännu enklare är det om man färgar sina naturliga fransar innan! Då behöver man bara ”få ihop” sina naturliga fransar med alla lösögonfransar, men de naturliga stråna är redan svarta.

  En annan anledning till att inte kladda ihop lösögonfransarna och dina naturliga ögonfransar med massor med mascara, är för att det är svårare att dra bort lösögonfransen på kvällen då. Om du har kladdat ihop dom så måste du först lösa upp mascaran, men det behöver inte jag med denna minimala mängd mascara.

  fästa lösögonfransar, applicera lösögonfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  Klart! Här har jag också lagt lite ögonskugga runt omkring för lite balans, inte bara lösfransar.

  12 frågor & svar om lösögonfransar:

  1. Vilka olika typer av lösögonfransar finns det?

  Kortfattat kan man säga att det finns 3 olika typer av lösögonfransar:

  1. Helrad / Remsor (strip lashes)

  ”Klassiska lösögonfransar”. Detta är den vanligaste typen av lösfransar och förmodligen enklast för nybörjare. De går att hitta antingen som hela fransar eller i remsor som klipps till för att passa ditt öga.

  2. Individuella Styckfransar (cluster/flare/individuals)

  Styckfransar är oftast 2-3 strån i ett knippe och kan användas för att fylla i glesa områden och bygga volym. Vissa använder dessa för att fästa i ögonvrån där man kan ha svårt att få det bra med klassiska lösögonfransar remsa. Antingen har man ett ”singelknippe” men det finns också varianter med 2-3 knippen på en kort liten remsa. Den typen föredrar jag, då det är lite klurigt att fästa singel-knippen på sig själv.

  3. Individuella Singelfransar (singel)

  Singelfransar används oftast i fransförlängningar och är som namnet tyder en enda frans. Dessa fästs individuellt frans för frans för att bygga upp de egna fransarna. Denna typ av lösögonfransar är ovanligt att använda i sminkningar.

  Men det finns såklart massor av olika stilar på lösfransar; långa, korta, glesa, fluffiga.. Samt olika sätt att fästa de på, t.ex. magnetiska lösögonfransar!

  just lashes, lösögonfransar, lösfransar, styckfransar, naturliga ögonfransar, eyeliner med vinge, individuals, individuella fransar, singelfransar, cluster, flare

  Här är resultatet av styckfransar med två ”knippen” vilket gör de enkla att applicera. Dessa lösögonfransar är Just Lashes Alora Individuals (adlink). Så, så, så bra!

  Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Eyeliner och lösögonfransar (styckfransar) Steg för steg.

  just lashes, lösögonfransar, lösfransar, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

  Här är resultatet av en hel remsa i en ganska diskret och naturlig storlek. Jag känner mig jättefin i dessa! De gör stor skillnad, men är ändå naturliga. Dessa lösögonfransar är Just Lashes Aliya XS (adlink)

  Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Naturlig sminkning med lösögonfransar (steg för steg)

  fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, applicera lösögonfransar, smokey eyes, smokey eyeliner, festsminkning, party makeup,

  Här är också lösögonfransar på remsa/helrad, men en större storlek och lite ”fluffiga”. Passar bra till sminkningar med lite mer ögonskugga, gärna sotat! Dessa lösfransar är Just Lashes Alyssa M (adlink).

  Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Smokey eyes med lösögonfransar (steg för steg)

  2. Kan man ha lösögonfransar varje dag?

  Rent teoretiskt går det att ha lösögonfransar varje dag om man vill, däremot kan det med tiden slita på sin naturliga fransar om man har känsliga ögonfransar. Vissa kan ha det varje dag utan att märka någon skillnad på de naturliga.

  Om man vill ha lösfransar varje dag så rekommenderar jag ändå att hoppa vissa dagar om möjligt för att låta fransarna vila mellan varven.

  3. Kan man vara allergisk mot lösögonfransar?

  Det är osannolikt att man är allergisk mot lösögonfransar i sig, däremot om du fäster med lim så kan limmet framkalla en allergisk reaktion. Vanligast är nog latex-allergi och att man använder lim med latex. Man kan med fördel fästa lösfransar med latexfritt lim.

  lösögonfranslim, latexfri, applicering, sminktips, steg för steg

  Jag använder limmet Duo Adhesive (adlink) som är det vanligaste lösögonfranslimmet. Den finns också i en latexfri variant, Duo Adhesive Latex Free (adlink) som jag inte har testat själv men det har fått mycket bra recensioner så den är nog lika bra!

  4. Sliter lösögonfransar på de naturliga fransarna?

  Lösfransar sliter inte speciellt vid enstaka användningar, men det är en liten påfrestning för de naturliga fransarna. Använder man lösögonfransar ofta så kan det börja märkas genom att man får färre och sämre naturliga ögonfransar.

  Det beror också på hur försiktig man är när man ska tvätta bort sminket och ta bort lösögonfransarna. Och hur mycket du ”kladdat in” lösfransarna i mascaran. Om dom sitter fast mycket med dina naturliga fransar och du drar bort lösögonfransarna oförsiktigt, då kan du råka slita med naturliga fransar samtidigt också.

  5. Hur sätter man på singelfransar?

  Singelfransar fäster du enklast med pincett och doppar i lim för att sedan fästa frans för frans.

  6. Kan man sova med lösögonfransar?

  Det är klart att det går att sova med lösögonfransar men INGET jag rekommenderar då detta kan slita mycket på de egna fransarna. Det är ohygieniskt som attan dessutom.

  just lashes, fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, applicera lösögonfransar,

  Vänligen, tjejen som alltid tvättar bort sitt smink på kvällen! Mycket slarvar man med i livet, men inte detta ;)

  7. Går det att klippa lösögonfransar kortare?

  Att klippa lösögonfransar kortare på ”bredden”, alltså själva remsan, går enkelt och är att föredra för att de ska passa dina ögon så bra som möjligt. Det är enkelt gjort med en sax! :)

  Om det är stråna som är långa så är svaret; ja det går, men var försiktig och klipp varje strå i lite olika längder. Det blir ett ”avkapat” utseende om du klipper alla lösfransar i samma längd. Har du tjocka strån på dina lösögonfransar så rekommenderar jag det inte alls, för då blir det också en ”avhuggen” topp på strået. Bör enbart göras vid akutfall, om du t.ex. råkat köpa för långa lösögonfransar och inte har några andra.

  8. Vilka är de bästa lösögonfransarna för nybörjare?

  De bästa lösögonfransarna för nybörjare är (enligt mig) är styckfransar med 2-3 knippen på en kort remsa.

  Eftersom styckfransar som är som ett ”singelknippe” är lite svårt att applicera på sig själv. Det är lätt hänt att man råkar vinkla den knasigt och då spretar alla knippen åt olika håll. Men om du har två knippen på en kort remsa, då lägger du remsan mot fransraden och får rätt vinkel på dina lösögonfransar direkt!

  Styckfransar är enklare än lösfransar på en helrad/remsa eftersom man fäster en del i taget, vilket gör att man får en snabb och enkel applicering längs hela fransraden. Än att få en och samma remsa att sitta perfekt hela biten från innerkanten till ytterkanten.

  just lashes, individuals, lösfransar, individuella, styckfransar, flare, cluster, knippen, applicering, steg för steg, nybörjare, sminktips

  Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Eyeliner och lösögonfransar (styckfransar) Steg för steg.

  9. Kan man återanvända lösögonfransar?

  Hur många gånger kan man använda lösögonfransar egentligen? Du kan återanvända lösögonfransar tills de faller sönder, men kom ihåg att rengöra dem ordentligt så att det inte gror massa smuts och bakterier i dem! Jag rengör mina lösfransar med makeupremover och förvarar dom sedan i en liten låda.

  10. Hur länge sitter lösögonfransar?

  Lösögonfransar som är korrekt applicerade ska sitta hela dagen eller tills du tar bort dem. Ögonfransförlängning sitter längre och de flesta bättrar på en gång i månaden. Ca. 4-8 veckor innan de faller av helt och beror på din naturliga franscykel.

  11. Kan man fästa lösögonfransar utan lim?

  Det finns självhäftande lösögonfransar som håller ihop fransarna med magnet istället för lim. Så om man är allergisk eller bara inte vill använda lim till sina lösfransar så kan magnetfransar vara något att testa! :) Jag har inte testat själv, men är otroligt nyfiken!

  Det finns också eyeliners med någon typ av magnetism, så man målar först eyeliner och sen fäster lösögonfransen där man målat. Inte testat det heller!

  12. Vad är lösögonfransar gjorda av?

  Lösögonfransar är antingen gjorda av syntetiska material eller äkta hår (djurpäls). Materialet som används bör alltid stå på produkten och om du handlar online i samband med produkten, så att det tydligt framgår. Jag rekommenderar syntetiska material, dels håller det längre (plast håller bättre än ett skört hårstrå) och dessutom känns det otroligt onödigt att använda animaliska produkter till skönhet när man kan göra så bra lösfransar (och andra produkter) veganskt.

  just lashes, lösögonfransar, lösfransar, bästa, smokey eyes, fästa lösfransar på sig själv, applicera lösfransar

  Summering, naturliga eller lösfransar?

  Ni som följer mig vet att jag i princip alltid har mina naturliga ögonfransar, jag använder sällan lösögonfransar. Jag tycker det är fint med ”lagom” med fransar. Jag har ganska bra fransar själv som jag tycker räcker, jag brukar använda ganska så sparsamt med mascara också.

  Men om jag vill ha mycket effekt så tycker jag personligen att det är finare (på mig själv) med lösfransar än med jättemycket mascara :) Men det är en smaksak!

  Det tar ju dock inte bort det faktum att man känner sig så otroligt pang-snygg de dagar man gör en snygg sminkning med lösögonfransar! Det är ju så otroligt snyggt!

  lösögonfransar, lösfransar, smokey eyes, snygg fest sminkning, vackra ögonfransar, bra mascara, sotade ögon, sminktips, steg för steg

  Hoppas ni blev inspirerade! Har du några frågor om lösfransar så tveka inte att hojta till!

  Alla lösögonfransar i inlägget är som sagt från Just Lashes (adlink) och jag kan verkligen, verkligen rekommendera dom! Så fina och så bra!

  Läs även:

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish