Hårinpackning – 10 Frågor & Svar – (Användning Hemma)

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks) till Meds.se

  - Annons -

  Vad är en hårinpackning & hur använder man en hårinpackning? Är några av frågorna som jag kommer besvara i detta inlägg utöver alla bra tipsen du kan använda dig av när du använder hårinpackningar hemma.

  Jag är en riktigt nörd (!) i området och efter min hårologi-utbildning för några år sedan så har allting kring hårvård blivit ännu roligare! :) Men ska försöka att inte bli för ingående också, så det inte blir för mycket för er att läsa.

  Hårinpackning, hårmask, frissigt hår, torrt hår, skadat hår, behandlat hår, välvårdat hår, keratin, protein, hårvård, tips, produkter, bättre hårkvalité, hårturban

  Vad är en hårinpackning / hårmask?

  En hårmask eller hårinpackning är precis som det låter, en inpackning för håret och används för att tillföra fukt, styrka och näring till ditt hår.

  Olika hårinpackningar har olika egenskaper och vilken du ska välja beror på dina förutsättningar och vad du är ute efter för resultat. T.ex. någon med blekt eller färgat hår behöver tillföra mer protein till håret medan en person med torrt hår behöver en fuktboostande hårinpackning. Det finns även hårinpackningar med färg för att göra lättare nyanseringar och behålla färgen längre på behandlat hår.

  Vilken hårinpackning ska jag välja till mitt hår?

  - Annons -

  Beroende på vad du har för problem eller behöver för ditt hår så skiljer det sig i vad du ska välja för inpackning. Första frågan är dock, hur vet du vilka behov ditt hår har?

  Om jag ska förenkla det så kan man säga att det finns tre olika typer av hår:

  1. Hårt hår. Beskrivs ofta som torrt / livlöst. Bra styrka men behöver fukt. Vanligt bland grövre hårtyper. Skört när det är torrt (tänk okokt spagetti som lätt bryts av) och bör därför helst borstas i fuktigt hår.
  2. Elastiskt hår. Beskrivs ofta som skadat / skört / behandlat hår. Har bra fuktnivå men behöver mer styrka. Vanligt om man har tunn hårkvalité eller blekt och behandlat hår. Kan kännas torrt och frissigt men det beror ej på fuktbrist utan p.g.a. att det är skadat. Skört när det är blött eftersom det blir ännu mer elastiskt då (tänk överkokt spagetti) och bör därför helst borstas i torrt hår.
  3. Balanserat hår. Bra hårkvalité har lite mer styrka än elasticitet, men bara litegrann. Då är kvalitén jättebra! Som perfekt kokt spagetti ;)

  För torrt / livlöst hår så rekommenderar jag att du väljer en inpackning som boostar med fukt och näring, t.ex. gillar jag Lernberger Stafsing Hair Mask (adlink) som innehåller broccoliolja, lingonfröolja och rapsolja som vårdar och ger håret glans samt sheasmör och hyaluronsyra som återfuktar på djupet.

  Hårinpackning, hårmask, frissigt hår, torrt hår, skadat hår, behandlat hår, välvårdat hår, keratin, protein, hårvård, tips, produkter, bättre hårkvalité

  Den känns lätt i håret och jag gillar att den kommer i tub! Många hårinpackningar kommer i burk, det är inte min favorit. Den är också silikonfri (jag är inte emot silikoner överlag, men undviker det helst i hudvård och hårvård).

  För skadat / skört / behandlat hår så kan jag verkligen rekommendera Olaplex Har Perfector Treatment No. 3 (adlink) som reparerar svavelbindningarna i håret. I produktbeskrivningen står det att den “passar alla hårtyper” men jag håller inte med om det, för om en person som har hårt hår använder denna så kan håret bli ännu hårdare och kännas mer torrt. Jag vet flera kunder med hårda hår som haft den upplevelsen av Olaplex.

  olaplex

  Om du som mig bleker håret så be frisören använda Olaplex i blekningen (hos vissa frisörer ingår det i alla blekningar, andra har det som tillval). Då sliter blekningen mycket mindre på håret!

  Olaplex N°3 är en hemmakur och behöver inte användas varje hårtvätt. Du kan därför kombinera ihop med andra hårvårdsprodukter som stärker håret.

  Olaplex är inte lika mjukgörande som en vanlig hårinpackning, eftersom den “enbart” stärker håret vilket i sin tur ger lenare och mjukare hår jämfört med ett skadat hår. Men det kan krävas flera användningar innan man upplever den effekten.

  - Annons -

  indy beauty, recension, hårvård, balsam, bästa balsamet, bäst i test

  Mitt tips är att även komplettera med ett riktigt bra balsam som gör håret lent och mjukt, så att man ändå får den härliga efter-hårinpackning-känslan när man kommer ut ur duschen. Det bästa balsamet enligt mig är utan tvekan Indy Beauty Care & Protect Repair Conditioner (adlink)! Det är sällan man blir såld på ett balsam (?) men den här är verkligen en annan nivå, i alla fall på mitt hår. Det är drygt och reder ut håret direkt! Håret blir väldigt lent och mjukt, två STORA tummar upp!!

  Detta schampo och hårinpackning är också bra :) Denna Indy Beauty-serie + Olaplex kan jag verkligen rekommendera för skadat och behandlat hår!

  För att få bort gula nyanser efter blondering, rekommenderar jag Ida Warg Silver Mask (adlink) som är en vårdande silverinpackning. Finns även ett silverschampo och balsam i samma serie.

  Hårinpackning, hårmask, frissigt hår, torrt hår, skadat hår, behandlat hår, välvårdat hår, keratin, protein, hårvård, tips, produkter, bättre hårkvalité, silverinpackning, gult hår, orange hår

  Hur du använder hårinpackning hemma:

  1. Hur använder man hårinpackning?

  Hårinpackningen används mellan schampo och balsam, alltså 1. Schamponera håret och tvätta ur det. 2. Tillsätt hårinpackningen och låt det verka önskad tid, skölj ur. 3. Använd balsam, skölj ur.

  Kort sagt används den alltså mellan schamponering och balsam i fuktigt hår.

  2. Ska jag ha hårinpackning i blött eller torrt hår?

  Hårinpackningen ska användas efter schamponeringen i fuktigt hår för att den ska kunna verka optimalt. Vattnets pH-värde öppnar upp fjällskiktet i håret och tillåter inpackningen att komma in djupare i hårstråt.

  Det är därför mycket viktigt att håret är blött, så fort det torkar så slutar hårinpackningen verka.

  3. Hur ofta ska man använda hårinpackning?

  Beroende på hårinpackning så kan rekommendationerna se olika ut. Generellt brukar man säga 1-2 ggr i veckan men det beror på hur ofta man tvättar håret. Jag själv tvättar bara 1 gång i veckan, så att använda hårinpackning 2 ggr blir svårt ;)

  - Annons -

  Mer korrekt brukar jag säga att om man stora behov så brukar jag rekommendera att använda hårinpackning varje tvätt!  Inget måste, men ju oftare du använder det desto snabbare får du resultat. Det går inte på en tvätt att bygga upp fukten och styrkan i håret, utan din hårkvalité blir bättre och bättre för varje tvätt.

  Hårinpackning, hårmask, frissigt hår, torrt hår, skadat hår, behandlat hår, välvårdat hår, keratin, protein, hårvård, tips, produkter, bättre hårkvalité

  4. Hur länge ska man låta hårinpackningen sitta i?

  Jag skulle rekommendera att låta en hårinpackningen sitta i minst 10-15 minuter, men ju längre desto bättre! Kom dock ihåg att den slutar verka när håret har torkat, så om du planerar att ha hårinpackning i längre så se till att låsa in fukten med t.ex. en hårturban (adlink) eller handduk.

  5. Vilken är den bästa hårinpackningen?

  Det är svårt att säga vilken som är den bästa hårinpackningen eftersom alla har så olika behov. Men Lernberger Stafsing (adlink) är ett riktigt bra hårvårdsmärke och när det gäller att reparera håret så är Olaplex (adlink) guld värt!

  6. Kan man ha hårinpackning över natten / sova med hårinpackning?

  Ja det går hur bra som helst att ha hårinpackningen över natten och sova med sin hårinpackning! Dock måste man komma ihåg att inpackningen slutar verka när håret har torkat.

  Ett tips är att plasta in och använda en hårturban (adlink) för att håret ska hålla sig fuktigt hela natten.

  Finns också olika “natt-hårinpackningar”. Skriver mer om denna längre ner i inlägget!

  7. Kan man ha hårinpackning i färgat hår?

  Hårinpackning till färgat hår fungerar optimalt! Det kan även t.ex. hjälpa till med nyanseringen i håret. Om du efter färgning fått gult hår så kan du använda en silverinpackning för att neutralisera de gula tonerna och få en kallare nyans.

  8. Ska man använda balsam efter hårinpackning?

  Balsamet är till för att åter stänga fjällskiktet i hårstråt, därför ska du efter att du låtit hårinpackningen verka i önskad tid, avsluta hela proceduren med balsam.

  bästa balsamet

  Här ser ni närbild på schampot, balsamet och hårinpackningen från Indy Beauty (adlink) som jag rekommenderar varmt!

  9. Jag har inte tid att använda hårinpackning, hur gör jag då?

  När jag rekommenderar hårinpackning varje tvätt så möts jag ofta av reaktionen “det har jag inte tid med!” haha. Det förstår jag! För mig som tvättar håret enbart en gång i veckan så är det inte svårt, men tvättar man håret varannan dag så är det såklart mycket tidskrävande.

  Jag kan inte påverka folks duschtider men ett tips som håret mår bra av är att tvätta det mer sällan – men göra det riktigt ordentligt när man väl gör det :)

  Jag schamponerar håret två gånger och masserar då mitt hårbotten ordentligt så att det blir helt rent och använder hårinpackning varje tvätt, minst 15 min. Men totalt på en vecka lägger jag mindre tid på hårtvätt än en person som tvättar håret varannan dag.

  torrschampo, parfymfritt, parfymfri hårvård, parfymfria produkter,

  Om man inte är van att tvätta håret mer sällan så kan jag rekommendera torrschampo! Och är man inte van vid torrschampo så kan jag rekommendera DS Dry Shampoo (adlink) och Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo (adlink) som båda är väldigt lätta formuleringar och parfymfria! Nästan som att inte ha någon produkt i håret, men inte heller fett hår :)

  Den största skillnaden (för det skiljer inte mycket mellan dessa) är att DS är lite dyrare och innehåller 300 ml, medan Idun är lite billigare och innehåller 200 ml.

  10. Finns det en hårinpackning som ger snabbt resultat?

  Vissa inpackningar är mer intensiva än andra, men ett bra quick-fix är en produkt som blivit en favoritprodukt hemma hos mig: Löwengrip Overnight Hair Mask (adlink).

  Man kan tro att den är kladdig att sova med, men jag skulle inte kalla den hårinpackning (den kan appliceras i torrt hår och verkar då inte på djupet) utan är snarare ett mer effektivt leave in-balsam. Inte alls som att sova med en hårinpackning alltså, utan mer som en lotion som du smörjer in i håret och behöver inte skölja ur dagen efter! :)

  Hårinpackning, hårmask, frissigt hår, torrt hår, skadat hår, behandlat hår, välvårdat hår, keratin, protein, hårvård, tips, produkter, bättre hårkvalité, bäst i test

  Jag gick och la mig med frissigt och torrt hår, la i denna natt-hårinpackning och sov med fläta. Sedan såg mitt hår välvårdat och fint ut dagen efter!

  Produkter rekommenderade i detta inlägg:

  De produkter jag själv använder och/eller rekommenderar i detta inlägg är enligt listan nedan. Adlinks:

  Thank me later, eller vad säger man! ;)

  Andra inlägg om hår & hårvård:

  Jag kan även tipsa om flera av mina andra inlägg om just hår & hårvård, kika in dessa om du är intresserad av mer läsning!

  Hoppas mitt inlägg om hårinpackningar varit till hjälp! Om du har några fler frågor eller har egna tips om hur du använder hårinpackning, så kommentera gärna här nedan! :)

  Kram, kram!

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish