10 Sminktips – Brudsminkning på egen hand!

  - Annons -

  Här kommer några tips till er som ska fixa brudsminket själva, närmare bestämt 10 sminktips för din brudsminkning och ett hårtips också hör och häpna!

  Det finns inte enbart en sminkning som är den perfekta brudsminkningen, det viktigaste är att bruden själv känner sig vacker! Man vill ju vara lite extra fin denna dag, men fortfarande känna igen sig själv.

  Med andra ord, om man knappt sminkar sig alls annars så kan en klassisk brudsminkning kännas för mycket, och samma sak tvärtom – om man sminkar sig jättemycket till vardags, då känner man sig inte snygg i en klassisk brudsminkning heller för att den är så neutral.

  Detta inlägg är alltså tillägnad er som inte har en aning om hur ni ska göra, och inte riktlinjer för hur en brudsminkning ”ska” vara. Hoppas ni gillar! :)

  10 sminktips för att göra din egna brudmakeup

  - Annons -

  1. Krångla inte till det

  En brudsminkning är egentligen bara en lite extra glammig vardagssminkning, som med fixat hår och brudklänning gör dig till en prinsessa! Så om du börjar med att fixa sminket, så kan du känna dig lite tråkig innan du är klar, men det är helheten sen som gör jobbet. Du behöver därför inte se brudsminkningen som värsta tekniska problemet, börja öva innan den stora dagen, ta god tid på dig för en snygg grund och kör på säkra kort som du vet att du klarar av!

  2. Se bra ut på kort

  De två viktigaste detaljerna för att bli snygg på alla foton som kommer tas av dig, är solskyddsfaktor och rouge. Solskyddsfaktor bör skippas helt och hållet!! Produkter med spf reflekterar ljuset och kan få din hudton att se grå ut. Mineralsmink kan du dock använda, det har naturligt solskydd automatiskt men det är ju för att du har ”sten” i ansiktet och inte för att det är tillsatta ämnen som reflekterar ljus. Du bör dock ändå sminka ner på hals och dekolletage (beroende på hur din klänning ser ut) för sminket kan ändå lysa upp annorlunda speciellt på bilder med blixt, och då är det bäst att vara på den säkra sidan och inte få ansiktstonen i en annan färg än resten.

  Rougen är viktig att tänka på ifall ni ska ta bilder i svartvitt. På en svartvit bild så blir rougen en grå skugga istället för en fin färg, och har du den då mitt på kinden så kommer din kind se intryckt ut. Lägg den längs kindbenet och upp mot örat men inte så långt fram som till ”äppelkinden”.

  10 sminktips brudsminkning på egen hand

  3. Ögonskuggor

  Ett säkert kort är att enbart satsa på två ögonskuggor – en som är ljus och skimrig, och en som är mörkare och matt. Den skimriga förstorar ögonen och kan t.ex. appliceras på hela ögonlocket, i ögonvrån och under brynet. Tänk efter innan om du vill ha en ljus nyans som går åt champagne eller åt rosa.

  Den matta lite mörkare skuggan (hur mörk beror på om du trivs i markanta sminkningar eller ljusa) kan du lägga i globlinjen och kanske även ytterst på ögonlocket för att markera det du har förstorat. Då får du mer djup i blicken, samtidigt som det matta och skimriga i skuggorna skapar kontraster och framhäver varandra.

  Tona ut kanterna mycket, dels för ett mjukt intryck men också för att dölja eventuell asymmetri som lätt uppstår om man inte är van att jobba med ögonskuggor.

  Läs även: Bröllopsspecial – gör din egen brudsminkning

  brudsminkning ögon

  4. Fokusera på ovansidan av ögat

  Om du sminkar en neutral sminkning med fokus runt hela ögat så kommer det som sagt bara se neutralt ut, men om det bara är fokus ovanför ögat så hamnar uppmärksamheten på ett ställe och då får du mer effekt fast med mindre smink. Ögonskugga kan du applicera under ögat, detta tips gäller främst eyeliner och mascara. Det går att jämföra med sotade ögon, du får mer fokus på ögonen om du har ljusa läppar, fast i detta fall syns sminket ovanför ögat mer om du har ljusare under. Att fokusen hamnar ovanför ögat lyfter blicken också och får dig att se pigg ut!

  - Annons -

  Dessutom är tipset bra om man har lätt för att fälla en tår, för även om sminket håller hyfsat för lite tårar så är det ju ändå skönt att kunna torka bort dom snabbt utan att behöva tänka på att inte gnugga på sminket.

  Läs även: 5 sminktips till glasögon

  5. Snygga ögonfransar

  Snygga ögonfransar kan göra hela looken. Har du fina naturligt så böj dom bara litegrann och var sparsam med mascara (många tar för mycket vilket blir klumpigt och spindelbensaktigt). Annars gillar jag lösögonfransar också, men man vill ju inte heller att fransarna ska täcka hela sminkningen, då rekommenderar jag att klippa av en vanlig lösögonfrans så att den inte går in hela vägen till ögonvrån utan bara sitter i ytterkanten av fransraden. Då får man mycket effekt samtidigt som det är naturligt! Vill man ha ännu mindre effekt så är trebensfransar snyggt också, dock tar det längre tid och är mer pilligt att få snyggt.

  ögonfransar brudsminkning

  En kort lösfrans, så här ser det ut utan mascara och sedan med mascara på så blir det väldigt naturligt men ändå effektfullt!

  6. Hållbart smink

  Vattenfast mascara och eyeliner är att rekommendera, och om du inte har sådana produkter hemma som du är nöjd med redan så köp hem det i god tid innan bröllopet så du hinner sätta dom på prov och se hur bra du tycker att dom fungerar för just dina ögon. En produkt som passar bra för mina behov kan vara sämre för någon annan, men i budgetklass så gillar jag Lumene, Yves Rocher och Max Factor!

  Jag antar att många gör sitt brudsmink själv av ekonomiska skäl, i sådana fall är det foundation, ögonskuggsprimer, mascara och eyeliner du bör prioritera att köpa i bra kvalité. Är dom produkterna bra så kommer resten av sminket (ögonskuggor, rouge, solpuder, glitter, brynskugga osv) bli bra och hålla länge automatiskt.

  7. Lyster

  Som jag skrev tidigare idag så är Pale Shimmer en toppenbra produkt för att få en fin glow i hyn! Jag brukar använda det på näsben, kinder panna, haka, nyckelben och axlar. Ett till tips är att peela bort döda hudceller dagarna innan bröllopet, ha huvudet över ångande vatten (du kan koka upp vatten på spisen och ha huvudet över kastrullen) så öppnas porerna och det blir som en ansikstbastu, skrubba sedan huden med en mild peeling när porerna fortfarande är öppna. Avsluta med en återfuktande ansiktsmask! Huden har en jättefin naturlig lyster om man får bort alla döda hudceller.

  8. Detaljer

  Man vill ju gärna göra någonting med sminket som man inte brukar göra varje dag, och det finns små enkla detaljer som man kan lägga till i brudsminkningen för att göra den lite roligare. Har du exempelvis något färgtema (eller en specifik färg på brudbuketten eller någon accessoar) så kan du lägga en liten färgklick med den färgen någonstans på sminkningen. Exempelvis rosa ögonskugga i mitten av ögonlocket eller lila ögonskugga ytterst på undre fransraden.

  Ljust glitter i ögonvrån är också jättefint och gör stor skillnad på helheten. Eyeliner, ifyllda ögonbryn, en annan läppfärg än du brukar är också detaljer som gör stor skillnad!

  - Annons -

  10 Sminktips - Brudsminkning på egen hand!

  9. Grundsmink

  Om man gillar mineralpuder, flytande foundation, cc-cream, bb-cream eller någonting annat, det är en smaksak, men att ha en produkt som passar sin hudtyp är jätteviktigt för att det ska hålla hela dagen. Om du då inte orkar sätta dig in i vad du har för hudtyp, eller skillnaden på oljebaserad och vattenbaserad foundation och ”bla bla”-som många ointresserade tänker när dom hör mig prata om sådana här saker, då kan jag rekommendera mineralpuder! Jag föredrar alltid mineralpuder, och anser att det passar allas hudtyper. Man kan enkelt variera täckningsgraden, och är man torr så är det bara att smörja in sig ordentligt innan så fäster pudret jättebra ändå och är man fet så håller sig huden matt längre under dagen. Dessutom är det enkelt att bättra på ifall det skulle hända en ”olycka” t.ex. om man blir så rörd att man gråter så mycket att sminket förstörs ner på kinderna :)

  Det viktigaste är bara att ta lite i taget, och jobba in det ordentligt i huden. Då får du både ett hållbart och naturligt resultat!

  10. Läppar

  Vilka slags läppar du väljer mörka/ljusa/glansiga/röda/rosa o.s.v. spelar inte så stor roll men tänk på att det ska vara enkelt och snabbt att bättra på, och du vill inte heller smeta av dig för mycket när du pussar din man. Ett ljust läppglans eller enbart läppenna är det jag rekommenderar. Läppglans (så länge det inte är en jättepigmentrikt läppglans) färgar inte av sig så mycket och är lätt för mannen att diskret torka bort, applicera inte ett tjockt och kletigt lager bara :) Läppenna ger mer pigment om man föredrar det, och blir matt läpparna och kletar därför i princip inte av sig alls. Klassiska ”gloss sticks” som blivit så populära är att rekommendera, då de är så lätta att ta fram och applicera!

  Ljusa läppar kommer framhäva dina ögon mer och skapa en fin balans, men färgstarka läppar är ett bra tips om man vill synas mer men inte gillar så mycket smink kring ögonen.

  Läs även: Sminka läppar större

  Hår till brudmakeup

  Jag är verkligen inte duktig på hår, men att sova med fläta för fina naturliga lockar samt köpa en snygg håraccessoar hade varit min räddning :)

  För fina halvuppsättningar så har jag dessutom insett att det är väldigt enkelt och snyggt att rulla håret på olika sätt! Ta t.ex. en slinga från varsin sida av håret framme vid ansiktet och rulla bakåt, fäst i mitten av bakhuvudet med ett fint spänne. Eller som jag gjorde lite snabbt idag, rullade hela ena sidan så att allt hår hamnade på den andra. Sedan rullade jag bara en slinga från sidan med mest hår, och fäste med hårnålar och en blomma:

  hår till brudmakeup

  Det finns jättemycket tips och trix, men det beror som sagt på hur synlig sminkning man vill ha och vilka detaljer man trivs i. Det känns som att jag fick med de mest grundläggande tipsen i alla fall! :)

  Hoppas att detta var till hjälp för någon, och kom ihåg att dessa tips fungerar även för andra tillfällen t.ex.bal, student eller för tärnorna på bröllopet!

  Jag har även gjort ett stort inlägg brudsminkning som ni hittar på : Bröllopspecial – Gör din egen brudmakeup

  Om ni inte vill göra er egna brudsminkning, så går det även bra att boka in dig hos oss på Creative Makeup. :)

  Kraam!

  - Annons -
  Föregående artikel
  Nästa artikel
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish