Hårborttagning ansikte med ögonbrynskniv (Guide)

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks)

  - Annons -

  Har du oönskad hårväxt i ansiktet? Eller som jag massa små fjun som är lite halvt oönskade bara? :) Här kommer en guide för hårborttagning ansikte med ögonbrynskniv / brynkniv / ögonbrynshyvel. Kärt barn har många namn!

  Kan man raka sig i ansiktet? Får man använda ögonbrynskniv i ansiktet? Får man mörkare hårstrån av att raka sig? Är det ett big no no att raka ansiktet eller inte?

  Att män med grov hårväxt rakar sig i ansiktet är ju inget konstigt, men för andra så är detta faktiskt en vattendelare. Många har åsikter om huruvida det är ett big no no eller om det är okej.

  Vad tycker jag om hårborttagning i ansiktet genom rakning? Jag erkänner att jag är en av dom som rakar mig med ögonbrynskniv i ansiktet – and I love it! Smidigt sätt att ta bort fjun i ansiktet eller raka bort oönskad hårväxt hemma :)

  Men det finns för- och nackdelar som är bra att veta om!

  Hårborttagning ansikte – Guide till att raka ansiktet

  - Annons -

  hårborttagning ansikte, brynkniv, ögonbrynskniv, raka ansiktet tjej, kvinnor rakning ansikte

  En vikbar brynkniv är det bästa enligt mig (mer om det längre ner). Exempelvis kniven BrowGame Cosmetics Eyebrow Shaping Knife Foldable (adlink) som jag verkligen kan rekommendera!

  Varför ta bort hår i ansiktet med ögonbrynskniv?

  För mig handlar det 0% om utseende faktiskt, jag har aldrig tyckt illa om mina fjun. Tvärtom kan jag tycka att det ser väldigt gulligt ut, speciellt på andra som har ännu mer fjun :) Det är charmigt!

  Den största anledningen är att jag måste (inte måste, men ni fattar) ta bort stråna från min överläpp eftersom jag har tatuerat läpparna utanför min naturliga form. Förstorat formen alltså. Så om jag inte tar bort håret på överläppen så har jag håriga läppar helt enkelt. ;) Jag brukar plocka med pincett också men håller efter med brynkniv då och då.

  Sen började jag pö om pö raka större områden och nu gör jag hårborttagning i hela ansiktet med ögonbrynskniv. Det är så nice!

  Fördelar med hårborttagning ansikte:

  Många upplever att sminket sitter bättre om man tar bort håret i ansiktet, eftersom det inte är hårstrån i vägen utan man lägger sminket direkt på huden. Perfekt om man som mig använder stora mängder puder också, inget som fastnar i fjunen.

  Man får en fin lyster också! Ett lager fjun ger ett matt intryck.

  Helt ärligt så är det dock inte därför jag rakar hela ansiktet med ögonbrynskniv. Jag satt precis och funderade på detta.. Varför rakar jag hela ansiktet? För att det är  så  himla  satisfying  ! Haha! När man drar med brynkniven och det bara faller små dammråttor av ludd och landar på katten man har i famnen. Och efteråt är man helt len i ansiktet. I LOVE IT!

  För mig är hårborttagning alltså inget ”måste som jag gör i farten” utan jag gör det när jag har egentid. Jag dricker te, plockar brynen, filar och målar naglarna, färgar fransarna och så rakar jag ansiktet. Mest som egenvård med andra ord, jag tar hand om mig själv.

  fjun ansikte, ludd, persika, hårborttagning ansikte, brynkniv, ögonbrynskniv

  - Annons -

  Det syntes inte så bra i bild så jag samlade en liten ludd-råtta på kinden för att visa. Jag har inte så mycket fjun i ansiktet tycker jag själv, men när man rakar sig så inser man hur mycket det faktiskt är!

  Hur rakar man ansiktet?

  1. Rengör ansiktet
  2. Desinficera ögonbrynskniven
  3. Var väldigt lätt på handen, använd en vass ögonbrynskniv, dra försiktigt med korta drag över området.
  4. Avsluta med en ansiktsolja eller dagkräm.

  Jag som har en vass ögonbrynskniv och inte heller jättemycket hårväxt brukar inte behöva använda några lugnande produkter efteråt. Men det kan man absolut göra om man känner att det behövs. En lugnande ansiktsmask kanske!

  kan man raka ansiktet? tjej kvinna hur rakar man ansiktet? ögonbrynskniv brynkniv hårborttagning ansikte tjej stubb smink fördelar nackdelar mörkare hår grövre hårstrån

  Nackdelar med ögonbrynskniv i ansiktet:

  Att göra hårborttagning i ansiktet med ögonbrynskniv är inte den bästa metoden för dig som har grov hårväxt eller superkänslig hy.

  Jag har väldigt tunna strån så jag upplever aldrig att det är stubb när det växer ut. Även fast strået är ”kapat” så är det ändå så tunt och mjukt att det inte känns. Men om du har lite grövre strån så kommer du få en sträv stubb-känsla. Det beror på att om strået växer ut naturligt så har det en avsmalnad topp, men när du rakar så kapar du av den toppen och får därför en avhuggen topp som ger den här stubb-känslan.

  Det kan ”slita” lite på huden. Precis som när du rakar benen så har ju rakbladet en viss påfrestning på huden och eftersom huden i ansiktet är känsligare än huden på benen så bör man vara försiktig. Om du har känslig hy, mycket torra partier, mycket acne o.s.v. så rekommenderar jag inte att raka på dessa områden.

  Irriterad hud efter rakning

  Även fast jag inte har känslig hy så fick jag en gång lära mig den hårda vägen att enzympeeling efter att du rakat ansiktet inte är en bra idé. Vill du använda djuprengörande produkter så gör det i sådana fall innan :)

  Förutom incidenten med min enzympeeling så har rakning med ögonbrynskniv aldrig påverkat min hud. Det beror nog också på att en brynkniv inte rakar lika nära huden som en vanlig rakhyvel. Så jag får aldrig rakfinnar eller inåtvända hårstrån. Inte en enda gång och jag har ändå gjort hårborttagning i ansiktet med ögonbrynskniv i flera år nu.

  Däremot när jag trådar eller använder epistick på stora områden, då får jag massor av röda utslag 2-3 dagar efteråt som sitter kvar i typ en vecka. Min hy är för känslig för det helt enkelt.

  Bästa ögonbrynskniven

  Den bästa brynknicen är bäst enligt mig är en som 1. vass och 2. som håller sig vass eftersom den är ihopfällbar vilket gör att bladet alltid är skyddat.

  - Annons -

  Förut använde jag en vanlig ögonbrynskniv (med plastskydd på, som man tappar bort efter två veckor) och var därför så himla van vid att använda en slö brynkniv. Det spelar ingen roll om man testar en ny, den blir slö direkt ändå.

  Så när jag testade en vikbar ögonbrynskniv så gillade jag den först inte alls faktiskt. Jag var så van vid att behöva ”ta i” och vara hårdhänt med brynkniven för att fjunen skulle försvinna! Så när jag gjorde likadant med min vikbara brynkniv så skar jag mig faktiskt och sen flagnade huden på hela området. Hur sjukt?

  Inte bara hårborttagning utan hudborttagning också haha.

  Sen när det slog mig att felet låg i min gamla ögonbrynskniv, inte den nya, och att lösningen var så enkel som att vara lätt på handen! Då insåg jag att den här brynkniven är ju amazing! Och att jag inte hade varit särskilt snäll mot huden men min slöa ögonbrynskniv innan. Usch haha.

  bästa brynkniven, vass brynkniv, hållbar brynkniv, ihopfällbar ögonbrynskniv, vikbar ögonbrynskniv

  Det finns flera olika vikbara brynknivar. På bilden ser ni en variant men en annan favorit som är toppenbra är BrowGame Cosmetics Eyebrow Shaping Knife Foldable (adlink) som håller sig vass och bra just tack vare att den är vikbar.

  BrowGame är ett riktigt bra märke överlag, jag har både pincetter och en sminkspegel från BrowGame som jag använder i princip dagligen! Love it!

  Mörkare hår av rakning är en myt

  Att du kapar av hårstrået ovanför hudytan är ingenting som hårsäcken märker av. Det är som att du går till frisören och klipper dig, det kommer inte påverka håret som växer ut från roten. Så rakning med ögonbrynskniv ger inte mörkare eller grövre hårstrån.

  Om ditt hår blir mörkare eller grövre så beror det på ålder eller hormoner. Jag har alltid haft blonda hår på benen men de blir mörkare och mörkare nu. Det har dock inte med rakningen att göra.

  Samma med hårborttagingskrämer, de tar bara bort stråna ytligt och inte från hårsäckarna. Så det ger dig inte heller mörkare hår utan din hårväxt kommer vara precis som innan. Du kan vara helt lugn :)

  Däremot om du plockar/vaxar/trådar/epilerar – all hårborttagning där man rycker strået från roten, då kan hårsäckarna påverkas på ett sätt som får hårtypen att förändras. Å andra sidan får du mindre och mindre hår om rycker från roten regelbundet, så de flesta får mindre hår med tiden. Den effekten får man inte av rakning.

  Jag vet inte hur vanligt det är att få mörka hårstrån av att göra hårborttagning med metoder som tar bort håret från roten, men jag har trådat mitt ansikte flera gånger och aldrig fått mörkare hår av det. Vet många som gör det regelbundet och upplever att de bara får mindre hår.

  Andra metoder för hårborttagning av oönskad hårväxt i ansiktet:

  • Trådning – Att tråda ansiktet innebär att man rycker stråna från roten men till skillnad från vaxning så fiskar man bara upp stråna istället för att slita i hela huden. Vanligast är att göra detta på salong.
  • Trådepilator – Jag kan VARMT rekommendera Trudy of Sweden Trådepilator (adlink) som ni ser på bilden ovan! Det fungerar som trådning, men man gör det på sig själv! Den är lite svår på överläppen tycker jag eftersom näsan är i vägen (men går nog bra med lite övning) men galet effektiv i resten av ansiktet. Både på små fjun och på grövre strån (svar ja jag har testat på både ben och Fiffi i utbildningssyfte och rafsrafsrafs sa det så var jag hårfri, haha). Positivt överraskad av denna!
  • Epilator – Det går att använda epilator på ansiktet också! Dock kan det vara svårt att få tag på de minsta fjunen vilket gör att det inte är lika effektivt om man vill ta bort allt hår i ansiktet. Jag har inte testat denna själv men har hört mycket gott om Braun FaceSpa Pro 912 (adlink) som är en epilator gjord för ansiktet!
  • Epistick – Hårborttagning i ansiktet med epistick använder sig av samma princip som när man trådar. Jag gör det på mig själv ibland men det tar längre tid så det blir inte av så ofta. Exempelvis Sensi Spring Tweezer (adlink). Det kan vara svårt i början, men sen får man in rätta tekniken!
  • Vaxning – Vaxa ansiktet kan man göra hemma eller på salong, har man mycket små fjun i ansiktet så kan det vara en effektiv metod. Har dock aldrig provat själv. Trådning är mer skonsamt för huden då det vara fiskar upp hårstrået, istället för att slita i huden.
  • Rakapparat – Rakapparater fungerar både på grova strån och tunna strån. Det massor av olika, vissa är bättre än andra för att få bort till och med de minsta fjunen.
  • Rakhyvel – Fungerar på samma sätt som ögonbrynskniv men lite mer hardcore och rakar närmare huden. Större risk för rakfinnar skulle jag tro.
  • Laser – För att permanent ta bort ansiktsbehåring så kan man boka tid för IPL laser. Det fungerar dock inte på fjun utan bara på mörka hårstrån.
  • Kräm – Det finns olika krämer för hårborttagning i ansiktet. Har dock inte testat dessa så ingenting jag kan tipsa om.

  Har du som läser något mer tips så får du jättegärna kommentera det! :) Jag själv kombinerar ögonbrynskniv och pincett oftast. Ibland epistick som sagt, men mest för att det är roligt haha.

  raka ansiktet kvinna, tjej, hårborttagning ansikte, brynkniv, ögonbrynskniv, fjun, luddiga kinder, smink hållbarhet

  Sammanfattning hårborttagning ansikte med ögonbrynskniv

  Ögonbrynskniv är ett snabbt, enkelt, billigt och relativt skonsamt sätt att göra hårborttagning i ansiktet med!

  Svaren på de två vanligaste frågorna är: Nej du kommer inte få mörka eller grova hårstrån av det. Ja du kan få stubb-känsla om du har grövre strån än mig, men om du har så mjuka och tunna fjunstrån som mig så får du inte stubb.

  Syftet är att sminket håller bättre, huden får en fin lyster och så är det otroligt trevligt att göra det också, som egenvård! :)

  Hojta till om du har några frågor! ♥

  Läs även: 

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish