10 tips när du applicerar ögonskugga!

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks).

  - Annons -

  En av de roligaste sakerna med smink & makeup är att få lära ut tycker jag! I denna video delar jag med mig av mina 10 bästa tips när du applicerar ögonskugga!

  För er som redan är duktiga på ögonmakeup kan den här filmen vara lite för basic, men jag tror att de flesta av er kommer få hjälp av mina tips! :) Jag har även sammanfattat alla tips med text och bilder för er som föredrar att läsa.

  När man applicerar ögonskugga så kan man göra det antingen enkelt för sig eller väldigt, väldigt svårt – vilket man lätt gör om man inte har bra produkter och vet hur man jobbar med dom. Hade jag använt en svamp-applikator, skippat ögonskuggsprimer och haft pigmentlösa ögonskuggor så hade det varit otroligt svårt för mig också.

  Men basic-sminkningar behöver inte vara så svårt! Och efter mitt inlägg så hoppas jag att ni inte kommer tycka det heller!

  Och jag måste nog tillägga att filmen tillsammans med denna text innehåller så många fler småtips så egentligen kanske det är typ 20 tips om man skulle dela upp allt ordentligt haha.

  - Annons -

  Hoppas ni gillar inlägget!

  Innehållsförteckning:

  1. Dessa 3 sminkborstar är perfekta kombon
  2. Använd ögonskuggsprimer
  3. Puder i kanten av primer
  4. Palett med tre ögonskuggor underlättar
  5. Dutta på ögonskuggorna på ögonlocket
  6. Hur högt upp ska man applicera ögonskuggan?
  7. Så här tonar du snabbt ut ögonskuggorna
  8. Bind ihop ögonskuggorna på ovansidan och undersidan i yttre ögonvrån
  9. Ljus ögonskugga i ögonvrån och under ögonbrynet
  10. Där du lägger mörkt, där ”drar du” i ögonformen

  10 tips att lägga ögonskugga + video

  Det var riktigt roligt att göra denna video! Hoppas den är till hjälp!

  1. Tre sminkborstar

  Jag använder tre ögonskuggsborstar till alla mina ögonskuggor. Det kan låta mer avancerat ju fler borstar man använder ”behöver jag verkligen alla dom här?” men det är inte mer avancerat – tvärtom! Det är svårt att tona ut ögonskuggan mjukt längs globlinjen med samma borste som du använder under ögat, och vice versa.

  nanshy sminkborstar ögonskugga

  Denna exempelbild är borstar från Nanshy. De måste inte se ut exakt såhär, men principen liten, mellan, stor är det som jag verkligen rekommenderar för att göra det enkelt för sig :)

  Kan rekommendera kitet Real Techniques Eye Shade + Blend Brushes (adlink) med en liten, en mellan och en stor borste i samma kit!

  Mellanstor borste för applicering
  Borsten du applicerar ögonskuggan på ögonlocket bör helst vara ganska kompakt. En för mjuk och fluffig borste kommer inte få upp så mycket pigment som krävs och det blir också svårt att ”trycka fast” ögonskuggan.

  Jag personligen rekommenderar också en mer rundad borste för detta. En platt pensel ger en skarpare kant, vilket gör att du måste jobba ännu mer med uttoningen för att få den jämn. Men med en rundad mjuk och kompakt borste så får du mycket pigment, bra precision och samtidigt en ganska mjuk kant direkt!

  Mjuk borste för att tona ut
  Den största borsten använder jag för att tona ut ögonskuggan. Den är fluffig och mjuk men samtidigt tillräckligt kompakt för att kunna flytta pigmenten. En för mjuk borste kommer inte tona ut skuggan tillräckligt effektivt, och en för hård borste kommer göra skuggan ojämn. Ett mellanting är perfekt!

  - Annons -

  Liten borste under ögat
  Att använda en stor borste under ögat är ganska svårt. Man kan antingen använda en liten rundad eller en snedställd platt. Det är smaksak. Jag gillar båda varianterna!

  10 tips när du applicerar ögonskugga! nybörjare

  2. Använd ögonskuggsprimer!

  Jag skulle kunna göra ett helt inlägg om bara primer under ögonskuggorna, har man inte testat så förstår man inte hur mycket det förenklar! Många tror att detta är en onödig ”bra att ha-produkt” men tro mig detta gör enorm skillnad :)

  Primern funkar kortfattat som ett lim för ögonskuggorna. Ögonskuggan fäster mycket bättre vilket gör det mycket enklare att applicera, du behöver inte jobba mycket alls för att få ett pigmentrikt resultat och det går enkelt att lägga flera färger bredvid varandra utan att dom dammar ihop och blir som en enda röra både på ögonlocket och under ögat där de fallit ner ;)

  Dessutom blir hållbarheten på ögonskuggorna oslagbar! Även om du får till en fin sminkning utan primer så lägger den sig lätt som två streck på ögonlocket när du har blinkat i några timmar. Men med primer så kan du ha samma ögonmakeup från morgon till kväll och den sitter fortfarande perfekt!

  Obs det går inte att använda en ansiktsprimer istället för ögonskuggsprimer. Båda heter primer för att det används som grund innan en annan produkt, men primer innan foundation och primer innan ögonskugga är två helt olika produkter med olika egenskaper.

  sminktips ögonskuggsprimer ögonskugga

  Här ser ni skillnaden på pigmentet med och utan primer. Primern på bilden (Pixi) har utgått men jag kan varmt rekommendera NYX High Definition Eye Shadow Base (adlink) den är kanonbra!

  3. Puder i kanten av primer

  Som jag sa med primer så fäster pigmenten väldigt bra, vilket kan göra att det blir svårt att få en mjuk uttoning för ju mer du jobbar med borsten desto mer pigment fäster det.

  Så efter att du lagt primern, ta lite puder och svep på i kanten – alltså inte på hela ögonlocket utan bara där uttoningen ska vara. Då blir det mycket snabbare att få en jämn uttoning!

  - Annons -

  4. Palett med tre ögonskuggor underlättar

  Många tror att du fler ögonskuggor man använder desto svårare är det. Men ofta är det tvärtom! Vill du ha ljust innerst på ögonlocket och mörkt ytterst så är det mycket svårare att få en jämn övergång mellan en ljus och en mörk skugga, än om du lägger en mellanmörk färg emellan.

  Paletten jag har använt i detta inlägg är Paese Opal Eyeshadow Trio i nyansen Colorado. Kan även slå ett slag för paletten Pixi Effect Shadow Palette i nyansen Hazelnut Haze (adlink). Riktigt bra ögonskuggor och användbara färger!

  10 tips när du applicerar ögonskugga nybörjare

  5. Dutta på ögonskuggorna på ögonlocket!

  När jag applicerar ögonskuggorna så duttar/trycker jag fast dom på ögonlocket. För eftersom primern är krämig under så kan det bli ojämnt om du drar mycket med borsten. Dessutom är det viktigt att du får på ordentligt med pigment så att primern fixeras och slutar vara krämig vilket går snabbare om du trycker fast skuggorna än om du ”sveper på” dom.

  Jag brukar även slå av lite ögonskugga från borsten innan jag applicerar, har du för mycket på borsten så kommer det falla ner under ögat och på kindbenen. Slå gärna av skuggorna ner mot ögonskuggsförpackningen och inte ut i luften, då hamnar skuggan tillbaka i förpackningen och du slösar inte massa produkt i onödan :)

  I filmen ser ni hur enkelt dessa färger tonas in i varandra.

  lägga ögonskugga nybörjare

  6. Hur högt upp ska man applicera ögonskuggan?

  Ofta höjer man brynen mycket och halvblundar när man lägger ögonskuggan, och då är det svårt att se hur högt upp man ska lägga färgen. Ofta gör man en fin uttoning och sen tittar man rakt fram och då hamnar hela uttoningen precis i globlinjevecket vilket gör att sminkningen ser ganska skarp ut när man tittar rakt fram och färgen på ögonskuggan syns inte lika mycket.

  Istället brukar jag göra så här: Slappna av i pannan och titta rakt fram i spegeln. Lägg ögonskuggan precis över globlinjevecket. Då hamnar den så högt upp att den syns även när man tittar och sminkningen blir mycket mjukare när uttoningen inte hamnar inuti vecket.

  Sminkningen i detta inlägg är ganska basic. Ögonskuggan ytterst på ögonlocket la jag i samma nivå som ögonfransarna slutar. Alltså ingen utdragen cat eye-sminkning eller liknande utan stannade precis där ögonlocket slutar. I och med detta blir det enkelt att veta hur långt ut du drar ögonskuggan i globlinjen – för du kan enkelt bara binda ihop den med färgen du redan lagt ytterst på ögonlocket (rekommenderar att kolla på filmen om du inte förstår exakt vad jag beskriver nu).

  Alltså titta rakt in i spegeln, slappna av i pannan, lägg ögonskuggan precis över globlinjevecket och ner i ögonskuggan du redan lagt ytterst på ögonlocket. Då får du en ögonmakeup som följer din egen ögonform!

  7. Så här tonar du snabbt ut ögonskuggan

  Har du följt ovanstående tips så är kanten på ögonskuggan redan ganska mjuk, eftersom du applicerat med en rundad borste samt fixerat primern med puder i kanterna innan du la ögonskuggan. Då går den sista finslipningen på uttoningen jättesnabbt!

  Lägg borsten precis i kanten på ögonskuggan, så att borsten är litegrann på ögonskuggan och litegrann på hudtonen utanför. Svep sedan fram och tillbaka med borsten. Alltså jobba inte uppåt med borsten då kommer skuggan närmare och närmare brynet och det blir till sist för mycket och för kladdigt. Dra bara fram och tillbaka fram och tillbaka precis på kanten av ögonskuggan och låt borsten göra jobbet :)

  8. Bind ihop ögonskuggorna på ovansidan och undersidan i yttre ögonvrån

  Jag lägger ögonskuggorna på undersidan av ögat med en liten borste. Det jag brukar tänka på är att binda ihop ögonskuggan på översidan och undersidan i yttre ögonvrån, då får man ett ”naturligt avslut” på ögonskuggan på ovansidan och dessutom öppnar det upp blicken fint. Hela sminkningen ser ut att hänga ihop mer.

  9. Ljus ögonskugga i ögonvrån och under brynen

  Ljus ögonskugga i ögonvrån och under brynet ger verkligen pricken över i på sminkningen!

  När du lägger under brynet så ha i bakhuvudet att inte lägga så brett om du har mycket hängande hud som ligger över ögat. Då framhäver du det. Den delen vill man hellre ha mörk för att lyfta blicken, och så kan du lägga det ljusa precis under brynet bara.

  lägga ögonskugga i ögonvrån

  10. Där du lägger mörkt, där ”drar du” i ögonformen

  Där du lägger mörkt där dras fokusen på ögat, så vill du ha en förstorad blick så kan du lägga skuggorna som jag gjort i denna sminkning – med mörkt i ytterkanterna och + över och under ögat för att öppna upp blicken.

  Men vill du t.ex. lyfta blicken så kan du skippa mörkt på undersidan av ögonen helt och bara lägga på ovansidan, då höjer du blicken mer.

  lägga mörk sminkning

  Hoppas att mina 10 tips när du lägga ögonskugga var till hjälp och att ni gillade videon! Hojta till om ni har några frågor eller lämna en kommentar här nedan! :)

  Läs även mina andra inlägg om sminktips för nybörjare:

  Kram!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  5 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish