Sminktips – Hooded eyes (9 bästa tipsen!)

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  I detta inlägg kommer jag dela med mig av massor av sminktips för ögonformen hooded eyes / hängiga ögonlock!

  Det svåraste med hooded eyes är att man ofta inte vet om att man har det, men när man följer steg för steg-sminkningar gjorda av personer med annan ögonform så blir det inte alls samma på ens egna ögon.

  Jag vill understryka att detta inte är tips på hur du förändrar ögonformen, då hooded eyes är fint och inget man behöver ändra på, utan bara tips på hur du får en så snygg sminkning till din ögonform :)

  sminktips hooded eyes

  Här ser ni sminkningen före och efter! Min modell skulle ha dop och överrasknings-bröllop dagen till ära också så hon fick även håret stylat av Mia.

  - Annons -

  Vad är hooded eyes?

  Hooded eyes är när ögat helt eller till stor del döljs av huden över ögonlocket, dvs. hängiga ögonlock. Det kan antingen vara av ålder, att huden över ögonlocket hänger ner, men det är också en jättevanlig ögonform som många har.

  Hooded eyes är inte bara en ögonform, det finns massa olika typer av hooded eyes. Kortfattat brukar jag dela in det i två olika – ena är där överhänget går ner enda till ögonfransarna så att man inte ser någonting alls av ögonlocket när man tittar rakt fram, det andra är så som min modell har idag – att en liten del av ögonlocket fortfarande syns.

  Jag kommer göra en tutorial på hur man sminkar helt hooded eyes längre fram, de tipsen jag visar er idag är framför allt anpassade för personer som har ögonlock som fortfarande syns litegrann men går självklart att använda även om du har mer hooded eyes.

  sminka sig hooded eyes

  Detta är en ganska enkel makeup, jag ville göra en sminkning som visar alla tips utan att det blir för avancerat om man är nybörjare.

  Men för att förstå varför dagens tips gör skillnad för just hooded eyes så tänkte jag börja med att förklara vilka sminkdetaljer som är vanliga att göra och vilka effekter dessa har på hooded eyes:

  sminkning hooded eyes

  På den redigerade sidan av bilden med hooded eyes:

  1. Ögonskugga som inte går tillräckligt långt upp = ögonskuggan syns mindre + hela sminkningen blir ganska skarp eftersom den mjuka uttoningen man jobbat med hamnar helt och hållet under huden som ligger över.

  2. Bred eyeliner = snyggt men det enda man ser när man tittar rakt fram är svart och ingenting alls av ögonskuggan på ögonlocket.

  3. Highlighter på en stor del under brynet = huden som hänger över (vilket på många ögon är ännu mer hängig och påsig) framhävs mer.

  - Annons -

  Det är med andra ord inga som helst fel på sminkningen på den redigerade bilden, det är också jättesnyggt! Men när man inte har lika mycket ögonlock att jobba med så kan det vara bra att vara medveten om effekterna :)

  sminktips hooded eyes

  Genom att lägga highlightern bara precis under brynet, mörka ner själva överhänget och sedan göra en tunn eyeliner eller bara lashliner, så får du ögonskuggan att synas över globlinjen och även den andra färgen du har på ögonlocket :)

  Sminkinspiration hooded eyes

  Om ni vill leta sminkinspiration så finns det många kända personer med hooded eyes, här är några exempel:

  • Kate Moss
  • Emma Stone
  • Lucy Liu
  • Blake Lively
  • Malin Åkerman
  • Rachel Bilson
  • Jennifer Lawrence

  primer hooded eyes

  Innan du börjar – Ögonskuggsprimer

  Ögonskuggsprimer är viktigt för alla för att få ögonskuggorna mer intensiva och ögonmakeupen mer hållbar, men det är faktiskt lite extra viktigt för personer med hooded eyes.

  För när överhänget ligger mot ögonlocket och ”skaver” så får många att eyelinern och ögonskuggorna färgar av sig över globlinjen och hela sminkningen ser kladdig ut när man har blinkat i några timmar. Så extra viktigt för denna ögonform att grunda med en primer och använda produkter som håller.

  Observera att vattenfast inte innebär kladd-fri om det inte är just vatten så som tårar, regn o.s.v. som är problemet. Oljiga ögonlock löser upp vattenfast smink, då är primer under som håller ögonlocket matt verkligen guld värt.

  Jag använder primern Pixi Eye Bright Primer i detta inlägg.

  Applicering av ögonmakeup för hooded eyes

  Alla ögonskuggor är från paletten glo Skin Beauty Shadow Palette (Mixed Metals) som innehåller både matta och skimriga ögonskuggor.

  - Annons -

  1. Lägg en mellanmörk färg över globlinjevecket – viktigt att du slappnar av i pannan och tittar rakt in i spegeln när du gör detta steg. Lägg gärna lite högre upp än vad som ”känns bekvämt” det kommer smälta in mycket bättre sen när alla andra detaljer kommer på plats!

  Till detta använder jag Nanshy Tapered Crease Brush som är tillräckligt kompakt för att trycka fast pigment samtidigt som den är rundan i toppen och ger en mjuk uttoning direkt. Detta kan man tona ut mer i efterhand om man vill ha ännu mjukare.

  2. Skapa lite mer djup i ögonskuggan genom att lägga en ännu mörkare färg precis över hudvecket. Här använde jag en mindre pensel med mer precision, Nanshy pencil brush.

  På det här överhänget har man ofta en del struktur i huden (inte alla, med det är vanligt) då rekommenderar jag matta skuggor om man inte vill att strukturen i huden ska framhävas.

  3. Ljus ögonskugga på resten av ögonlocket, denna färg är också matt.

  4. Lägg den mörka skuggan i ytterkanten av ögonlocket. Har man droopy eyes (ögon som går neråt i ytterkanten) vilket är en vanlig kombo till hooded eyes så tänk på att inte följa ögonformen ner i samma nedåtsluttande lutning – då får man ytterkanterna att gå ännu mer neråt vilket kan ge en lite ledsen blick.

  Jag brukar göra en lyftande sminkning på två olika sätt, dessa två former är svåra att beskriva i bara text så jag gjorde två bilder där ni ser:

  Den vänstra bilden är det sättet jag inte gjort idag – lägg ögonskuggan som en rak linje över globlinjevecket och ut i kanten, och möt sedan upp från undre fransraden och ut i en cat eye-form.

  Den högra bilden är så som jag sminkat i modellen i detta inlägg, som en kupol typ. Det passar jättebra till hooded eyes!

  5. Lägg skimrig highlightern precis under brynet, inte längre ner.

  6. Och i ögonvrån också, piggar upp fint!

  8. Lägg den bruna ögonskuggan ytterst på undre fransraden, bind ihop med ovansidan i yttre ögonvrån, sedan lite av den mörkbruna närmast fransraden också för lite mer inramning. Vill man ha en lyftande sminkning så gå inte så långt ner med ögonskuggan under ögat, då drar man ner blicken igen.

  9. Lashliner / tunn eyeliner – Det lilla som syns av ögonlocket vill jag framhäva i denna sminkning, därför gjorde jag en lashliner/tunn eyeliner för en tydlig markering som inte tar upp så mycket plats från ögonlocket. Läs mer om hur du gör lashliner här!

  Eyelinern jag har använt är Kryolan HD Cream Liner, när jag hade gjort lashliner så sotade jag lite mer denna väldigt tunt från ovansidan också för lite mer markering.

  Avsluta med mascara som vanligt, Magnetic lash mascara.

  Sen är det klart! :)

  Produkter i denna sminkning:

  Ansiktsprimer – Pixi Flawless & Poreless Primer
  Foundation – Pixi H2O Skintint (Nude) och lite gloMinerals Pressed Base Foundation (Golden medium) över då hon i efterhand ville ha pyttelite mer täckning :)
  Concealer – Pixi Pat Away Concealer (Nude)
  Puder som neutraliserar rödhet – glo Skin Beauty Redness relief powder
  Contouring & highlighter – Pixi Contour Creator
  Rouge – Paese Powder blush (35)

  Brynpenna – glo Skin Beauty Micro Brow Liner (Dark brown)

  Läppenna – Benecos natural lip liner (brown)
  Läppglans – glo Skin Beauty Lip Gloss (Desert Bloom)

  Ögonskuggsprimer – Pixi Eye Bright Primer
  Ögonskuggspalett – glo Skin Beauty Shadow Palette (Mixed Metals)

  sminktips hooded eyes

  När man blundar så blir formen lite annorlunda eftersom ögonen ändras väldigt mycket när man tittar/blundar om man har mycket hud över ögonlocket. Därav ser formen inte riktigt ut som en kupol när hon blundar. Därför är det viktigt att göra formen medan man slappnar av i pannan och tittar rakt in i spegeln, som jag skrev i punkt nr. 1.

  Hoppas att alla tips var till hjälp och att ni gillade mitt inlägg om hooded eyes! Det är bara att hojta till om ni har några frågor eller funderingar, eller önskemål på fler sminktips-områden ni behöver hjälp med :)

  Kan även tipsa om mitt inlägg om att plocka olika ögonbrynsformer, kolla in det!

  Kram! ♥

   

   

   

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  7 KOMMENTARER

  1. Vilken skillnad! Du är så himla duktig.
   Jag har hooded eyes och har alltid haft. Min hud täcker dock hela ögonlocket.
   Skulle jättegärna ha tips på en sminkning även för det.
   Behöver du en modell är det bara att hojta till ;)
   Tack för all inspo du alltid delar med dig av. Proffsig inspo!
   Kramar Pia

  2. Tack för utförliga tips. Superfint! Kan du bara förtydliga vilken skugga du formade som en kupol? Jag trodde du menade den mörka skuggan men på sista bilden ser det inte ut så. Du gör ett fantastiskt jobb, fattar inte hur du hinner med allt!

   • Tack snälla för din kommentar, det värmer! :) Det är den mörka ögonskuggan som jag format som en kupol. På sista bilden där hon blundar så blir formen lite annorlunda eftersom ögonen ändras väldigt mycket när man tittar/blundar när man har mycket hud över ögonlocket. Därför är det viktigt att göra formen medan man slappnar av i pannan och tittar rakt in i spegeln, som jag skrev i punkt nr. 1 :) Kraam!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish