Hur kan man sluta bita på naglarna? (10 smarta tips)

  - Annons -

  Att bita på naglarna kan vara farligt och börjar vanligtvis redan som barn och fortsätter till vuxen ålder. Men hur kan man sluta bita på naglarna & undvika nagelbitning?

  Här har jag samlat mina bästa tips för nagelbitare och hur du kan sluta bita på naglarna!

  Hur kan man sluta bita på naglarna? (10 smarta tips)

  Är bita på naglarna farligt?

  Bita på naglarna kan vara farligt & skadligt. Om man biter mycket på naglarna så är främsta riskerna att huden runt nageln blir öm och sårig. Det kan även skada vävnaden som får nageln att växa och kan resultera i onormala naglar. Det är även farligt med små sår på fingrarna eftersom händerna är mer utsatta för bakterier och kan även i värsta fall ge svåra infektioner & blodförgiftning. 

  Jag har faktiskt en bekant som fick blodförgiftning när han bet upp ett sår i samband med nagelbitande!

  - Annons -

  Hur slutar man bita på naglarna?

  Här är mina 10 bästa tips för att sluta bita på naglarna. De är inte listade i någon speciell ordning då man måste hitta det som passar en själv. Vissa av tipsen fungerar bättre på andra medan andra sämre.

  Testa dig fram för att hitta den bästa metoden som fungerar bäst mot nagelbitning och kör på det! :)

  1. Håll naglarna korta & klipp dem ofta

  Det är svårt att bita på naglarna om det inte finns något att bita på! Att klippa & fila naglarna dagligen för att se till så att de är så korta som möjligt kan hjälpa dig att sluta bita på naglarna.

  Resultatet blir också jämna och fina kanter, vilket minimerar risken för att bli bit-sugen. Ojämna kanter är en stor trigger! Det tror jag alla känner igen, även icke-nagelbitare :)

  2. Gå till salong och fixa naglarna 

  Om du har fina och välskötta naglar som du dessutom har betalat för att få fixade så kan det minimera risken att du börjar bita på dina naglar. Därför kan det vara värt att testa denna metod!

  Dessutom är det inte lika satisfying att bita på byggda naglar. Det är liksom inte ”rätt” material att bita på.

  Om du inte vill gå till salong men ändå fixa naglarna så kan jag tipsa om mitt inlägg om att göra det hemma: Göra akrylnaglar på sig själv (Steg för steg)

  3. Identifiera dina nagelbitar-triggers

  Varför man biter på naglarna kan ha olika orsaker. Triggers är tillfällen då du får ett sug för att bita på naglarna och börjar sedan att bita. Att identifiera i vilka sammanhang du biter på naglarna gör dig mer förberedd på innan du börjar bita på naglarna. På det sättet kan du antingen motverka att situationen händer eller ändra ditt beteendemönster.

  Ex: Biter du på naglarna när du tittar på film? Eller när du blir stressad?

  4. Ersätt nagelbitande ovanan med en god vana

  När du väl har identifierat dina triggers så är det enklare att ersätta nagelbitandet med något annat. En ovana eller vana kan enklare ersättas med en annan ovana eller vana. Använd detta till din fördel och ersätt nagelbitande med en god vana istället! :)

  - Annons -

  5. Håll dina händer och mun upptagna

  Detta tips är också kopplat till när du bättre börjar känna dina triggers. Då kan du se till så att dina händer och mun redan är upptagna så att det inte finns tid att bita på naglarna. Tips är t.ex. tugga tuggummi och låte handen rita på ett block eller liknande. Ni förstår grejen! :)

  Exempel: Jag vill gärna ha någonting att ”greja” med när jag pratar i telefon. Då tar jag fram en målarbok istället (har en med fina mönster, inte en barn-målarbok alltså hehe) så är jag sysselsatt under tiden.

  6. Försök att gradvis sluta bita på naglarna

  Människor är olika och vissa har enklare att bara hoppa av något medan andra kräver en gravis avvänjning. Då kan det vara bra att testa att gradvis sluta bita på naglarna. T.ex. väljer du att första veckan göra tummarna otillåtna. Du berättar då för hjärnan kraftfullt att tummarna är no-go zone. Det är alltså tillåtet att bita på de andra naglarna men inte på tummarna.

  Vartefter så lägger du på flera fingrar tills det inte finns något kvar. Du kan också t.ex. börjar med bara en hand osv.

  7. Bär handskar oftare

  Detta kan ju kännas lite konstigt, men om du har stora problem med nagelbitande så är det värt att testa! Bär handskar oftare och även inomhus. Det blir då fysiskt omöjligt för dig att bita på naglarna om du har handskar på och kan göra dig mer medveten om dina triggers och när du får dem.

  8. Visualisera att dina naglar är starka & friska

  Visualisering kan vara väldigt kraftfullt då hjärnan inte på samma sätt kan skilja på visualisering och verklighet. Om du då visualiserar att du har starka & friska naglar som inte ser förstörda ut så kan du få hjärnan att sluta med beteendet och sluta bita på naglarna.

  9. Lacka naglarna med ett ”sluta bita på naglarna-nagellack”

  Det finns en del nagellack som är till för att man ska sluta bita på naglarna. Hur effektiva dessa är vet jag inte men om man har stora problem med nagelbitande så kan det vara värt att testa. Det finns säkert andra medel mot nagelbitning också.

  En bekant till mig hade ett genomskinligt nagellack som smakade jätteilla, för att sluta bita. Men han bet bort det och sen kunde han bita på naglarna ändå. Så för honom fungerade det inte. Men värt att testa som sagt!

  10. Tänk på alla bakterier som gömmer sig på naglarna & fingrarna

  Få dig själv att bli äcklad av att föra fingrarna mot munnen genom att tänka på alla bakterier du har på dem. Händer och fingrar är oftast mer utsatta för bakterier och virus eftersom man tar på handtag och andra ställen där flera har rört vid. Genom att inse hur mycket bakterier som kan gömma sig sig på händerna & fingrarna kan göra så att du har ett mycket större motstånd till att bita på naglarna.

  Kanske kan du kolla på en dokumentär om händer och bakterier?

  - Annons -

  Bästa tipsen för nagelbitande barn?

  Dessa är mina bästa tips, vissa fungerar bättre medan andra sämre. Det gäller att hitta det sätt som fungerar för sig själv. Med små barn som biter på naglarna kan det vara svårare, det finns dock tuggarmband & tugghalsband som kan vara värt att testa då. De finns även i vuxenstorlekar och finns på funkamera.se.

  Jag hoppas att något av mina tips för att sluta bita på naglarna hjälper dig! Är du en nagelbitare och har några egna tips som fungerat mot nagelbitning så får du jättegärna kommentera här nedan! :)

  Personligen har jag inte problem med nagelbitning men har pratat med många kunder på salongen om detta. Däremot har jag haft problemet att jag biter på insidan av läpparna, mycket! Jag får ibland återfall än idag men för mig har ”nedtrappningsmetoden” funkat bäst. Att jag minskat pö om pö och till slut vant mig av det. För det är svårt att bara ”bestämma sig” eftersom man inte tänker på att man gör det förrän det är för sent.

  So I know the struggle :)

  Läs även mina andra nagelinlägg:

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish