Komplementfärger – Färglära & färgcirkel (2021)

- Annons -

Jag nämner komplementfärger lite då och då och förklarar snabbt i vissa inlägg. Här kommer ett inlägg om lite färglära, färgcirkel & förklaringar. Så nu tänkte jag “gå till botten” med det här i ett detaljerat inlägg om komplementfärger!

Innehållsförteckning av komplementfärger:

 1. Färgcirkel
 2. Vad är komplementfärger?
 3. Att framhäva en annan färg
 4. Primärfärger & sekundärfärger
 5. Neutralisera färger
 6. Slutsats om komplementfärger

Färgcirkel:

Färgcirkeln visar hur färgerna hänger ihop, och att grönt övergår till blått som övergår till lila är kanske inte jätteintressant, men färgcirkeln är faktiskt ett jättebra hjälpmedel! Har bifogat en bild på färgcirkeln här nedan.

Komplementfärger färgcirkel

komplementfärger färgcirkel

Vad är komplementfärger?

- Annons -

Komplementfärger är färgerna mitt emot varandra i färgcirkeln. Exakta nyanser är lite diffust, men ni ser att exempelvis de blåa tonerna ligger mitt emot de gula, orangea tonerna. Alltså är blått komplementfärgen till gul/orange. Grönt är komplementfärg till lila/lilarosa, men en grön ton åt det blåa hållet är även komplementfärg till rött.

Här ser ni en bild på komplementfärgerna blå och orange.

komplementfärg till blå orange
Food photo created by master1305 – www.freepik.com

Att framhäva en annan färg:

Att framhäva en annan färg gör man genom att lägga två komplementfärger bredvid varandra.

Exempel för att framhäva färger med hjälp av komplementfärger:

 Blåa ögon  framhävs av  gult ,  orange  guld , och  varmbruna nyanser .
 Gröna ögon  framhävs av  lila/lilarosa .
 Bruna ögon  framhävs av  kalla nyanser så som blått, silver och grått . Detta beror på att brunt inte finns med i färgcirkeln utan är en blandning av flera färger, men eftersom motsatsen framhäver och brunt är en varm färg, så framhävs den av kalla färger.

Här ser ni en sminkning där jag framhäver mina blå ögon med just gult, orange och varm brun nyans.

komplementfärger framhäva blåa ögon färgcirkel
Orange & gul sminkning som framhäver mina blåa ögon ⤸
Klicka här för att komma till inlägget

Primärfärger och sekundärfärger:

 • Vad är primärfärger eller grundfärger? En primärfärg eller grundfärg är en färg som används för blandning av sekundärfärger eller på annat sätt utgör grunden för ett färgsystem. Dessa kan skilja sig beroende på om det är additiv färgblandning eller subtraktiv färgblandning.
 1. Additiv färgblandning = färger inom tv och bildskärm. Förkortas RGB och står för Rött, Grönt och Blått
 2. Subtrativ färgblandning = färger för t.ex. tryck. Förkortas CMYK och står för Cyan, Magenta, Gul och tillägg av Svart (K = Key-color)Färgblandning i målning är också Subtrativ färgblandning och primärfärgerna är Gul, Röd och Blå
 • Vad är sekundärfärger? Sekundärfärger är färger som uppstår när primärfärger eller grundfärger blandas. Här nedan ser ni en bild på både RGB (till vänster) och CMYK (till höger) och hur färgerna blir när de blandas med varandra.
  primärfärger sekundärfärger komplementfärger färgcirkel

Neutralisera färger:

Hur neutraliserar man färger? För att neutralisera en färg så används också komplementfärgerna, men då appliceras dem  varandra istället för bredvid och resultatet blir då neutralt.

Detta beror på att om man blandar de tre primärfärgerna rött, blått och gult så blir det alltid brunt/neutralt (de andra nyanserna i färgcirkeln får man genom att blanda färger, men rött blått och gult kan man aldrig få fram genom en blandning) Så vill du neutralisera den ena grundfärgen, så måste du lägga till de två andra!

Exempel på hur du neutraliserar t.ex. blåa ringar under ögonen eller en röd finne:

- Annons -

 Dölja blå ringar under ögonen  – neutraliseras av rött och gult  (=orange) 
 Täcka röd finne eller dämpa rodnad i ansiktet  – neutraliseras av blått och gult (=grönt)

Läs även mina inlägg jag gjort tidigare om att dämpa rodnad / täcka finnar. Inläggen hittar du här – dämpa rodnat i ansiktet och täcka en illröd finne.

Slutsatsen om komplementfärger:

Komplementfärger  varandra – Neutraliseras.
Komplementfärger bredvid varandra – Förstärks.

Bonustips! Färggenerator för att visa komplementfärger:

Komplementfärger - Färglära, färgcirkel & förklaring

Måste också tipsa om en färggenerator jag hittat, där du bland annat enkelt i realtid kan välja färger och se vilka som är dens komplementfärger osv. Super smidig och finns på Paletton.com.

Hoppas ni blev klokare av mitt stora inlägg om komplementfärger, färglära & färgcirkel och vad dem gör! Hör av er om ni har några frågor eller funderingar och skriv gärna en kommentar!

Tillbaka till toppen ⤴

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

2 KOMMENTARER

 1. PRIMÄRFÄRGER ÄR RÖD, BLÅ OCH GUL (INTE GRÖN)
  GRÖN ÄR SEKUNDÄR OCH BLANDAS AV GUL OCH BLÅ,LIKASÅ EX. LILA SOM BLäNDAS AV RÖD OCH BLÅ.

  RGB- är färgerna i dator/ tv= bildskärmars färger är uppbyggda av rgb

  Med vänlig hälsning,
  ANNIKA
  KONSTNÄR

 2. Hej Helena,

  Bra beskrivning, hamnade här när jag sökte på komplememtfärger.och ditt inlägg fick mig att fatta varför komplememtfärger matchar bra. Jag tror dock att det finns ett litet fel i det teoretiska. Du pratar om grundfärgerna, vilket jag antar är samma som ibland kallas primära färger. Dessa är Röd Grön och Blå (RGB). Gult är inte primär utan sekundär, och den får man genom att blanda röd och grön. Förutom gult finns ytterligare två sekundära i färghjulet: cyan (turkos) och magenta (lila). Färghjulet har alltså tre primära och tre sekundära. Blandar man två primära får man en sekundär, blandar man två sekundära får man en primär. Rött(primär)+grönt(primär)=gult(sekundär) respektive cyan(sekundär)+magenta(sekundär)=blått(primär). Logiken här är alltså att om man blandar två primära så får man en sekundär färg som samtidigt är komplementfärgen till den tredje primära. Röd+grön=gult som är komplement till blått. /Robin

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish