Stora porer – 10 tips för förstorade porer & pormaskar

  Inlägget innehåller reklamlänkar (adlinks) till Eleven.se

  - Annons -

  “Hur får man bort stora porer?” är en fråga jag får ofta! Inte nödvändigtvis med pormaskar eller svarta prickar, utan många vill reducera förstorade porer även om man inte också har problem mer pormaskar.

  Det finns olika sätt att minska porer, både med hudvård som kan krympa stora porer eller tar bort svarta pormaskar på näsan. Eller med smink som jämnar ut, t.ex. en primer för stora porer.

  Jag själv har stora porer p.g.a. av fet hy, samt både pormaskar och finnar. Därför har jag experimenterat med olika lösningar och produkter i över 15 år nu! :) Jag är också van att hålla sminkkonsultationer med personer med stora porer trots att de inte har fet hudtyp, viktigt att separera dessa områden tycker jag!

  I detta inlägg tänkte jag reda ut allting kring förstorade porer, pormaskar och hur man kan minska porer med både hudvård och smink.

  Vad är porer?

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  - Annons -

  Min kind i närbild :)

  Synliga porer vs förstorade porer

  Synliga porer och förstorade porer är två olika saker. Det är viktigt att nämna i vår digitala värld som är fylld av filter och blurrad hy. Det finns personer som naturligt har väldigt slät hy, men på majoriteten av oss så är porerna synliga och det är helt normalt!

  Frågan “hur får man bort porer” har därför (om man tolkar frågan ordagrant) det tråkiga svaret att det går inte. Porerna kommer alltid finnas där och de syns de mer eller mindre!

  Så när jag skriver stora porer så menar jag förstorade porer och förstorade kan porerna bli av olika anledningar. Så det handlar inte om att få porerna att bli helt osynliga, det är mission impossible för de flesta av oss.

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  Men med det sagt så går det (som ni ser på denna bild) att minska porer väldigt effektivt! Jag har inte mycket förstorade porer, men med bra bassmink så blir de otroligt mycket mindre i alla fal!

  Bilderna ser nästan ut att vara i ofokus men de är precis lika skarpa som förebilden :)

  Varför får man stora porer?

  Många tror att stora porer enbart hör ihop med finnar, pormaskar och den typen av hudtyp. Det stämmer inte alltid!

  Faktum är att majoriteten av mina kunder som har stora porer i ansiktet, faktiskt är äldre personer. Oberoende av vilken hudtyp de har. Det är nämligen så att när man blir äldre så tappar huden sin elasticitet, vilket får porerna att “slappna av” och resultatet blir då förstorade porer.

  Det finns andra anledningar också, förstorade porer kan bero på väldigt fet hy, att man solat mycket och därmed fått en tjockare hy eller helt enkelt genetiskt – det är så din hy ser ut, du har stora porer naturligt helt enkelt.

  - Annons -

  Vad är pormaskar och svarta prickar?

  Vid varje hårstrå finns det en talgkörtel. Talgkörteln producerar en typ av fett/olja/sebum, som kommer ut genom en öppning och det är den öppningen/hålet som kallas porer.

  Oljan som kommer ut ur porerna är till för att smörja och skydda huden, samt göra den spänstig. Så oljan är bra! Utan den så får man torr hy, dessutom håller den huden mer elastisk vilket också minskar uppkomsten till rynkor. Jag omfamnar min oljiga hy! Även fast den ställer till med en rad problem när det kommer till bassminket.

  Pormaskar bildas av ett överskott av talg, i kombination med döda hudceller och annat smått och gott ;)

  Dessa kan bli infekterade och då bildas en finne, men om den inte blir infekterad så blir det bara en pormask.

  Svart pormask eller ljus pormask är egentligen samma sak, förutom att en svart pormask har oxiderat p.g.a. syre, att de kommit i kontakt med luft.

  Vad är oren hy?

  Vill också understryka att när man slentrianmässigt pratar om oren hy (jag försöker sluta använda den termen) så menar man inte att huden faktiskt är oren. Oren hy handlar inte alls om att huden inte är ren. Det har inget med smuts att göra alls!

  Djuprengöring av oren hy är alltså helt enkelt bara rengöring som tar bort pormaskar och döda hudceller :)

  Minska stora porer med hudvård

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer, missha, missha bb deep cleasning oil recension

  1. Oljebaserad ansiktsrengöring

  - Annons -

  Om dina förstorade porer beror på fet hy så rekommenderar jag verkligen en oljerengöring i din dagliga rutin! Varför? Fett löser fett :) Jag är väldigt oljig hy själv och att skippa oljebaserade produkter är inte alls the way to go, för min hy i alla fall.

  Missha M Perfect B.B Deep Cleansing Oil (adlink) är jättebra! Jag brukar dubbel-rengöra med denna. Först tvättar jag bort sminket (även ögonmakeup) genom att massera in oljan på torr hy, sköljd med vatten. Sedan torkar jag ansiktet och gör om processen igen, för att inte enbart tvätta bort sminket utan även rengöra huden.

  2. Kräm mot stora porer

  Det finns olika produkter som har en sammandragande effekt på huden, det vanligaste är olika typer av geler och ansiktsvatten.

  Jag personligen har inte hittat någon sådan produkt som ger synliga resultat på mina porer, men det kanske är mer effektivt för personer som har förstorade porer p.g.a. att de tappat elasticiteten i huden? Mina stora porer beror snarare på oljig hy.

  Hur som helst är en välrecenserad och lyxig produkt för detta Dr Brandt Pores No More Mattifying Hydrator Gel (adlink) som är en återfuktande gel med porminskande effekt. Jag personligen får inte mindre porer av denna, men den är välrecenserad på bland annat Sephora så vill ändå nämna den. Värt ett försök kanske?

  Få bort pormaskar

  Men mitt allra bästa hudvårdstips för stora porer är att djuprengöra huden en gång i veckan. Den dagliga rutinen är viktig också, men jag som har känslig hy vill inte vara för hård mot huden varje dag – jag djuprengör hellre med några dagars mellanrum!

  ansiktsbastu, facial sauna, djuprengöring, portömning hemma,

  3. Hur får man bort pormaskar hemma?

  Min favorit-apparat är faktiskt en ansiktsbastu! Det finns specifika ansiktsbastun, t.ex. Beurer Facial Sauna (adlink) men du kan även koka vatten i en kastrull och sedan hålla huvudet över. Värmen öppnar porerna och vattenångan löser upp oljan och pormaskarna.

  Obs – syftet är att värma upp huden under en längre tid för att öppna upp porerna, inte så hett som möjligt.

  Att spola huden med väldigt varmt vatten eller het vattenånga torkar nämligen ut huden, så håll huden så långt ifrån ångan att det är lagom varmt, inte hett.

  blackhead tool, skin care tool porklämmare, porklämma, klämma porer, tömma porer, portömning, hemma, förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  4. Klämma pormaskar

  När huden är uppvärmd och porerna öppna så är det väldigt enkelt att försiktigt dra en porklämmare över huden – så ploppar alla pormaskar upp ur porerna! Som att göra en portömning hemma kan man säga :)

  Jag kallar sådana här verktyg för porklämmare eller pormaskklämmare, men vet inte om det är korrekt. Blackhead tool heter det på engelska i alla fall! Finns i olika former och jag har testat en hel del, men någon typ av ögla tycker jag är bäst, som denna t.ex:   Tweezerman No Slip Skin Care Tool (adlink)

  “Man ska inte klämma finnar” nej det håller jag med om – men det gör man ju likväl… Och då är det bättre att ha en rent och skonsamt verktyg som man kan desinficera efter användning, istället för att klämma med vassa naglar :) Så tänker jag!

  ansiktsmask porer, lermask, indy beauty, förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  5. Ansiktsmask mot porer

  Att rengöra huden från döda hudceller och talg ger en direkt synbar skillnad, huden känns mer jämn och slät också!

  Det mest skonsamma för huden är att undvika manuell exfoliering (med skrubbande korn och annat). Lermasker och peeling med syra och/eller enzymer värkar genom att bara ligga på huden, du behöver inte skrubba den.

  Indy Beauty Clear Skin Mud Boosting Facial Mask (adlink) är otroligt bra!

  indy beauty fet hy, oljig hy, glansig hy

  6. Exfoliera med syra / enzymer

  Indy Beauty 3 in 1 Exfoliating Facial Mask (adlink) är en av mina favorit-exfolieringar.

  Det kan bli starkt för huden att använda båda dessa samma dag. Jag rekommenderar då lermasken de dagar du djuprengör med värme och porklämmare. Sedan är den exfolierande masken bra någon dag emellan! :)

  Minska porer med smink

  primer, ansiktsprimer, bassmink, oljig hy, fet hy, glansig hy, ojämn hy, utjämnande, utslätande, släta ut

  7. Primer för stora porer

  Mitt bästa knep är att använda en ansiktsprimer som fyller ut porerna. En av mina favoriter är Lumene Blur Longwear Primer (adlink) som effektivt slätar ut hudstrukturen och porerna blir betydligt mindre synliga direkt!

  utslätande foundation, mineralfoundation, närbild hud, fet hy, oljig hy, jämn basmakeup,

  8. Foundation för stora porer

  Om man väljer en flytande eller puderfoundation är lite av en smaksak. Men jag rekommenderar hur som helst att inte använda en för tung foundation, den kan då “trycka ner” ansiktsprimern djupare i porerna och får de att se lika djupa ut som innan. Ibland kan man då se hur sminket har samlat sig i porerna vilket framhäver de ännu mer.

  En lätt gel foundation eller mineralfoundation tycker jag fungerar bäst! Exempelvis Pixi H2O Skintint (adlink) eller glo Skin Beauty Pressed Base Foundation (adlink). Det är den från glo Skin Beauty jag har använt på dessa bilder.

  Men väldigt mycket hänger också på appliceringen! Jag rekommenderar starkt att applicera med mjuka runda/buffrande rörelser. Inte trycka för hårt – men ändå se till så att du får foundation ordentligt runt hela poren. Annars kan foundationen lägga sig som en ring runt varenda por, vilket framhäver porerna mer.

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer, foundation, primer, bästa foundation, bassmink, kräm, borste, applicering

  9. Puder för stora porer

  Det finns också puder med utslätande effekt! Jag personligen lägger större fokus vid utslätande primer och puder, snarare än foundationen emellan.

  glo Skin Beauty Luminous Setting Powder (adlink) har en sådan “soft focus-effekt”. När man läser produktbeskrivningen så kan man tro att formulan är skimrig, men den innehåller så små och diskret lystergivande pigment att det inte blir en glow-effekt utan snarare en mer utjämnande effekt eftersom de ljusreflekterande partiklarna lägger sig i ojämnheter och ljusar upp skuggorna (t.ex. i porer och linjer).

  10. Övriga tips för stora porer

  Undvik produkter som är väldigt skimriga/blanka om du vill att porerna ska synas så lite som möjligt, eftersom blankheten kan framhäva ojämnheter.

  Titta inte för nära i spegeln, haha. Tråkigt tips men värt att nämna – dina stora porer kanske inte ens är särskilt stora men om man synar sina porer på näsan i riktigt bra ljus så kan de ju upplevas enorma!

  Det finns också mer aktiva produkter med syror och grejer men jag brukar vara försiktig med att rekommendera såhär över ett blogginlägg eftersom jag 1. inte är hudterapeut och 2. inte har koll på vilken hudtyp du som läser har. Så att det inte blir någonting tokigt med så aktiva produkter! Men överlag är det BHA du ska välja om du vill köpa en syra för pormaskar, även Niacinamide-produkter är bra om du vill minska porer.

  bassmink som jämnar ut, före och efter, närbild på hud, slätare hy, släta ut huden, blurrande primer, utjämnande primer, bästa primer

  Avslutar med alla sminkbilder efter varandra, så ser ni tydligare resultatet av att mitt sätt att minska stora porer med smink :)

  Produkter för stora porer och pormaskar

  Sammanställning av ovanstående reklamlänkar/adlinks:

  Hoppas tipsen har varit till hjälp! Det är bara att maila mig på helena@imakeyousmile.se om ni har några frågor! :)

  Läs även mina tidigare inlägg:

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish