Rosacea – Röda utslag i ansiktet (orsak & behandling)

  - Annons -

  Rosacea eller bara röda utslag i ansiktet? I detta inlägg går jag igenom vad rosacea är, vilka behandlingar som finns och vad man själv kan göra för att behandla det.

  Jag ger även tips på hur man kan sminka sig och länkar till tidigare inlägg där jag bland annat sminkat en kund. I de inläggen visar jag även före- och efterbilder. :)

  Rosacea eller röda utslag i ansiktet?

  Innehållsförteckning röda utslag i ansiktet:

  Vad är Rosacea?

  Rosacea är en inflammatoriskt hudsjukdom som vanligtvis påverkar ansiktet och ger röda utslag i ansiktet.  Det är inte smittsamt och utslagen och rodnaden kan komma och gå. Sjukdomen är vanligast hos personer i medelåldern och kan uppkomma plötsligt och skilja sig från mild till svår. 

  Rosacea eller röda utslag i ansiktet behandling

  Här är en närbild på min kund som jag sminkade i inlägget ”Sminka hy med rosacea”.

  - Annons -

  Varför får man Rosacea?

  Orsaken till rosacea är idag inte helt känt och påverkas av bland annat genetik, hormoner, kost & miljö.

  Det finns däremot vissa ”triggers” som kan förvärra hudåkomman. Det är bra att vara medveten om sina egna ”triggers” för att inte göra besvären värre. 

  Triggers kan bland annat vara:
   • Varm mat & dryck
   • Koffein
   • Mjölprodukter
   • Alkohol
   • Kryddstark mat
   • Stress & hormoner
   • Kyla & blåst eller sol & värme
   • Vissa hudvårdsprodukter och smink

  Ett bra tips att hitta dina egna ”triggers” är att börja skriva dagbok på dina aktiviteter, kost och stressnivåer samt nivån av rosacea. Det behöver inte vara svårare än att du punktar upp dina aktiviteter, vad du ätit, din stressnivå, din rosaceanivå och om det hände något speciellt som sticker ut t.ex. ”sprang till bussen imorse”, ”bråkade med chefen”.

  Du kommer så småningom enkelt att börja se samband och se vilka aktiviteter eller vilken kost som ökar respektive minskar besvären.

  Hur vet jag om jag har Rosacea?

  Rosacea kan ibland blandas ihop med akne, dessa är inte samma sak. Dock kan vissa råd som fungerar för att lindra akne även lindra för rosacea t.ex. kost & minskad stress. (Du kan läsa mitt stora inlägg om akne & finnar här).

  Vanliga symtom för rosacea är bland annat:
   • Stickande eller värmande känsla i huden.
   • Röd och rodnad hud.
   • Vidgade ytliga blodkärl.
   • Små blåsor, knottror och röda utslag i ansiktet.

  Kan man ha Rosacea i ögon och på näsan?

  Det kan vara orsak till röd näsa och komma som röda utslag på ansiktet och även ge besvär i ögonen i form av irriterande eller röda ögon. Det kommer oftast på näsan, kinderna, hakan eller i pannan.

  Svår rosacea kan göra så att näsan blir ojämn & förstoras, detta beror på tillväxten av talgkörtlar. Detta symptom är ovanligt och förekommer oftast hos män. Se illustration nedan.

  rosacea röda utslag i ansiktet behandling
  Bildkälla: Rosacea.org

  Hur kan man behandla Rosacea?

  Det finns olika krämer och gel som hjälper till att lindra rosacea, de receptfria innehåller oftast metronidazol. Du bör dock vara försiktig och endast använda det om du har konstaterat rosacea.

  Om du har eller misstänker att du har rosacea och har besvär av det så bör du uppsöka din hudläkare / hudterapeut för att få hjälp. Det kan även i vissa fall behandlas med antibiotika, även vid lyckad behandling kan det plötsligt komma tillbaka. 

  Det kommer nya krämer och behandlingar för rosacea ibland, de fungerar lite olika från person till person. Tex. Soolantra kräm för behandling av inflammatoriska lesioner eller juvéderm volite som är en injektionsbehandling. Dessa kan hjälpa till att linda mot rosacea.

  - Annons -

  Jag har själv ingen erfarenhet av rosacea men som makeupartist har jag många kunder som får bukt med det på olika vis. Min rekommendation är 1. ta hjälp och 2. testa dig fram vad som funkar bäst för just dig.

  Vad kan jag själv göra för att behandla det?

  Du kan själv behandla rosacea naturligt genom att ändra på kost- & levnadsvanor som förvärrar symtomen samt hitta dina ”triggers”. Att skippa mjölkprodukter och äta mer ”naturlig mat” med mycket goda bakterier, vitaminer och mineraler är inte bara bra för att minska åkommorna utan även bra för hela kroppen! :)

  Så oavsett om du har rosacea eller bara röda utslag i ansiktet så är kost och stress viktiga faktorer att kolla på. Huden är vårt största organ och om inte kroppen får i sig rätt ämnen och mår bra så börjar det märkas på hud, hår & naglar.

  Du kan läsa avsnittet om kost & akne här: Behandla akne & finnar med rätt kost (Även om de inte är samma sak så är båda hudåkommor och har ett stort samband mellan kost & miljö).

  Om du blossar upp mycket så var försiktig med vad du använder för ansiktsrengöring. Om du använder starka produkter så riskerar du att avlägsna hudens naturliga oljor och skydd, vilket gör så att hudens egen förmåga att läka saktas ner. Använd en mild ansiktsrengöring och rengör försiktigt så att huden inte irriteras och har möjlighet att återhämta sig.

  Kan man behandla rosacea med laser & IPL?

  Vissa typer går att behandla med laser och IPL. Behandlingen dämpar främst rodnad och ytliga blodkärl.

  Smink för Rosacea hud:

  Mina tips för bra produkter för rosacea är 1. parfymfria produkter som är lätta och inte täpper igen porerna 2. gröntonad primer 3. gultonat redness relief powder och 4. en krämig concealer.

  Bästa foundation för rosacea beror på hur mycket täckning du önskar. Jag använder ofta Pixi H2O Skintint (länk till min webbshop) på mina rosacea-kunder eftersom det är en frisk gel som sjunker in i huden, ger lagom täckning och en fräsch lyster. Sedan lägger jag concealer och produkter som neutraliserar rödhet på de områden som är röda. På så vis får man bort rödheten effektivt samtidigt som du får en naturligt och fin bas :)

  Har gjort två tidigare inlägg om smink och rosacea som ni kan läsa här:

  Hittade även denna tjej som bloggar och har en youtube kanal om bland annat att leva med rosacea.

  - Annons -

  Kristin and Company – Klicka här för att komma till hennes blogg.

  Ni hittar även mer info, nyheter och bilder på rosacea hos National Rosacea Society.

  Om ni har egna tips & erfarenheter på behandlingar, kost eller produkter som fungerar bättre för er så kommentera gärna här nedan och dela med er! :)

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish