Tatuera ögonbrynen

Jag får väldigt mycket frågor om permanent makeup, och jag och Malin har faktiskt planerat en videopodd med detta ämne när mina ögonbryn har läkt! Men innan det tänkte jag skriva ett detaljerat inlägg om att just tatuera ögonbrynen, eftersom det är den vanligaste behandlingen och den behandling som jag gjorde senast :)

Men ni som har följt mig länge vet att jag även har tatuerat eyeliner uppe och nere (närmare bestämt lashliner), ljus inliner (vattenlinjen) och läpparna! Alla är gjorda på Creative Make Up.

Men helt ärligt talat… Jag antar att jag inte har supermånga läsare som inte gillar att sminka sig, men det finns ju väldigt många som sminkar sig varje dag bara för att känna sig snygga och inte för att dom tycker det är roligt. Jag kan inte förstå varför dessa människor inte bara gör permanent makeup och ögonfransförlängning och så slipper dom sminka sig varenda dag!

Hade inte jag gillat (och jobbat med) att sminka mig så hade jag inte tvekat en sekund. Då hade jag, förutom det jag har nu, även gjort en bredare eyeliner på övre fransraden, ljus skugga i ögonvrån och ögonfransförlängning på det! :D

kosmetisk-tatuering-ögonbryn-före-efter

Bjuder på en före-bild på hur mitt ögonbryn såg ut innan jag tatuerade mig för två år sen!
Helt “naken” :)

Ögonbrynen är den tatueringen som jag känner var mest värd att göra. Att ha ett par välformade ögonbryn som passar sin ansiktsform gör så stor skillnad för helhetsintrycket. Att dessutom vakna upp med dom varje morgon och även ha snygga bryn när man är osminkad – det är guld värt!

Jag tatuerade brynen därför att jag har för glesa ögonbryn för att kunna plocka den formen jag vill ha. Och eftersom jag ändå sminkar mig så mycket så plockade jag dom tillräckligt smala för att kunna måla min ”drömform” utan att några strån stack ut. Vilket resulterade i att dom inte var så snygga osminkade. Jag skulle aldrig kunna få så snygga ögonbryn som jag har nu utan att tatuera, men det tål att nämnas att jag inte var lika duktig på att plocka/forma ögonbrynen för 2 år sedan som jag är idag.

Så här går det till steg för steg:
(Jag utgår från hur Annika på Creative Make Up arbetar, eftersom det är hon som har tatuerat mig)

1. Rita formen
Det man börjar med när man kommer till salongen är att tillsammans rita upp en form och bestämma färg. Makeup artisten ritar upp en smickrande form som passar ansiktet. Oftast gör man två stycken lite olika bryn, för att kunden ska kunna välja den snyggaste och så jobbar man utifrån det. Annika är väldigt noggrann med att lyssna på sina kunder och det hela är en dialog för att det både ska bli snyggt och i kundens smak.

2. Brynplockning
Efter det plockar man bort alla strån som är utanför formen. Ett vanligt missförstånd är att man måste raka bort sina riktiga ögonbryn innan, vilket alltså inte stämmer!

3. Bedövning
Därefter lägger man en bedövningskräm som verkar i ca 15 minuter.

4. Tatuering utan färg
Sedan får man lägga sig på en säng, och så tatuerar man formen/konturen en gång utan färg. Detta gör man för att kunna tvätta bort det man har ritat upp, men fortfarande ha kvar formen att tatuera efter.

5. Tatuering
Nu är det dags att tatuera ”på riktigt”. Den tekniken som de flesta använder idag är en s.k. hårstrå-teknik eller 3D-teknik som det också kallas, vilket betyder att man tatuerar små streck för att få ett naturligare resultat. Annika har utvecklat en egen hårstråteknik som ser ännu mer naturligt ut! Skillnaden är kortfattat att tekniken man lär sig består mest av raka streck, men Annika utgår från hur stråna ligger på riktigt vilket inte bara är åt olika håll utan även att vissa strån ligger på varandra och liknande (det går att kontakta Annika för mer info om detta)

ögonbryn-tatuering

Jämförelse: Bilden till vänster har Annika på Creative Make Up gjort, och bilden till höger är gjord på en annan salong i Stockholm. Båda använder hårstråtekniken, men Annika lyckas få ett ögonbryn utan hårstrån alls att se naturligt ut, medan den andra har ganska mycket ögonbryn och det syns ändå tydligt vad som är tatuerat och vad som är riktiga strån.

 6. Bedövning under tatueringstiden
Man tatuerar alltid i flera omgångar under en behandling, alltså tar lite på ena brynet, lite på det andra, och hoppar mellan dom så. Dels för att få ett så jämnt resultat som möjligt, men även för att hålla området bedövat hela tiden. Om man hela tiden växlar mellan ögonbrynen får bedövningen tid att verka på det ena brynet medan man tatuerar det andra.

7. Direkt efteråt
Tatueringen ser väldigt mörk ut när man är klar, och är ofta röd och lite svullen. Svullnaden varar oftast bara i några timmar, men den mörka färgen kan hålla i sig i några dagar.

8. Läkning
När tatueringen läker så flagnar den. Man får med sig en vårdande kräm hem som man ska smörja in tatueringen med. Läkningsprocessen störde mig inte alls förra gången, men denna gång är dom lite större så dom har börjat klia lite nu. Men det är småpotatis!

9. Återbesök
Efter att tatueringen har läkt färdigt, så kommer man på ett återbesök, då man tittar på om färgen känns rätt, samt om det är något som behöver korrigeras eller fyllas i vilket oftast behövs.

10. Hållbarhet och ifyllning
Man rekommenderas att fylla i tatueringen med ca ett års mellanrum, men hur snabbt det bleknar beror på hur mörk färg man använder, ålder och hur man tar hand om tatueringen. Man betalar inte fullpris om man bara ska fylla i formen, utan då kostar det 1500 kr jämfört med 4700 som en ny tatuering kostar (på Creative Make Up)

ögonbrynstatuering-före-efter

Till vänster ser ni hur mycket min blonda tatuering hade bleknat under 2 år (hade smalare form då). Så det är rätt så mycket kvar ändå! Dessutom gillar jag att det bleknar naturligt och diskret, det syns liksom inte att det är en “bleknad tatuering”,

Vanligaste frågorna:

Gjorde det ont?
Nej, i början känns det litegrann men fortfarande mycket mindre än att plocka brynen. När bedövningen går in ordentligt i huden så känns det inte alls. Jag har ganska låg smärtgräns också!

Är det samma sak som en vanlig tatuering?
Nej, permanent make up är en semi-permanent tatuering. Man går inte lika hårt och djupt ner i huden som vid vanlig tatuering. Detta är för att man ska kunna ändra färger och linjer då huden förändras med åldern.

Hur är det med allergier?
Allergiska reaktioner vid permanent makeup är extremt sällsynta. Det är däremot viktigt att du följer våra anvisningar både inför och efter behandlingen. Att hålla huden ren är A & O för att undvika infektioner. Boka in ett enkelt allergitest två dagar före din behandling om du är osäker.

Vilken färg väljer man?
Man brukar oftast utgå ifrån hårfärgen, men ett tips är att ta med en brynpenna/skugga som man brukar fylla i med. Så kan man utgå från den. Man måste även tänka på att tatueringen ska se bra ut även osminkad, därför väljer man ofta en nyans som är lite ljusare än den man målar.

Blir alla ögonbryn röda när de börjar blekas?
Det är tyvärr ett ganska vanligt förekommande problem. Det beror på att pigmenten i färgblandningen bleks olika snabbt. Annika har bytt ut alla sina färger och jobbar numera bara med färger som är speciellt framtagna för att behålla sin rätta nyans. Har man råkat ut för detta problem är det lätt fixat med en färgkorrigering.

Ska man plocka brynen innan?
Nej, det är alltid bäst att utgå från där de egna hårstråna sitter när man väljer ögonbrynsform. Spara alltså ut så mycket strån som möjligt i förväg. Och som jag skrev tidigare i inlägget, man behöver inte raka bort sina egna bryn eller liknande!

Tatuerar Annika med Taffy-metoden?
Taffy-metoden är en ny metod som också ger ett naturligare resultat än den 3D-tekniken som lärs ut på utbildningarna. Dock är det inte denna som Annika använder, då hennes sätt att använda 3D-tekniken fungerar så himla bra!

Jag bor i (en annan stad), kan du rekommendera en bra salong här?
När man ska göra en tatuering i ansiktet så ska man verkligen vara försiktig med vem man går till, utbildningen för att bli kosmetisk tatuerare pågår under enbart en helg (!) och man behöver inte ha någon utbildning innan det. Det finns jättemånga som arbetar som t.ex. hudvårdsterapeuter och gör permanent makeup då och då, men inte på heltid. Det säger sig själv att en person som gör permanent makeup till 100% är mycket säkrare att gå till. Jämför bilder och var skeptisk innan du går till en salong, eller var på den säkra sidan och gå till Annika för där kan jag garantera ett perfekt resultat och bra service! En bra kosmetisk tatuerare är sällsynt, speciellt om man jämför med allt “skit” som finns! Annika får jättemånga kunder med felgjorda tatueringar som hon måste rädda, och ja de flesta är gjorda i Sverige. Annika tatuerar även på Åland, i Stockholm och lite andra orter. Ni kan läsa mer på hemsidan.

IMG_5378

Slänger in en bild som jag fotade på Annika förut när hon tatuerade min syster :)

Hojta till om ni har fler frågor!

Föregående artikelVampyren
Nästa artikelVR-sminkning

LIKNANDE INLÄGG

Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

8 KOMMENTARER

    • En vecka rekommenderar vi att smörja in, morgon och kväll. Håret kan du tvätta när som helst men var lite försiktig med att skölja över ansiktet. Men om det kommer lite skvätt o.s.v. gör ingenting.

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

INSTAGRAM

SENASTE INLÄGGEN

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish