Torr hy & foundationval

- Annons -

Jag har väldigt sällan torr hy, så den mesta erfarenheten jag har inom det området har jag fått tack vare att jag har sminkat andra med torr hy.

Därför har det skrivits en hel del inlägg om oljig hy här i bloggen då det är sådana produkter jag har lätt för att sätta på prov, men just foundationval är väldigt viktigt när man har torr hy, så det tänkte jag ta upp i ett inlägg nu!

foundationval-torr-hy

Så här stor skillnad kan det vara beroende på foundation. Bilderna är tagna exakt samma dag fast med olika foundations. Fortsätt läsa för mer info :)

När jag var utomlands så blev jag väldigt torr i ansiktet, inte så att jag synligt flagnade som när man har bränt sig (jag hade spf 50 varje dag under hela resan) utan mer att jag var väldigt torr och stram i ansiktet. Jag antar att det beror på att solen torkar ut huden så mycket och jag är väldigt dålig på att dricka vatten.

- Annons -

Hur som helst så kan jag därför visa er det jag har skrivit många gånger, att jag rekommenderar mineralfoundation till en torr hy! Många förespråkar att man ska undvika torra produkter om man är torr i hyn, “torrt fäster inte på torrt och hudflagorna framhävs”. Detta stämmer bara delvis – ja man måste återfukta huden ordentligt för att få mineralfoundation att bli bra, men nej det framhäver inte hudflagor utan det gäller ofta puderfoundations som alltså inte är mineralfoundations. Hänger ni med på skillnaden?

Och en flytande/krämig foundation kan faktiskt bli ojämnare kring hudflagor och framhäva dom mer (gäller absolut inte alla!). Men en bra mineralfoundation blir inte torr på huden, den smälter in bra både i porer, rynkor och kring hudflagor. Och det upptäckte jag väldigt väl efter utlandsresan!

Osminkad och med mineralpuder tänkte jag inte ens på att jag var torr, och med en krämfoundation såg jag ut så här:

IMG_2583_111

(Ja jag är medveten om att färgen är för ljus, jag skulle bara recensera Youngbloods krämfoundation som ska vara perfekt för normal till torr hy, men det gick varken färgmässigt eller hudmässigt)

Jag tvättade bort den och applicerade Yag minerals mineralfoundation istället, och fick detta resultat:

IMG_2603_111

Skillnad va! :)

Det som är bra med krämiga/flytande foundations till en torr hy är att dom ofta innehåller mycket vårdande ingredienser, så hittar man en sådan som är bra så är det toppen! Vad man ska satsa på är nog främst beroende på smak – alltså vad man gillar att jobba med. Men är man osäker och inte orkar testa sig fram så rekommenderar jag ett bra mineralpuder och använda dagkräm, ansiktsprimer och face mist som innehåller rikligt med fukt!

Min torra period börjar gå över men de här dagarna har jag använt dagkrämen Sanctum Moisture Concentrate, primern Paese Make Up Base Smoothing innan foundation, och face misten Sanctum Tone & Refresh Mist direkt efter att jag sminkat mig och ibland även under dagen. Då får huden rikligt med fukt och sminket ser riktigt fint ut :)

- Annons -

Hoppas inlägget var till hjälp!

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

5 KOMMENTARER

 1. Tusen tack för att du gjort detta inlägg! Nu har jag fått lite hopp om att mitt smink kan bli bättre.
  Upplever att min hud ser EXAKT ut så som på din första bild när jag har smink och har blivit galen på alla tusen primers jag testat, för att inte tala om de pengar man lagt ner på alla dessa.. men det ser fortfarande likadant ut.

  Just nu använder jag foundation från NYX som jag fick hjälp att testa i butik, men hur hittar man rätt nyans i andra märken, som tex mineralpudret du använder?

  • Hej Sofie! Vad kul att inlägget var till hjälp!! Att välja foundationnyans online är aldrig 100% säkert för även om det finns bra bilder så kan färginställningen skilja sig på olika skärmar o.s.v. Så för att vara helt på den säkra sidan så behöver du gå till en butik.

   Men har du inte en jätteovanligt hudton (?) så brukar det inte vara jättesvårt online heller så länge det är en foundation som har många nyanser att välja på och bra bilder. Jag själv t.ex. vet att jag aldrig är lika ljus som dom ljusaste men inte heller väldigt varm så jag väljer på nyanserna däremellan.

   Jag använder just nu mineralfoundationen glo Pressed Base (finns i min webbshop https://creativemakeup.se/butik/smink/glominerals-pressed-base/) som finns i 20 nyanser som är tydligt uppdelade i kategorier utifrån underton och hur ljus/mörkhet. Om du bor i Uppsala kan du besöka butiken och få hjälp men om du ska handla denna online så finns det swatch-bilder och info om alla nyanser som hjälper dig att välja rätt :)

 2. Hej fina helena!!! vilken inspererande blogg wow!!!
  Tänkte ställa en fråga om kosmetisk tatuering, har du någon erfarenheter av perfectbeautey sverige.
  just ögonbryns tatuering i 3d? vill så mycket men vet inte om jag törs….
  mvh en som knappt har ögonbryn

  • Hej och tusen tack! Vad gullig du är!! :)

   Jag har ingen erfarenhet alls av dom, det enda jag vet är det jag kan se på deras facebooksida där dom har en hel del bilder. Men om jag förstår det rätt så är dom flera olika som jobbar med kosmetisk tatuering där? Jag tycker att vissa tatueringar är snygga och välformade, medan vissa blir lite väl “streckiga” enligt mig. Men dom verkar absolut seriösa!

   Var bor du någonstans? Jag har tatuerat mig hos Annika på Creative Make Up i Uppsala och sett många av hennes tatueringar, så Annika är den enda som jag kan rekommendera till 100%! :) Kram, kram!

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish