Så får du till en snygg eyeliner (6 enkla tips)

  - Annons -

  Nu inför Jul- och Nyårsafton så trillar det in extra mycket frågor om just eyeliner, så idag tänkte jag visa dom viktigaste tipsen och trixen för att få till en snygg eyeliner för just dina ögon och önskemål.

  Det är ett långt och ingående inlägg med massor av tips som jag hoppas är till hjälp!

  olika-eyeliners-1024x496

  Vill även tipsa er om detta inlägg där jag går igenom alla eyeliners ni ser på bilden ovan.

  1. Lashliner

  Det allra viktigaste tipset är lashliner, som jag alltid gör när jag målar eyeliner. Jag har gjort ett detaljerat inlägg om lashliner tidigare om ni vill läsa mer om det.

  - Annons -

  Om man inte gör detta så kan huden synas igenom mellan fransarna och eyelinern när man målat mascara sen, och då ser det lite slarvigt och ofärdigt ut.

  Just nu har jag denna linje tatuerad så kan inte visa skillnaden supertydligt, men jag har en gammal bild som jag kan visa er istället:

  lashliner-before-after

  Skillnad va? Sminkningen blir mycket mer intensiv med lashliner mellan fransarna!

  Jag gör lashliner med en kolsvart ögonskugga, men var noga så att det bara hamnar där fransarna sitter fast i huden, om du applicerar svart skugga på övre vattenlinjen så kommer det kladda svart i hela ögat.

  Ni ser bilder på detta i mitt inlägg om lashliner som jag länkade ovan.

  2. En snygg eyeliner som håller

  Många har problem med att få eyelinern att hålla, och köper nya eyeliners på rullande band och prisnivån bara stiger och stiger. Men en viktig sak att tänka på är varför eyelinern kladdar?

  Kladdar den för att du har tåriga ögon, så bör du köpa en vattenfast eyeliner. Men kladdar den för att den gnuggar mot huden omkring när du blinkar, så bör du satsa på en som är helt gnuggsäker.

  Många tänker inte heller på hur oljiga ögonlock man faktiskt har, utan sätter ett =tecken mellan vattenfast och hållbar och tror blint att vattenfast eyeliner är lösningen.

  Men, vattenfast smink löses upp med olja, så då är inte vattenfast eyeliner lösningen (men inte heller fel, om man t.ex. har tåriga ögon också) utan då är ögonskuggsprimer svaret!

  - Annons -

  Primern håller ögonlocket matt hela dagen, så applicera ögonskuggsprimer och fixera den med transparent puder (om du inte vill ha ögonskugga, annars fixerar du den med ögonskugga) och sedan kan då måla eyelinern. Det kommer hålla mycket längre!

  pixi-eye-bright-primer kopia

  Jag använder Pixi Eye Bright Primer, den är grymt bra!

   

  3. Ögonformer

  Det finns inte ett rätt svar på vad man passar i för eyeliner beroende på vad man har för ögonform, utan det beror också på vad man är ute efter för resultat. Det finns två saker att tänka på:

  1. Anpassa efter min egen ögonform

  – det finns t.ex. en riktlinje för eyelinervingen som man kan gå efter för att alltid få en vinge anpassad efter sin egen ögonform.

  2. Vad vill jag uppnå för effekt?

  – Har man t.ex. runda ögon så kan man antingen vilja framhäva den formen, eller få de att se mer mandelformade ut. Det finns alltså inte ett rätt svar till vad runda ögon ska ha för eyeliner, utan det beror på vad personen vill ha för effekt.

  Tänk så här:

  Där eyelinern är som bredast, där lyfts ögat mer. Så vill du att dina ögon ska se mer runda ut, då målar du bredare eyeliner i mitten av ögat.

  Men vill du att dina ögon ska se mer mandelformade och utdragna ut, då målar du bredare i ytterkant.

  eyeliner-ögonformer

  - Annons -

  Den vänstra är bredare i ytterkant och ger ett mer mandelformat öga.
  Den högra är bredare i mitten och ger en mer rund ögonform.

  Men samtidigt måste man anpassa sig efter ögonformen, och det lättaste är att titta rakt fram i spegeln och fundera ”hur mycket av huden på ögonlocket syns nu?”.

  För har man som mig inte jättestora ögonlock så kan en bred eyeliner ta över för mycket, och ser bara svart ut istället för att ge effekt.

  Jag kan istället leka mer med eyelinervinge och utdragna former, för där på sidorna syns mycket av min hud. Och personer med stora ögonlock har mer spelrum, så de kan måla jättebreda eyeliners och få ett effektfullt resultat av den anledningen.

  eyeliner-rak

  På den högra bilden ser ni en snygg eyeliner som är anpassad efter mitt öga, tunn i innerkant och mitten, och istället en eyelinervinge på sidan.

  På bilden till vänster ser ni en eyeliner som är jättefin på personer med stora ögonlock, den har en mer rak form som tar upp stor plats av ögat, utan att eyelinervingen är längre än den som passar min ögonform.

  eyeliner-riktlinjer

  1. På den här bilden ser ni riktlinjen som jag pratade om. Tänk er en parallell linje med undre fransraden som fortsätter i samma vinkel utåt – där kan man måla sin eyelinervinge.

  2.
   Vingen ska lyfta ögat naturligt, så det inte blir en fin eyeliner och sen oj nu sticker det upp någonting här! Måla den inte för långt ut, så att den först åker ner, sen upp. Utan låt vingen börja innan ögonfransarna slutar, och ta slut där ögonfransarna slutar.

  3.
   Om vingen bara ser ut som en konstig grej som sticker upp, testa att måla en mjukare linje från vingens spets till vingens början (innan ögonfransarna slutar).

  4. Hooded eyes/hängiga ögon

  En annan vanlig fråga angående ögonformer och eyeliner är hur man ska göra om man har hängiga ögonlock eller hooded eyes. Och det har jag också flera tips på!
  eyeliner-hooded-eyes_111 kopia

  Jag har vinklat ögat så att det blir lite mer samma princip som hooded eyes – alltså att huden ovanför ögonlocket täcker ögonlocket nästan helt när man tittar rakt fram.

  1. Tunn eyeliner

  En för bred eyeliner kommer inte ha någon effekt, utan då kommer det bara se svart ut. Gör en ordentlig och intensiv fransmarkering/lashliner och måla sedan en tunn eyeliner.

  2. Vinge

  Vill man även ha en vinge så kan en vanlig eyelinervinge se knasig ut, om man t.ex. målar den när man har ögat nästan stängt och sen tittar man rakt fram, då blir vingen lite skev. Här är två sätt man kan göra istället:

  eyeliner-hooded-eyes-tutorial_111
  På första bilden ser ni hur en ”vanlig eyelinervinge” ser ut om man följer riktlinjerna ovan, men har hooded eyes eller mycket hud som gör att ögonlocket knappt syns.

   

  Det man då kan göra är att måla eyelinern längre ut, så att man kommer bort från hudvecken i ögonvrån.

  Men då bör man även måla eyeliner på undre fransraden och binda ihop eyelinern i yttre ögonvrån, annars kommer eyelinervingen se ut som att den sitter bredvid ögat som en grej för sig, och inte ge ett naturligt upplyft.

  eyeliner-hooded-eyes_111

  Här är en annan variant! Båda bilderna är samma eyeliner fast olika vinklar på ögat.

  Där har jag helt enkelt tittat rakt fram och målat eyelinervingen så som jag vill ha den, till ögat, och sedan målat eyeliner ytterst på ögonlocket så att vingen binds ihop med resten av eyelinern på övre fransraden.

  Det blir mycket eyeliner om man blundar, men fortfarande snyggt :)

  5. Hjälpmedel för nybörjare för att lyckas med en snygg eyeliner

  Det är inte lätt det här med eyeliner, och när man fortfarande är i övningsfasen så kan det vara bra med lite finurliga knep. Jag har tre tips till er som jag tycker är suveräna!

  Tips 1 – Bordsspegel med förstoring

  Ställ en bordspegeln på bordet, en sån med rund spegel som går att vrida runt, helst med förstoring också.

  Vinkla spegeln lite uppåt så att du måste titta ner, då ser du fransraden mycket tydligare utan att dina fransar eller eyelinern du målar med kommer vara i vägen.

  Dessutom kan du ha armbågen i bordet, vilket gör dig otroligt stadig på handen jämfört med om du står rakt upp och ner framför en spegel på väggen.

  IMG_2852_111

  Tips 2
   – Rädda en misslyckad eyeliner

  Tycker du att formen är svår och önskar att du hade en ångerknapp när du målar eyeliner med vinge, då är det en smart idé att inte göra klart grundsminket och inte applicera ögonskugga förrän du är nöjd med din eyeliner.

  Då kan du rädda situationen med en smal, platt sminkpensel och en krämig concealer! Ta concealer på penseln och jämna till kanterna på din eyeliner. Glöm inte att fixera med transparent puder snabbt, så att concealern inte får din eyeliner att kladda.

  rädda-eyeliner

  Tips 3
   – Tejp
  Det finns massor av eyelinertips där man använder olika grejer för att få till en eyelinervinge, t.ex. ett kontokort eller en sked.
  Jag personligen gillar inte dessa tips, för man har inte superstor koll, plötsligt råkar man flytta kontokortet och så blir båda ögonen ofta olika. Det jag rekommenderar istället är tejp!
  Med tejp kan du placera ut tejpbitarna ordentligt så att du ser att båda sidorna är på samma ställe, och flytta om och ändra om det inte blir bra direkt.
  Och sen när tejpen ligger bra så går det knappt att misslyckas, måla din eyeliner, dra bort tejpen och sen är den perfekt!

  Eyeliner-tejp_111

  6. Undre fransraden

  En snygg eyeliner på undre fransraden blir oftast snyggast om den inte är lika skarp som eyelinern på ovansidan.

  Då tycker jag att kajalpenna blir snyggast, dutta på kajalpennan istället för att dra en skarp linje, och tona eventuellt ut med en snedställd pensel om det behövs.

  eyeliner-på-undre-fransraden

  May the wings of your eyeliner always be even ;)

  Hoppas att ni har fått massor av tips som ni tycker är användbara, så att ni kan lyckas med en snygg eyeliner.

  Har ni några frågor så hojta till ♥

  Kram!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish