Olika metoder för tatuerade ögonbryn – Vad är skillnaden?

  - Annons -

  I detta inlägg går jag igenom de olika metoder för tatuerade ögonbryn.

  När jag var delägare i salongen Creative Makeup så fick vi regelbundet frågan vad som är skillnaden på microblading, maskintatuering och 3D-ögonbryn. Det finns flera olika tekniker och märken idag och många begrepp som är svåra att veta vad dom betyder.

  Vad är skillnaden på allt? Idag tänkte jag reda ut begreppen! :)

  3D-ögonbryn

  Vad är det för skillnad på metoden ni gör och 3D-ögonbryn, och vilket blir snyggast?” är var en jättevanlig fråga på vår salong. Men 3D är inte en metod, 3D är ett resultat. Alla som gör hårstråteknik får ett 3D-resultat, sen om det är snyggt eller inte beror på vem som tatuerar och exakt hur hen placerar alla hårstrån och har öga för att se vilken form och storlek som passar till personens ansikte.

  Förut tatuerade man ögonbryn som en helt ifylld “kaka”. Senare kom den sk. hårstråtekniken, där man istället tatuerade små strån för att få ett naturligare resultat och en mer tredimensionell effekt. Några år senare kom någon på begreppet 3D-ögonbryn och började lansera det som en “helt ny metod”.

  - Annons -

  Lite som lash lift :) Förut sa vi alltid ögonfranspermanent och det var inte en särkilt vanlig behandling. Sedan kom begreppet lash lift och blev då nytt och trendigt. Ibland behöver behandlingar lite “new branding” vilket är roligt tycker jag :)

  Vad finns det för olika metoder för tatuerade ögonbryn?

  Metoden bestäms av vilket redskap man använder, dvs om man tatuerar med maskin eller manuellt. Tatuering med maskin är det vanligaste nu för tiden, eftersom det är säkrare och mer effektivt. Inom kroppstatuering är bambumetoden mest känd av de manuella varianterna. Där fäster man nålar på en bambupinne och knackar in färgen för hand. I fattigare länder är manuella tatueringsmetoder betydligt vanligare än i Sverige.

  Den mest kända manuella metoden för kosmetisk tatuering är Microblading. Där använder man flera nålar som sitter tätt ihop på en lång rad, vilket får det att ser ut ungefär som en skalpell. Man fäster nålen (kniven) på en speciell penna och sedan ristar / skär man in streck (hårstrån) i huden. Det finns även manuella metoder/redskap där man istället för en nål-rad skär med ett riktigt knivblad, tex Diamond blading.

  3D-bryn – same same, but different

  Man kan alltså göra 3D-ögonbryn med antingen maskin, microblading, knivblad eller knackande med bambupinne. Redskapet har mindre betydelse, det viktigaste att tänka på är vem som utför behandlingen.

  Creative Makeup som jag var delägare i förut använder maskin och Annika som grundade Creative Makeup har många års erfarenhet av permanent makeup (sedan 2006).

  3D-ögonbryn har lika många stilar och utseenden som det finns utövare. När Annika gick sin utbildning fick hon lära sig ett speciellt mönster för hur hårstråna skulle ligga. Det såg såklart bättre ut än den tidigare helt ifyllda kakan, men det är få personer som har hårväxt “enligt mallen”, vilket ändå kunde göra att det såg onaturligt ut. Därför har hon förbättrat 3D-brynen mer och mer och har utvecklat ett eget sätt att placera stråna för ett så naturligt och snyggt resultat som möjligt, och exakt hur stråna appliceras anpassas efter kundens egna ögonbryn.

  Tatuering med maskin

  Nålen går upp och ner och trycker ner pigmentet i huden samtidigt som man drar linjen. Det är alltså nålen som gör jobbet, och man behöver inte trycka särskilt hårt för att färgen ska fästa. Både tryck och färgmatning blir jämnare och mer precist med en maskin, och med rätt bedövningsmedel är det så gott som smärtfritt.

  Det finns flera olika typer av nålar. Förutom singelnålar finns det också nålar där flera nålar sitter ihop i knippen på olika sätt.

  Inom kroppstatuering pratar man ofta om olika linjenålar och skuggnålar. Nålarna kan antingen sitta tätt ihop bredvid varandra på en rad (lika som vid microblading), i en rund eller avlång form med olika täthet.

  För permanent makeup brukar det oftast finnas upp till 9, men inom kroppstatuering har jag sett att det finns upp till 36 nålar i samma.

  - Annons -

  permanent makeup olika metoder för tatuerade ögonbryn

  Jag fotade några av Annikas nålar för att visa, hon har även några microblading-nålar (den röda till vänster) som hon fick på en mässa. Microbladning-nålen och maskintatuerings-nålen är som ni ser samma princip och väldigt lika, skillnaden är att maskinen matar nålen upp och ner (som en symaskin brukar jag tänka) medan microblading-nålen skär i huden genom att dra en linje.

  Microblading

  Vid microblading skär man streck i huden och lägger på extra färg i efterhand så det får sjunka ner i snittet.

  Många kunder säger att det gör ondare än maskin eftersom “kniven” egentligen är en rad med nålar och därför mer liknar en såg. Det blir mer som att man sprättar upp huden (nu pratar vi på mikroskopnivå). Resultatmässigt så är den största skillnaden att maskintatuering håller längre medan microblading snabbare försvinner – om det är en fördel eller nackdel beror på vad kunden önskar.

  Fördelen med microblading är att det innebär en lägre uppstartskostnad för nya utövare, eftersom de inte behöver investera i en dyr maskin. Perfekt för att öka antalet oseriösa utövare i branschen. Låt er inte luras av ett billigt pris!

  Men det finns självklart också många skickliga tatuerare som använder sig av microblading och får snygga resultat och nöjda kunder! :)

  Andra begrepp och olika metoder för tatuerade ögonbryn

  Powder brows är också en “ny-gammal” grej och det är helt enkelt att man tatuerar som en kaka fast lite mer transparent. Lite som en skuggning kan man säga. Man kan även blanda powder brows och hårstråteknik, att man gör en ljus skuggning på hela brynet och sedan mörkare hårstrån på det. Blir inte så naturligt dock.

  Ombré brows är mer en sminkmetod men som även börjar smyga sig in i tatueringsvärlden, ofta när man talar om powder brows. Det är helt enkelt att man gör ljusare i innerkanten och mörkare i ytterkanten på brynet, vilket dels gör innerkanten mildare vilket är snyggt men det blir också mer balans i brynet eftersom ytterkanten är smalare så kan den ibland upplevas ljusare. Detta brukar Annika göra även med sin tatueringsmetod.

  Taffy är ingen metod utan ett specifikt märke för microblading som även har egna utbildningar. Så alla som gör detta är utbildade inom märket och använder samma färger.

  Det kommer nya begrepp och metoder hela tiden. Det vanligaste är att varje märke har sina egna färger och sin egen “metod” som de lär ut. Vilket kan förvirra konsumenterna eftersom det blir en djungel av begrepp :)

  - Annons -

  Olika metoder för tatuerade ögonbryn

  En brynkund som Annika tatuerat. 3D-ögonbryn med maskin.

  Jag hoppas att ni som funderat över detta fick lite mer klarhet i de olika metoder för tatuerade ögonbryn som finns. :)

  Kom ihåg att det allra viktigaste är alltid att gå till en person som är konstnärlig och noggrann, bara för att man använder ett specifikt märke eller hypad metod så betyder inte det att man kan göra en snygg form som passar ditt ansikte eller symmetriska bryn.

  Jag är inte längre delägare i Creative Makeup men ni kan boka tid online på Creativemakeup.se och kontakta dom vid eventuella frågor :)

  Läs även:

  - Annons -
  Föregående artikelModellplåtning
  Nästa artikelLäppstift efter en hel dag
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  8 KOMMENTARER

  1. Det bästa enligt mig är att göra PHIBROWS! Dom har en teknik som tar bort den mänskliga faktorn med att rita upp brynen fel då deras beräkningar är enligt PHi 1618, som bygger på ansiktes harmoni.

   Microblading artisten kontrollerar sedan brynen i en app så att brynen blir perfekta! Färgerna är väldigt hållbara och blöder inte ut. Men Phibrows är mer dyrare och premium jämfört mot traditionell Microblading! Jag gjorde mina här: https://www.ombre.se/phibrows-microblading/

  2. Hej!
   Bilden du la upp där i slutet, vilken av metoderna och variant med färg är det?
   Ser jätte fint ut!

   • Hej! Tråkigt att det kändes rörigt :)

    Det jag rekommenderar först och främst är att gå till en person som är riktigt duktig, får man metoden att fungera så kvittar arbetssättet.

    Däremot föredrar jag själv maskin eftersom det ofta är skonsammare mot huden (att färgen matas in istället för att man skär i huden) och det blir jämnare och mer hållbart på personer som är svårtatuerade. Vi har ibland kunder som gjort blading-metoder på andra salonger men där färgen antingen inte fäster alls eller så släpper det snabbt.

    Så jag skulle personligen rekommendera en duktig permanent makeup-artist som jobbar med maskin! Men det finns duktiga som jobbar med blading också.

  3. Hej jag har gjort något som heter shadow shade. Är så missnöjd!!!!:-( har haft det i 2 år. Vet du hur länge det sitter?
   Mvh Maria

   • Hej Maria! Det är omöjligt att svara på eftersom jag inte vet vad den salongen använt för färger, hur djup tatueringen är samt hur mycket färg man “matat in” i huden. Det det är också individuellt och beror på hudtyp, ålder m.m. Men har tatueringen inte bleknat mycket på 2 år (?) så skulle jag gissa att den kommer hålla ett bra tag till. Det bleknar lite åt gången, det är inte så att det plötsligt försvinner massor.

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish