Ta hand om permanentat hår

  - Annons -

  Jag får mycket frågor om hur man ska ta hand om permanentat hår. När jag bloggade om mitt nya lockiga hår (inlägget permanenta håret före & efter) så var det helt nygjort.

  Därför lovade jag er en uppdatering längre fram när jag ”lärt känna” håret mer. Jag rekommenderar att ni läser det första inlägget också! Där skriver jag mer om själva behandlingen, val av frisör och hur håret blev direkt efteråt.

  Nu har det gått 10 veckor så nu kommer en mer detaljerad recension! Samt info om min nya hårvårdsrutin, både hur jag vårdar och hur jag stylar håret :)

  Hårvård permanentat hår

  - Annons -

  Är jag fortfarande nöjd med min hårpermanent?

  Om man jämför bilderna från första inlägget så är jag mycket mer nöjd nu faktiskt! Djuprengöringen i samband med frisörbesöket tvättade bort all silvertoning. Det resulterade i att jag inte var helt nöjd med tonen på hårfärgen, jag vill ha en väldigt kall ton på håret. Dessutom var det helt ostylat på bilderna.

  Nu är det mer likt resultatet jag var ute efter! Jag permanentade håret inte främst för lockarna, utan för volymen och livfullheten. Det är jättefint med ett stort och gärna lite slarvigt hår tycker jag. Som Carrie Bradshaw eller Shakira! :) Dessutom önskade jag en mer lättfixad frisyr, eftersom håret utan styling är platt som en blöt katt och jag älskar volym.

  De båda önskemålen blev som jag hoppats på! :) Det är naturlig volym och fyllighet i håret på ett snyggt slarvigt sätt, och min morgonrutin går snabbt som sjutton!

  Kvällsrutin för permanentat hår

  Det enda jag gör på kvällen är att jag sover i nattmössa! :) Annika har sytt den till mig samt broderat blommor med sin broderimaskin, urgullig! Håret får mer tovor under dagen nu än innan, så det reder jag ut med fingrarna innan jag tar på mig mössan.

  Jag gillar inte att sova med utsläppt hår för det sliter så mycket, t.ex när Miska råkar lägga sig på det haha. Förut sov jag i flätor, vilket jag inte vill nu med permanentlockarna, men nu stoppar jag in allting i mössan bara!

  sova med permanentat hår

  Morgonrutin för permanentat hår

  3 snabba steg!
  När jag har sovit så ser jag ofta ut som ett troll haha. Men lockarna i sig är då ganska platta efter att jag legat på dom. Dessutom får jag flottigt hår efter bara en dag, så när jag dragit fingrarna igenom håret så ser det inte så roligt ut.

  Men det tar max en minut att råda bot på!

  produkter permanentat hår

  Så här ser håret ut när jag dragit fingrarna igenom det. Jag borstar det inte med borste längre för då blir det frissigt! Flottigt i hårbotten och utan lockar i längderna.

  - Annons -

  bästa torrschampot

  Steg 1 – Spraya torrschampo i hårbotten och massera in.

  Mitt favorit-torrschampo för volym är Lernberget Stafsing Torrschampo (adlink) och vill man ha en mer lätt och fräsch känsla så gillar jag Löwengrip Good to Go (adlink). Vill man ha ett parfymfritt alternativ så gillar ja ICA’s egna torrschampo faktiskt :)

  fukt för permanentat hår

  Steg 2 – Spraya någon typ av fukt i längderna!

  Jag använde först en egenblandad flaska med vatten+balsam. Dock upptäckte att när jag fuktar håret med vatten varje dag så börjar det lukta lite unket efter några dagar. Det luktar typ lite blöt hund. I don’t know why.

  Men det problemet försvann efter att jag bytte till olika leave in-balsam och curl-sprayer istället. Har testat flera olika grejer och insett att produkten/märket i sig inte är så viktigt, bara det är fuktigt så ger det rätt effekt :)

  DS Leave-in Conditioner (adlink) är bra! Min frisör använder det märket och jag har även deras volymspray hemma som är jättebra, DS Texturizing Spray (adlink). Gillar att märket är parfymfritt.

  permanenta håret

  Steg 3 – Krama upp lockarna (som nu är lite fuktiga, inte blöta) och fluffa upp håret i hårbotten så du får upp volymen.

  - Annons -

  Klart! :)

  permanenta håret eftervård

  Tvätta permanentat hår

  Många blir chockade när jag säger att jag har hårinpackning varje tvätt. Speciellt när jag lägger till infon att jag låter den verka i minst en timme, ofta mer haha.

  Men jag tvättar håret bara en gång i veckan och gör det hellre ordentligt när jag väl gör det! Om man räknar in den totala tiden så tror jag att jag lägger mindre tid på hårtvätt jämfört med personer som tvättar håret varje/varannan dag.

  Så här gör jag:

  1. Silverschampo x2, andra gången låter jag det värka i någon minut.
  2. Hårinpackningen varierar jag lite, ibland har jag en med bara fukt och ibland en med både fukt och proteiner. Jag tar en klick i handen och blandar (direkt i handen) i en färgkräm i inpackningen för att hålla den blonda tonen kall och fin.
  3. Sedan går jag ut ur duschen och går runt hemma med hårinpackningen valfri tid. Förut brukade jag plasta in håret för när inpackningen torkar så slutar den värka. Men sen upptäckte jag att färgkrämen blir mer effektiv om den får torka in i håret, så nu har jag slutat med det = kan ha mindre färgkräm i blandningen = mer ekonomiskt!
  4. Balsam! Innan jag permanentade håret så blev det silkeslent redan efter inpackning men nu krävs ett bra balsam som stänger fjällskiktet för att håret ska kännas sådär välvårdat och härligt! Ingen verkningstid, har i och sköljer ut direkt

  Efter duschen tar jag en liten klick balsam och har i håret (som en leave in-kräm fast det är mitt vanliga balsam). Sen volymmousse i hårbotten och en vanlig hårmousse i längderna och kramar upp lockarna.

  Jag fönar sedan bara hårbotten, för volymmoussen blir inte lika effektiv om håret självtorkar. Längderna får däremot självtorka vilket går väldigt snabbt när botten redan är torrt.

  Produkter för permanentat hår

  Silverschampo, hårinpackning (den som heter FIL och ibland den som heter MIX), balsam och hårmousse är från märket Hårologi, vilket bara finns att köpa på salong.

  Övriga produkter jag använder är:

  • Färgkrämen: Milk_Shake Direct Color (adlink) i nyansen Powder. Den ska egentligen användas som en toning, att blanda den i hårinpackningen är mitt eget påhitt. Har jag den inte i hårinpackningen så har jag den som leave in efter hårtvätten. Alltså lite balsam och lite färgkräm blandat.
  • Volymmousse: Maria Nila Pure Volume (adlink) tycker jag är bäst!

  Jag får mycket frågor om min hårfärg just nu och det är tack vare den färgkrämen. SUPERBRA är den! Den innehåller silikoner men den är så bra så jag använder den ändå trots att jag förespråkar silikonfria hårprodukter. Mycket bättre än vanliga färginpackningar.

  Ibland diffar tonen på mitt hår lite, ibland är den mer grå, ibland mer rosé och ibland bara en snygg kall blond. Det beror på om jag har använt nyansen Powder eller Beige Blonde samt hur stor mängd och hur lång verkningstid jag haft.

  Hårkvalité efter permanent

  Direkt efter behandlingen så kändes hårvalitén precis som vanligt! Den skillnaden jag märkte var dock att när jag tvättade håret så kändes det strävt/slitet. Men så fort jag hade haft i balsam och sedan efter torkning så var det som vanligt igen, så ingen katastrof! :)

  Nu 10 veckor senare så är det inte alls samma känsla, så jag antar att det var lite slitet och att mina noggranna inpackningar nu gjort susen.

  Med andra ord, kvalitén blev lite påverkad (men knappt märkbart) av behandlingen, men det gick att återställa med bra hårvårdsprodukter!

  Permanenta håret bilder

  Som sagt så är jag verkligen jättenöjd, det är så lättskött och ändå fint! Även när jag har uppsatt så är det snyggare än innan för tofsen blir fluffig och snyggt slarvig direkt.

  Om jag har utsläppt hår så har jag ofta ena luggen bakom örat och då kan den hårslingan bli lite rak, men som sagt så är det volymen jag är ute efter och inte lockarna så det gör mig ingenting.

  Har ni några frågor så vet ni att det bara är att hojta till! :)

  Läs även: Permanenta håret före & efter

  Kram på er! ♥

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  8 KOMMENTARER

  1. Hej!
   Jag har permanentat håret för en månad sedan. Mitt hår är blond(färgat). Permanenten blev total misslyckad,håret är tor, frissig och rak knappt några lockar . Mitt hår känns livlös trots att gjort vad frissan sa.
   Får man permanenta färjat hår? Vissa säger nej.
   Mvh
   Anna

   • Det blir olika för alla men det är många som permanentat håret när de även färgat det sedan innan. Vilket gör att permanentningen ej fäster bra i håret. Själv har jag färgat mitt hår en del och nu permanentat det lockigt, det blev bra men på vissa ställen så fastnar det inte lika bra.

    Så med svar på din fråga skulle jag säga att det går men ditt hår slits extremt mycket!

  2. Jag har precis permanentat håret men det blir typ lite rakt men ändå inte för asså har kort hår så körde stora lockar där back men jag har haft gaming lurar på mig så jag vet inte om det kommer bli bra? Det är första dan

   • Hej Hugo! Hörlurar (eller andra typ av tryck, t.ex. när man sover mot kudden eller har mössa på sig) gör att lockarna rakar till sig på det området. Så det är inget konstigt och det kommer inte påverka slutresultatet. Fukta håret och krama upp lockarna igen så kommer dom tillbaka! :)

  3. Hej!
   Hur länge höll sig din permanent? Blev dina längder raka dagen efter du gjort det?
   Jag permanentade mitt igår, och i morse när jag vaknade såg det mest frissigt och rakt ut. (Volymen är dock kvar pga. frissigheten, men inte mycket till lockar) Tror du det blir bättre efter första tvätten med balsam? Får inte blöta det på 48h enligt min frisör, så får vänta tills imorgon. :)
   Mvh Emma

   • Hej! Det är över ett år sedan och mitt hår är fortfarande lockigt! Dock med lång utväxt som är rak + har klippt av mycket av det permanentade håret. Men en del av längderna har fortfarande permanentlockar :)

    Jag minns inte hur mitt var dagen efter, men jaa det rakar till sig när man sovit eftersom man ligger på håret och då formar det sig så som man ligger på det. Så i början fuktade jag det alltid och kramade upp lockarna på morgonen. Så det låter som att det kan vara samma för dig? Var lockarna fina igår så lär dom i alla fall inte försvunnit!

    Däremot gjorde jag en misslyckad permanent för många år sedan, som blev för rak. Då var det liite lockigt direkt efteråt men frisören kämpade fram lockarna med värme och produkter. Sen var det typ bara slitet, inte lockigt alls. Så visst kan det hända också – men då borde du märkt det redan igår. Kram! :)

  4. Så himla fint med permanent! Har haft 2 st efter varann med ett halvår emellan. Håret mådde inte bra av det efter ett tag, nu har jag låtit min helt egna färg växa ut, så har helt obehandlat (=tråkigt).

   • Tack snälla!! :) Om jag gör det igen så kommer jag bara permanenta hårbotten, min frisör gör så :) Då slipper man göra behandlingen på samma hår två gånger! Så kan man klippa och fräscha till längderna för att få fram lockarna mer där. Jag märker att lockarna längst ner i topparna inte är lika definierade nu när håret vuxit en del, dels är topparna lite torra och behöver putsas men dessutom gör ju längden att håret tyngs ner lite.

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish