Manukahonung – Farligt eller Superkur? (8 fördelar med honung)

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks) till MEDS.se.

  - Annons -

  Jag har använt Manukahonung MGO 600+ ett tag för att lindra mitt halsont och försöka få bukt på mina återkommande halsfluss / halsinfektioner. Så nu tänkte jag dela med mig av fördelarna med denna hälsosamma honung!

  Eftersom jag inte är så förtjust i honung så har jag endast använt det för att smörja in mina halsmandlar och i halstabletter med smak av svarta vinbär. Manukahonungen jag har använt är flytande och med MGO 600+ och jag köpte den från MEDS.se (adlink).

  Manukahonung från Nya Zeeland

  Innehållsförteckning:

  8 Fördelar │ Frågor & Svar │ Mina tankar

  - Annons -

  Manukahonungen kommer från Nya Zeeland och ska ha använts i tusentals år av urinvånare (Maorier) som naturläkemedel.

  Honung har också använts för medicinskt bruk länge på olika håll för att bland annat behandla sår och infektioner. Vi har även behandlat en av våra höns som fick en infekterad böld på foten med just honungssalva som vi fick från veterinären. Detta eftersom honung i sig har bra antibakteriella egenskaper och extra bra är just manukahonungen!

  Här nedan har jag luskat fram 8 potentiella fördelar med manukahonung och ger svar på några vanliga frågor! :)

  MGO 600+ flytande Manukahonung 250g, innehåller 100% Leptospermum Scoparium.
  Finns att köpa på MEDS.se (adlink)

  8 fördelar med Manukahonung:

  1. En källa för vitaminer & mineraler
   Honung innehåller över 200 olika ämnen, bland annat C-vitamin, järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium. Man ska dock äta det med måtta eftersom att det har ett högt sockerinnehåll också.
  2. Hjälper till vid sårläkning
   Kan med fördel appliceras på sårskador och brännsår för att snabba på sårläkning och motverka att infektioner uppstår. Kan även användas för att på ett naturligt sätt få bort svampinfektioner.
  3. Främjar munhälsa
   De antibakteriella egenskaperna i honungen hjälper till att främja en god munhälsa och motverkar bakterier och svamp i mun och svalg. Honung används även i palliativ vård för att förebygga svamp i munnen hos patienter.
  4. Lugnar & förebygger halsont
   Manukahonungen ska vara ett effektivt sätt att bekämpa halsont, halsinfektioner och halsfluss. Värt att testa innan man ger sig på en antibiotika-kur eftersom antibiotika inte bara tar död på dåliga bakterier utan även skadar de goda!
  5. Högt i antioxidanter
   Antioxidanter lindrar inflammation i kroppen och är även bra för att stärka det egna immunförsvaret.
  6. Förbättrar matsmältningen och främjar en god mag- & tarmhälsa
   Studier har visat att manukahonung ökar antalet goda bakterier och minskar antalet dåliga bakterier i mag- & tarmkanalen. Det kan även hjälpa till att förebygga & behandla magsår.
  7. Kan vara bra mot finnar & akne
   Tack vare sina antibakteriella egenskaper kan manukahonung även lugna och motverka uppkomsten av finnar & akne. Detta eftersom finnar oftast uppstår pga. obalansen av bakterietillväxten på huden. Läs mer om finnar och akne i mitt tidigare inlägg här (länk).
  8. Boostar energinivån vid fysisk aktivitet
   Eftersom att manukahonung har ett så högt kolhydratsinnehåll så fungerar det på samma sätt som sport gel och boostar energinivåerna i kroppen. Det går utmärkt att använda inför eller under ett träningspass. Ett tips är att blanda i en tesked i sitt vatten som man har med sig under träningen!

  Vilken grej! :)

  Hjälper Manukahonung mot Corona och andra virus?

  Manukahonung kan hjälpa mot virus eftersom att den innehåller Methylglyoxal (MGO), vilket i studier visat sig ha antivirala och antibakteriella effekter. Det är många som lovordar manukahonungen som en mirakelprodukt (vilket den kanske är?) men den gör sig bäst som ett komplement till en annars hälsosam livstil :)

  Kan även tipsa om mina inlägg om C-vitamin & D-vitamin, kika in dem!

  Rätt dosering för Manukahonung?

  Den rekommenderade doseringen för manukahonung är 1-2 teskedar om dagen (Enligt tillverkarna). Jag har dock lite svårt för just honung så jag punktbehandlar mina halsmandlar istället och har i lite honung i min egengjorda bärglass eller smoothie.

  - Annons -

  Jag använder en tops och smörjer in halsmandlarna i manukahonungen. På så vis lägger jag honungen rakt ner i halsen så slipper jag få smaken på tungan haha. Vissa älskar ju honung men jag har alltid haft svårt för det!

  Ännu är det ingenting som botat mina halsflussar helt, men tycker faktiskt att honungen har en tydligt lindrande effekt på smärtan. Jag har även börjat massera halsen (på utsidan hehe) som lymfmassage typ, det i kombination med honungen på insidan är det som funkat allra bäst för mig! Jag känner ofta att mitt halsont är på väg, men efter massage och honung så försvinner det innan det bryter ut :)

  Manukahonung halstabletter, bra / dåligt?

  När jag köpte flytande manukahonung så passade jag även på att köpa dessa halstabletter med svartvinbärssmak som även innehåller manukahonung. Såg efteråt att de innehåller typ bara socker, så det kanske snarare är godis än halstabletter?

  Så jag skulle nog snarare rekommendera dessa som ”godis med manukahonung” mer än halstabletter.

  Dessa innehåller 15% manukahonung MGO 300+ :) Jag har köpt dessa från MEDS.se (länk).

  Kan Manukahonung vara farligt och finns det några biverkningar?

  Manukahonung är inte farligt, men man ska dock vara försiktig om man har diabetes eller är allergisk mot honung eller bin. Det är heller inte rekommenderat att ge någon typ av honung till spädbarn.

  Manukahonung biverkningar kan bland annat vara:
   • Allergisk reaktion, speciellt för personer allergiska mot bin.
   • Risk för förhöjt blodsocker vid högt intag.
   • Stickande / kliande känsla vid applicering på sår.

  Bra att ha i åtanke!

  Vad betyder märkningarna på Manukahonung?

  Manukahonung från Nya Zeeland är märkt UMF eller MGO. Båda är kvalificerade märkningar och garanterar äkta varor. 

  Märkningen används för att indikera styrkan av den aktiva ingrediensen i honungen. Manukahonung MGO 600+ innebär att den innehåller 600mg/kg av Methylglyoxal. På UMF-skalan motsvarar 600+ ett värde av ca. 17.

  - Annons -

  Mina tankar om honung

  Honung har flera goda egenskaper & användningsområden, det som gör den extra bra är att det är ett naturligt sätt att hjälpa kroppen & huden att läka sig själv.

  Det som förvånade mig mest var att honung redan används effektivt mot svampinfektioner inom vården! Som t.ex den där krämen vi köpte till vår tupp som fick en böld på foten. Värt att testa honung för olika hudbesvär innan man söker vård, klockrent om det hjälper!

  Hoppas ni gillade mitt inlägg om manukahonung! Har ni testat detta för några åkommor och isf hur har ni upplevt det? Jag själv kommer nog alltid att ha en burk manukahonung hemma, som en del av mitt naturliga hemma-apotek! :)

  Om ni är intresserade manukahonung så kan ni kika in MEDS.se (adlink), de har många olika produkter, märken och styrkor. Den jag använder är MGO 600+ och ni hittar den här (adlink).

  Om du som jag ofta är sjuk i feber så kan jag tipsa om mitt inlägg om Feber & Frossa, där får ni mina bästa tips på att handskas med sina febertoppar! :)

  Kram på er!

  Läs även:

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  4 KOMMENTARER

  1. Har använd manukkahonung 3 år regebundet.
   Har inte haft covid, influenssa eller förkylningar.
   Smörjer med Manukkahonung om jag har bränt mej.
   Inga blåsor kommernupp.

  2. Fick multi resistent bacteria i kroppen 2018 i December. Efter 5 månader och inget fungerade, läkarna matade mig med antibiotika innan jag tog ihop med en av läkarna. Bytte läkare och fick reda på att jag hade multi resistent bacteria. Börja forska vad som jag kan göra åt detta. Hitta Manuka Honung köpte den. Det var ju värt försöket 9 månader senare var jag ok igen. Dock blev blodsockret lite onödigt högt men när jag nu kunde gå normalt så fick motion lösa den biten.

   • Hej!
    Långt senare, men så intressant! hur mycket honung började du äta per dag? Äter du det fortfarande som förebyggande..? Har en äldre pappa med lungproblem med nu återkommande lunginflammationer och jag vill hitta hjälp!

    • Hej! Jag smorde in direkt halsmandlarna i flera månader. Men jag fortsatte ha problem ändå och blev tvungen att operera bort dom till slut – men har fortfarande problem. Så nej det var tyvärr ingenting som löste det helt och hållet, men det hjälpte säkert litegrann! :)

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish