Trådning – hur går det till?

  - Annons -

  “Hej Helena! Jag är intresserad av att boka trådning hos Zahra, men har inte så stor koll på hur det funkar och vad skillnaden på resultatet är jämfört med t.ex. rakning eller vaxning. Hur ser man ut direkt efter, och dagarna efter? Är det någonting man måste tänka på? Kram!”

  Vad roligt att du vill boka trådning på salongen! Här kommer ett inlägg med massor av info som jag hoppas besvarar alla dina frågor och lite till :)

  Vad är trådning?

  En hårborttagningsmetod som tar bort hårstråna med roten och ger därför ett långvarigt resultat (till skillnad från t.ex. hårborttagningskräm och rakning där håret växer ut efter bara någon dag). Man tvinnar en tråd och drar den på ett speciellt sätt över huden så att alla strån följer med, även små tunna fjun. Metoden är flera tusen år gammal och har använts mycket i Mellanöstern och Asien.

  trådning

  Varför trådar man ansiktet?

  Vissa gör det för att de har grövre hårväxt de vill bli av med, exempelvis är mörka hår på överläppen oerhört vanligt även på kvinnor. Men även personer mer ljus hårväxt kan ha mycket hår i ansiktet, som ofta är väldigt långa också. Vissa stör sig på att det syns, t.ex i solljus, och vissa (bland annat jag) stör mig på att sminket inte lägger sig lika bra på områdena där man har mycket fjun.

  - Annons -

  Jag har fått ganska långa strån under kindbenen som stör mig, har känts lite som päls haha även fast andra säkert inte har sett det alls. Dessutom vill jag gärna ta bort fjunen kring munnen, dels för att jag ofta sminkar (och är tatuerad) utanför min egentliga läppkontur vilket gör att jag har strån på läpparna annars, men också för att när jag ska fota närbilder på läppsmink så tycker jag att hårstråna framhävs så mycket att det stör bilderna.

  Hur mycket kan man tråda?

  Man kan antingen tråda små områden så som överläppen, underläppen och hakan, men man kan också tråda hela ansiktet, halsen och nacken. På vår salong är det olika prisklasser beroende på hur stort område man vill tråda, allt från trådning mini till trådning lyx! Man kan även tråda brynen, fast hos oss gör vi formen med pincett och sax och trådar sedan runt omkring.

  Hur går det till?

  Mindre områden:

  • Området rengörs ordentligt, eventuell makeup tas bort av hygienskäl.
  • Parfymfritt puder läggs på området för att få stråna att synas tydligt.
  • Alla strån avlägsnas med hjälp av tråden, tills det är helt lent och fritt från hår.
  • Behandlingen avslutas med en svalkande, lugnande och reparerande dagkräm som är 100% naturlig, vegansk och 99% ekologisk.

  Trådning lyx (hela ansiktet):

  • Ansiktet rengörs ordentligt, eventuell makeup tas bort av hygienskäl.
  • Brynen formas med pincett och klipps till en snygg form.
  • Parfymfritt puder läggs på stråna för att få de att framhävas tydligt.
  • Alla strån avlägsnas med hjälp av tråden, tills ansiktet är helt lent och fritt från hår.
  • Efter trådningen appliceras en ansiktsmask som är 100% naturlig, vegansk och 70% ekologisk. Den innehåller bland annat kallpressad avokadoolja, jojobaolja och ringblomma som tillsammans lugnar, vårdar och återfuktar huden. Man kan välja om man vill sitta i bara 5 minuter om man har bråttom iväg, eller så kan man ha masken en längre stund och njuta i vår massagefotölj med en kopp kaffe eller te.
  • Behandlingen avslutas med en svalkande, lugnande och reparerande dagkräm som är 100% naturlig, 100% vegansk och 99% ekologisk.

  trådning ansikte

  Gör det ont?

  Alla är olika känsliga, jag personligen tyckte det gjorde ont de första dragen bara (på överläppen) och uppe på kindbenen, men i resten av ansiktet gjorde det inte ont alls. Men det är nog vanligt att tycka att det gör ont, men jag blev positivt överraskad :) Har man grövre strån så känns det nog betydligt mer.

  Hur ser man ut direkt efter?

  Huden blir röd när man trådar, det är individuellt hur mycket, vissa blir jätteröda andra inte mycket alls. Huden känns lenare än babylen och lite varm. Det känns nästan som att man fått ett ansiktslyft!

  Dagarna efteråt – På många personer så har man uppnått slutresultatet så fort rodnaden lägger sig, alltså efter bara någon timme efter behandlingen. På känslig hy så kan det dock komma små finnliknande utslag, som försvinner efter 3-4 dagar. Också vanligt om man vaxar. Den lugnande hudvården efter behandlingen (som ingår i priset hos oss) gör att man får mindre risk för utslag, eller får mildare utslag. Viktigt också att vara noggrann med hudvården hemma dagarna efter.

  När vi trådade ansiktet på mig så hade jag det så stressigt att vi inte rengjorde alls innan (jag hade börjat sminka mig redan) och så hade jag bråttom att fortsätta jobba efter så jag  smorde inte in mig alls utan sminkade över rodnaden och stressade runt resten av dagen – vilket var ett misstag då jag nu har ganska mycket utslag på sidorna av ansiktet. Men det är alltså inte helt onormalt, speciellt inte på skandinavisk hy, och enligt mig ändå värt det då det tar ganska lång tid innan håret kommer tillbaka, men utslagen är ju inte där så länge. Jag har googlat runt en hel del och läst att många bara får så här den första gången/de första gångerna, men sen vänjer huden sig.

  Observera att dessa utslag inte har med aknehy att göra, utan snarare för att man har en känslig hy. Jag har en superkänslig hy och får utslag när jag vaxar mig på kroppen också, så jag var lite beredd på det :)

  - Annons -

  trådning hud

  Så här ser jag ut nu, men vet ni vad som är sjukt på tal om det? Jag tycker typ om det haha, jag vet inte vad det är för känsla men när jag smorde in det med lugnande krämer idag så kände jag typ att jag gillade det. Det måste vara för att jag hade så mycket akne i tonåren att det känns lite nostalgiskt?? Eller har jag någon psykologläsare som har ett bra svar? :)

  Vad är det för skillnad på resultatet med trådning jämfört med andra metoder?

  Metoder så som rakning och kräm är inte lika hållbara då hårstrået bara tas bort på ovansidan av huden, då växer det ut efter bara någon dag. Dessutom ger rakning en stubb-känsla när det växer ut, eftersom man skär av den tunna toppen på stråna.

  Och jämfört med vaxning så är trådning mycket mer skonsamt, vaxning drar lite i huden också och tar stora partier samtidigt, vilket kan leda till exempelvis brustna blodkärl.

  Hur länge håller det?

  Det är olika hur snabbt håret växer, i ca 3 veckor brukar de flesta vara helt hårfria men på vissa tar det ännu längre tid. Jag har ju bara trådat en gång, så jag kan inte svara på hur längre det håller för mig än, men håret i ansiktet växer i regel inte lika snabbt som t.ex. brynen. Om man trådar regelbundet så minskar hårväxten, och då behöver man inte tråda ofta alls.

  Kan man få grövre hårväxt av att tråda?

  Trådning stimulerar inte hårsäckarna och ska inte göra så att stråna blir grövre, då hade nog inte metoden använts i tusentals år :) Som sagt så kan hårväxten tvärtom minska om man trådar regelbundet en längre tid.

  Är det dåligt för huden att trådas?

  Nej inte alls! Det sätter igång blodcirkulationen i huden och tar bort döda hudceller, lite som en peeling. Många gör det som en ansiktsbehandling även om håret inte stör dom, lite som microneedling :)

  Sen om huden fortsätter få utslag så vet jag faktiskt inte om man kanske bör sluta tråda? Jag är väldigt säker på att huden vänjer sig, som när man plockar brynen det gör ju de flesta, men annars kanske man inte ska stressa upp den i onödan om det blir så varje gång under en längre tid, lite osäker på den frågan måste jag säga. Någon annan som vet?

  tråda sig på salong

  Nu tror jag att jag har fått med all info om ämnet! Ni som läser som har trådat/trådar regelbundet, ni får jättegärna komma med respons också :) Och har ni några fler frågor så hojta till!

  - Annons -

  Zahra jobbat hos oss måndagar och tisdagar och ni kan boka henne här.

  Kram! ♥

  Läs även: Varit sjuk? Sminka dig pigg igen

  - Annons -
  Föregående artikelSminkning i höstens färger
  Nästa artikelSminkspegel
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  4 KOMMENTARER

   • Stubb blir det om man rakar, för då blir toppen av hårstrået helt avhugget och syns tydligare/känns mer stubbigt. Men när man tar bort hårstråna från roten så växer det ut med en smalare topp och känns inte som stubb.

    När man trådar regelbundet så minskar hårväxten till slut och man får mindre hårväxt än tidigare. Har man ljusa hårstrån så KAN dom stimuleras och bli mörkare om man drar dom från roten (det blir inte så av rakning) men trådning stimulerar inte huden lika mycket som t.ex. vaxning då det “fiskar upp” hårstråna bara, så det är en ganska liten risk att man får mörkare hår och som sagt så blir det mindre hårväxt i längden. Har man redan mörka hår så blir inte heller stråna mörkare. Jag vill även understryka att det är ingen stor risk att stråna blir mörkare, man kanske får nått enstaka som blir så (som man kan få ändå, så behöver inte bero på trådning) men det är ingen som går från ljusa fjun till synlig skäggväxt liksom.

   • Glömde svara på din andra fråga också :) Det är olika hur snabbt håren växer tillbaka, men var 3:e vecka eller en gång i månaden är vanligt om man kommer regelbundet.

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish