Nytt poddasvnitt – Mål utan generaliseringar

- Annons -

Nu har vi publicerat det tredje avsnitten av podden “Effektiv på Riktigt” där jag är sidekick med Tommy som driver företagsutvecklingen Peragenda.se! :)

Jag har halsinfektion igen så jag hoppas verkligen att min röst inte låter för ansträngd. Jag blir inte hes utan har bara lite svårt att prata, men tror kanske inte att folk som inte är vana att lyssna på mig hör det (?) men Miska säger att jag låter som en gummislang som man försöker slita isär men det går inte, haha!

Här sitter Tommy och förbereder sig :) Han såg bra rik ut i vår tron på salongen haha!

Mål utan generaliseringar

Att enbart säga “skriv tydliga mål” är inte tillräckligt för vi tycker ofta att vi skriver tydliga mål – men det gör vi inte! De flesta målen är fulla av generaliseringar, fina ord och ofta helt omätbara. Sen står man där ett år senare undrar man varför man inte nådde målen det här året heller. Eller som vi själva råkat ut för flera gånger – att målen varit så otydliga att det är tolkningsfråga om man har nått dom eller inte.

- Annons -

I vårt 3:e avsnitt får du tips på hur du ska sluta generalisera och bli mer tydlig – både när du skriver målbilden och i din kommunikation!

Ex: Om jag skulle skriva “Vi ska öka kvalitén på våra behandlingar för att få nöjdare kunder” så låter det som en bra punkt på målbilden, vid första anblick, men egentligen är den väldigt otydlig. För det första: hur mycket ska vi öka? Det räcker ju med en pytteliten förbättring så har man nått målet. Framför allt så står man där ett år senare och säger “ja vi har ju ökat ganska bra tycker jag” och så är det ett tyckande snarare än fakta.

Vad är syftet med målet? – Hjälper dig att prioritera.
Vad är syftet med att presentera målet för dina medarbetare? – Att dom ska bli peppade och hjälpa till att nå målet.

Och om dom ska jobba för att nå målet så behöver dom förstå målet! Annars fortsätter man jobba på som vanligt och även fast alla kämpar och sliter så når man ändå inte målet för alla har olika prioriteringar. Man gör det man själv tycker är mest prio.

Kommunicera tydligare utan generaliseringar

Men vi generaliserar och är allmänt otydliga mest hela tiden faktiskt. I avsnittet får du mycket tips på hur du är med tydlig och hur man slutar generalisera, för det är ju såå lätt hänt!

Du får också tips på hur man ska göra när andra generaliserar! “Alla tycker att” eller “det händer hela tiden” hör man ofta, fast efter att ha ställt några frågor om problemet så inser man att det inte alls är “alla” och “hela tiden” utan några få undantag.

Överlag ett väldigt matnyttigt och “tipsigt” avsnitt! Jag tycker ofta att poddar pratar mycket allmänt om vad som är bra och dåligt men inte konkret hur man ska tänka och göra för att få till det sådär bra! :) Men det var vi ganska duktiga på i detta avsnitt tycker jag.

Här kan ni lyssna på podden! Den finns i Acast, Podcaster och dom vanliga ställena, men inte på Spotify.

Och kom gärna med respons, helst om ni tycker om podden haha men alla åsikter är välkomna haha! ♥

- Annons -

Kram! :)

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish