Självlärd makeupartist eller makeuputbildning?

  - Annons -

  Jag är med i många skönhetsgrupper på Facebook och här om dagen var det en intressant diskussion i kommentarsfältet då en tjej frågade vad folk tyckte om att bli självlärd makeupartist eller makeuputbildning.

  Det var otroligt blandade åsikter, men få svar som hjälpte tjejen som frågade då de flesta som svarade hade gått utbildning och faktiskt inte hade någon erfarenhet av att vara självlärd.

  Eftersom jag själv går under termen ”självlärd makeupartist” så tänkte jag därför skriva ett inlägg om det eftersom intresset verkar stort! :)

  självlärd makeupartist eller makeuputbildning

  Vad är en självlärd makeupartist – egentligen?

  I tråden om detta så läste jag många kommentarer i stil med ”du kan jobba med att sminka folk men du kan inte kalla dig makeupartist om du inte har utbildning”.

  - Annons -

  Min åsikt är:

  1. För att kalla sig makeupartist så krävs det att man har dom kunskaperna som en makeupartist behöver. Det räcker inte med att kunna göra en snygg sminkning på dig själv och din bästa vän, utan du behöver kunna olika hudtyper, färglära, tekniker, olika typer av sminkningar, olika produkter och verktyg m.m. Och det räcker inte att besitta kunskapen utan du måste kunna utföra detta på olika personer också – oavsett vem som hamnar i sminkstolen och vilka önskemål just den personen har. Det är massor (!) man måste kunna både teoretiskt och praktiskt.

  2. Om du har lärt dig allt ovanstående så tycker jag att man har en utbildning oavsett om man är självlärd eller om man betalat 70 000:- för att få en lärare, det som skiljer är bara varifrån man fått informationen.

  Enligt mig är alltså alla självlärda makeupartister också utbildade förutsatt att dom uppfyller kriterierna för att kalla sig makeupartist! Sen håller jag 100% med om att man inte kan kalla sig makeupartist om man är pissdålig, men det gäller både utbildade och självlärda. Vissa utbildningar har hårda kunskapskrav för att bli certifierad medan andra ”säljer diplom”.

  3. Om nått så tycker jag att alla makeupartister är självlärda! För visst behöver man all information och kunskap men i slutänden är det övning, övning, övning som avgör om man blir duktig eller inte. Erfarenhet och brinnande intresse väger tyngst!

  Fördelar med makeuputbildning

  Med det sagt så är det inte nödvändigtvis så att jag förespråkar att bli självlärd makeupartist. För mig passade det bra då jag började redan i gymnasiet, så när jag tog studenten så kunde jag redan så mycket att jag fick jobb ändå – då kändes det överflödigt att lägga så mycket tid och pengar som det tar att gå en ordentlig utbildning. Jag hade absolut inte den ekonomin!

  Men det finns tre riktigt starka fördelar med utbildning:

  1. Det ingår produkter och material i priset. Det är inte gratis att bli självlärd heller för du behöver köpa alla produkter och verktyg själv – och det vet vi alla att det är inte gratis.

  2. Det går snabbare! Att få direkt feedback av en lärare och diskutera med andra elever gör ju att man bli duktig betydligt snabbare. Dessutom är det väldigt tidskrävande att söka efter all denna information själv, på en utbildning får man den serverad på silverfat.

  3. Vill du jobba inom TV, teater o.s.v. så är det nog smartare med en utbildning. Där lär man sig sminka för olika ljussättningar, åldra människor, maskering så som latex och fejkblod m.m. Sånt kan inte jag :) men jag behöver inte det heller då jag jobbar med salong, privatpersoner, produktförsäljning och de fotograf- och filmjobb jag gör är vanliga beautysminkningar.

  - Annons -

  Fördomar mot självlärda makeupartister

  Jag kan ju inte uttala mig om hur det är att gå en utbildning eftersom jag inte gjort det, men jag har ganska stor inblick i det ändå eftersom jag dels haft många praktikanter och kollegor som är utbildade samt varit vikarie på en makeuputbildning och såg de eleverna (som nästan var färdigutbildade) och vilken nivå deras kunskaper låg på.

  Med andra ord: Jag har nog mer insikt i hur det är att vara utbildad makeupartist, än vad en utbildad makeupartist har insikt i hur det är att vara självlärd makeupartist.

  Det finns mycket fördomar om vad en självlärd makeupartist är. Att det är någon som ”gillar smink och har tittat mycket på Youtube”. Jag själv hade tvärtom litat mer på en person som är självlärd – om den är duktig – för då har man verkligen kämpat! Att bli självlärd makeupartist är inte att välja den enkla vägen.

  Ska jag vara helt ärlig så tror jag att en stor del av fördomarna grundar sig i att det sticker i ögonen på folk som gått en utbildning och sen dyker det upp folk utan utbildning som konkurrerar. Det är såklart inte kul :)

  Fördelar med att vara självlärd makeupartist

  Men att bli självlärd är inte heller bara nackdelar. Jag är jätteglad att jag är självlärd!

  1. Detta gäller inte alla utbildade såklart men jag har ofta märkt att jag har ett mer öppet sinne när det gäller makeup och regler. Det blir lätt att man gör och tänker ”som sin lärare visade” istället för att tänka själv. Lite som i verkliga livet – det är skillnad på att vara ”street smart” och att vara ”book smart”.

  2. Man blir otroligt bra på problemlösningar. När man inte får lära sig ”rätt” direkt utan kommer fram till saker själv så hittar man egna knep och tips. När jag gör sminkkonsultationer (som är väldigt uppskattade) så är det vissa tips jag ger ut som jag inte hört någon annan säga utan det är helt mina egna.

  3. När man är sin egen lärare så vet man att man har en bra lärare. Haha. Missförstå mig rätt – men det finns olika utbildningar och vissa lärare är GRYMMA alltså guld värda! Men det finns också dom som lär ut 80-talsregler så som ”syntet till klet” alltså att man har borstar med äkta hår till torra puderprodukter och syntetpenslar till krämprodukter. Jaa visst så var det förut när alla syntetborstar var som små målarpenslar, men nu fungerar syntetborstar till allt! Det är en vattendelare men enligt mig finns det ingen anledning någonsin att använda borstar med äkta hår.

  Vad är bäst?

  Vad är bäst? Att vara självlärd makeupartist eller utbildad makeupartist?

  Som sagt, en makeupartist är en makeupartist (enligt mig) oavsett hur man tagit sig dit. Det är inte resan som är poängen utan målet.

  - Annons -

  Vad som är bättre eller sämre är 100% individuellt. Man får väga för- och nackdelarna och titta på sin egen livssituation, förutsättningar och personlighet! Att bli självlärd är verkligen inte för alla, det kräver självdisciplin och nörderi, men om det funkar bäst för dig så är det rätt väg att gå.

  Behov på marknaden

  Jag ser faktiskt ett behov av enklare makeuputbildningar på marknaden. Jag är riktigt sugen på att göra en välarbetad webbutbildning – en makeuputbildning på distans för blivande makeupartister!

  Varför? För att jag ser ett stort glapp idag mellan 1. riktigt vassa makeupartister som kan allt från crazy fashionsminkningar till maskering och specialeffekter. Eller 2. halvintresserade personer som fått jobb på olika butikskedjor och som regelbundet säljer foundations med fel färg.

  Var är alla mellanting? Vi behöver duktiga makeupartister som vill jobba i sminkbutik, skönhetssalong, försäljning, eget företag, frilans, bröllop och andra fester! De som inte lägger 70 000 på en makeuputbildning som tar ett helt år, men som ändå behöver en stor del av den kunskapen.

  Att ge produktrådgivning till 20 personer om dagen är inte enkelt utan kunskap det kan jag lova er :) Bara att välja ut en passande ansiktsprimer kräver flera följdfrågor om hudtyp, önskemål om resultat, vilka produkter som ska användas över o.s.v.

  Webbutbildning på g?

  Oj vad sugen jag blev på att göra en riktigt välarbetad makeuputbildning online nu! En som är perfekt för alla ”mellanting-personer” haha! Håll utkik för jag är i en peppig period i livet nu jag kanske drar igång det projektet snabbare än ni tror haha ;)

  Update: Du hittar min utbildning på Helena Amiley – Academy of Makeup

  självlärd makeupartist vs utbildad makeupartist

  Har ni egna erfarenheter i ämnet så vore det väldigt intressant att ta del av! :)

  Kram! ♥

  Läs även: Sminka sig själv kurs online

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish