15 tips mot påsar under ögonen, svullna ögonlock & mörka ringar

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Om du ofta har problem med mörka ringar, påsar under ögonen eller svullna ögonlock så finns det vissa saker att testa. Här listar jag mina bästa tips!

  Jag vill tillägga att det går absolut att minska detta med hjälp av olika metoder, och/eller trolla bort ganska effektivt med smink. Men har du genetiskt kraftiga påsar eller ringar under ögonen så kan det krävas att du tar hjälp hos en klinik.

  påsar under ögonen, tips för svullna ögonlock, hur sminkar man bort mörka ringar under ögonen,

  Hur får man bort påsar under ögonen eller svullna ögonlock?

  Dricka mer vatten och applicera en kall kompress i form av en kyld sked, gurka eller ögonmask kan hjälpa till att minska svullna ögonlock och påsar under ögonen snabbt, men för att minska mörka ringar eller påsar under ögonen på lång sikt så behöver man förmodligen göra några livsstilsförändringar. 

  Få bort mörka ringar under ögonen med smink

  För att snabbt få bort mörka ringar under ögonen så kan man använda smink, detta är en tillfällig lösning och löser inte problemet med mörka ringarna. Men hittar du produkter du gillar och en teknik som går snabbt så är det mycket smidigt!

  - Annons -

  Vilket som är det bästa sättet beror på flera saker. Jag har därför gjort ett separat inlägg detta där jag gå in mer ingående på sminktipsen; Sminka mörka ringar & påsar under ögonen (5 tips).

  hur sminkar man påsar under ögonen, svullna ögonlock, concealer, smink, tips sminktips,

  Innehållsförteckning:

  TepåsarKompressBihålornaVattenAntihistaminRetinolSolskyddMicroneedlingSminkborttagningSovställningSömnMatSaltAlkoholRökning 

  Vanliga orsaker för svullna ögonlock, mörka ringar och påsar under ögonen är:

  • Allergier
  • Eksem
  • Kronisk trötthet
  • Problem med pigmentering
  • Solexponering
  • Åldrande

  När pollensäsongen drar igång så brukar svullna ögonlock och kliande ögon vara ett vanligt symtom för just pollenallergi.

  Bli av med svullna ögonlock, mörka ringar och påsar under ögonen, 15 tips!

  1. Testa tepåsar på ögonen:

  Te är inte enbart trevligt att dricka utan har även bra egenskaper för huden! Speciellt grönt te med koffein.

  Koffein i hudvård används för att den stimulerar huden och leder till minskad svullnad och har en uppstramande effekt. Den är även rik på antioxidanter och har en antiinflammatorisk effekt som ger en jämnare hudton.

  te tepåsar under ögonen

  Kände mig så töntig när jag fotade denna bild och tyckte den så jättefin, haha! Med träden i skymningen bakom gardinen och den vita träduvan som skymtas till vänster som min pappa har snickrat till mig. En riktig photographer visst ;)

  Hur du gör för att testa tepåsar på ögonen:

  1. Värm upp vatten och lägg i två tepåsar i ca. 3-5 minuter (Som när du gör en kopp te, du kan med fördel njuta av ditt te medan tepåsarna kyls ner).
  2. Lägg tepåsarna i kylen för nedkylning i ca. 15-20 minuter.
  3. Pressa ut vätskan och lägg sedan på området runt ögonen.
  4. Låt tepåsarna ligga ca. 15-30 minuter (Lägg dig bekvämt och lyssna på en pod eller ljudbok).

  Klart!

  - Annons -

  2. Använd en kall kompress:

  En kall kompress (alltså någonting som är kallt) minskar snabbt svullna ögonlock och påsar under ögonen och kan användas som en quick fix. Ett tips är att ha en kall gel ögonmask i kylen så att man har det lättillgängligt när det behövs, det går dock att använda något annat kylande man har hemma också.

  Lista på några förslag att använda för att dämpa svullna ögonlock:

  • Gel ögonmask
  • Kyld sked
  • Kall gurkskiva
  • Blöt kall handduk
  • Påse frysta ärtor

  Observera, att om du använder något fryst så håll inte den mot huden för länge och lägg en tunn handuk mellan huden och ärtpåsen för att inte få frostskador på huden.

  svullna ögonlock, påsar under ögonen, mörka ringar under ögonen, svullna ögon, tips. hur får man bort, minska, gurka

  Är man bara svullen under ögonen (ej på ögonlocken alltså) så kan man använda halva gurkskivor! Då går det att halvsitta upp och göra någonting samtidigt, för lägger du gurka på hela ögonen så måste du ju blunda.

  Av någon anledning så ser gurkskivorna inklippta ut i bilden? Det är riktigt gurkor som jag sitter med i alla fall, haha!

  3. Rensa bihålorna med saltvattenlösning:

  Ibland kan det sitta smuts & slem i bihålorna som orsakar lokal svullnad, så ett tips är att testa att rensa bihålorna med saltvattenlösning (saltlösning). Det går antingen att använda en nässköljningskanna för detta eller en vattenflaska med mindre pip.

  Hur du rensar bihålorna med saltvattenlösning:

  1. Koka upp saltvattenlösning 1/2 tesked salt i en kopp vatten.
  2. Kyl ner vattnet till kroppstemperatur eller lite varmare.
  3. Fyll på behållaren du ska använda och luta huvudet sidleds över diskbänken och placera pipen i den övre näsborren (den som är högst upp).
  4. Andas genom munnen under tiden och häll försiktigt ner saltlösningen i näsborren. (Saltlösningen ska rinna genom och ut från den nedre näsborren).
  5. Upprepa proceduren för andra näsborren med huvudet lutat åt andra hållet.

  Detta kan vara bra att göra lite då och då om man har problem med bihålorna. Har man inte testat det tidigare så kan det vara värt att testa!

  4. Drick rätt mängd med vatten:

  Vi består av största delen vatten så det är viktigt att få i sig rätt mängd! Ibland när man har fullt upp så är det lätt hänt att glömma att dricka eller att man tror att man dricker för lite och dricker onödigt mycket vatten.

  Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

  Mängden vatten man bör få i sig per dag skiljer sig beroende på värmen och vilka aktiviteter man utför. Är man väldigt aktiv eller vistas i varma klimat så behöver man mer vatten då man naturligt svettas ut mer.

  Kroppen är fantastisk med att fördela och säga till så det är inte nödvändigt att tvinga i sig vatten. Ibland kan man känna att huden eller läpparna känns torrare och då är det bra att tänka på att dricka mer.

  - Annons -

  Äter man mycket salt så binder det mer vatten i kroppen, mer om det längre ner.

  5. Ta en antihistamin:

  Allergier kan orsaka påsar under ögonen, svullna ögonlock, mörka ringar under ögonen eller rodnad och kliande ögon.

  Om du misstänker att dina svullna ögonlock eller påsar under ögonen beror på en allergisk reaktion så kan du rådfråga din läkare om att ta receptfria läkemedel.

  Det är även bra att själv försöka hitta orsaken till allergiska reaktionen och tänka efter när man får besvären och om det har något samband med vad man gjorde just då. Då kan man i vissa fall bara undvika det man är allergisk mot.

  Man kan även vara allergisk mot kvalster, då är det viktigt att tvätta örngotten ofta och se till att dammsuga hemma regelbundet.

  6. Använd retinol serum:

  Många krämer lovar guld och gröna skogar och det är lätt hänt att man testar många olika krämer och preparat, men ibland kan det vara bra att testa specifika ingredienser istället för en blandning. Retinol är ett samlingsnamn för A-vitamin i hudvård och retinol serum tränger sig ner till dermis (det mellersta hudlagret), vilket gör det mer effektivt.

  Retinol finns som kräm, serum och gel och kan även vara bra vid hudåkommor så som akne och psoriasis.

  Det appliceras vanligtvis en gång om dagen, en stund efter att du tvättat ansiktet. Om du är gravid, ammar, har rosacea eller väldigt känslig hud ska du undvika retinol.

  En ögonkräm jag inte testat själv (eftersom jag inte har detta problemområde) men som sägs ge synlig skillnad och vara värd varenda droppe trots det dyra priset; Det är Verso Super Eye Serum (adlink) som innehåller retinol! Jag är med i många skönhetsgrupper på Facebook, pratar med mycket kunder på salongen samt branschkollegor och denna Verso ögonkräm är det alltid någon som nämner och rekommenderar, därför har det satt sig på minnet även fast jag inte testat den själv! :)

  svullna ögonlock, påsar under ögonen, mörka ringar under ögonen, svullna ögon, tips. hur får man bort, minska, gurka

  Applicera helst ögonkräm duttandes med ringfingret, istället för att dra med fingret fram och tillbaka. Huden är som ett gummiband men om man drar i den varje dag i flera år så kommer den tappa sin elasticitet. Ringfingret är bra eftersom man inte har så mycket styrka i det = mindre risk att du är för hårdhänt.

  7. Använd solkräm när du vistas i solen:

  Att skydda huden mot solen är viktigt för att motverka ålderstecken, hudcancer och missfärgningar i huden.

  Huden under ögonen är väldigt tunn och känslig, därför är det viktigt att använda en ögonkräm med solskyddsfaktor för att motverka mörka ringa och påsar under ögonen.

  Ett annat tips är att använda solglasögon med rätt solskydd för att skydda huden runt ögonen.

  8. Testa microneedling:

  Microneedling är också känt som kollageninduktionsterapi. Det sägs minska rynkor, ärrbildning och till och med pigmentproblem, som mörka ringar och påsar under ögonen.

  När man gör microneedling så använder man fina nålar för att punktera huden. Detta skapar en kontrollerad typ av skada som aktiverar läkning i huden.

  Detta är ingen quick fix eftersom microneedling delas oftast upp i flera besök inom några veckor eller månader.

  Återhämtningstiden är relativt snabb med microneedling men man ska också tänka på att alla ingrepp innefattar även risker.

  Risker med microneedling:

  • Blödning
  • Blåmärken
  • Infektion
  • Ärrbildning

  Man kan också göra microneedling hemma, med en roller, men det är riskabelt och någonting som hudterapeuter avråder starkt från!!

  9. Tvätta bort sminket innan läggdags:

  Det är viktigt att tvätta bort sminket innan du går och lägger dig! Om inte så är det lätt hänt att det samlas smuts i och runt ögonen som ger svullna ögonlock eller påsar under ögonen.

  Om man sminkar sig dagligen så är det extra viktigt att rengöra huden på kvällen och låta den vila under natten. Jag gillar rengöringsskummet från Indy Beauty! Läs mer om det i mitt blogginlägg Recension & Indy Beauty hudvård & kroppsvård

  10. Sov med huvudet högre upp:

  Det kan vara bra att testa att få upp huvudet lite höre när man sover, det kan räcka med att t.ex. använda en tjockare kudde eller två kuddar.

  Att höja huvudet hjälper till att förhindra att vätska samlas i dina ögonlock och skapar svullna ögonlock eller påsar under ögonen när du sover.

  Om du inte gillar att använda flera kuddar eller får besvär med nacken av att sova med huvudet högre upp så är ett annat tips att höja hela sängdelen där du ligger med huvudet, det kan räcka med några centimeter.

  11. Få tillräckligt med sömn:

  Sömn är jätteviktigt inte enbart för svullnade ögonlock, mörka ringar eller påsar under ögonen utan hela välbefinnandet!  Även om dålig sömn i sig inte skapar mörka ringar så kommer den att framhäva dessa.

  Tips för att få bättre sömn:

  • Prova med ett sömnschema för att få rutin i sömnen.
  • Träna (när som helst på dygnet)
  • Undvik koffein helt för att se om det hjälper.
  • Undvik akoholhaltiga drycker före läggdags.
  • Ät inget för nära inpå läggdags, räkna med några timmar.
  • Stäng av tv, mobiltelefoner och annan elektronik en timme före läggdags.
  • Undvik stress och stressande miljöer.

  Det finns även vissa läkemedel om man har problem med sin sömn, men det bästa är att försöka att hitta naturliga alternativ och undvika sådant som gör det svårare att sova.

  Det låter enkelt att säga att du ska undvika stress och stressande miljöer men ibland behöver man se över sitt liv och byta bana till något mer harmoniskt även om det kan kännas omöjligt. Det är oftast den inre stressen som gnager när man ska sova, t.ex. obetalda räkningar, problem i relationer m.m. Sånt som inte är så lättlöst. Men små steg framåt eller mindre förändringar kan göra stor skillnad också för att du ska kunna slappna av bättre på kvällen ♥

  12. Ät och drick hälsosammare:

  När du blir äldre så försvagas vävnad och musklerna som stöder ögonlocken. Det i sin tur gör att huden och fetter kring ögonen börjar sjunka och kan skapa påsar under ögonen.

  Har man vitaminbirst så kan det vara bra att öka intaget av C-vitamin och andra viktiga viktiga vitaminer och mineraler i kosten så kan man minska ålderstecken och mörka ringar under ögonen.

  Livsmedel rikt på C-vitamin och aminosyror kan även hjälpa till med kollagenproduktionen genom att öka dina nivåer av hyaluronsyra och skapa en friskare hud.

  kost ögon

  Överlag så är det bra att äta alla sorters frukt och grönsaker mer och minska livsmedel som är processat och inte i sin naturliga form.

  Bra källor till C-vitamin inkluderar:

  • Paprika
  • Citrusfrukter
  • Grönkål
  • Broccoli
  • Jordgubbar

  Jag har gjort ett större inlägg om C-vitamin (C-vitamin – Askorbinsyra), har även gjort inlägg om goda bakterier (Probiotika, Prebiotika & Mjölksyrabakterier) samt D-vitamin (D-vitamin – Vad är det bra för?). Är du intresserad så är de värda att läsa! :)

  13. Minska intag av salt:

  Har du svullna ögonlock, mörka ringar under ögonen eller påsar under ögonen så kan salt vara boven till problemet. Eftersom salt binder vätska så kan ett för högt intag av salt vara anledningen till påsar under ögonen.

  Om du vet att du ofta äter salt mat och snacks så är detta kanske det bästa tipset för att minska påsar under ögonen. Utöver problemen kring ögonen kan för mycket salt även leda till andra hälsoproblem så som hjärtsjukdomar och stroke. Så det finns bara fördelar med att minska sitt intag och inte överkonsumera salt!

  Vanlig användning av salt i matlagning är inget att oroa sig för, det är främst om du äter mycket saltade snacks eller skräpmat med mycket salt och mättat fett.

  Så undvik saltade snacks och processad mat och testa istället att äta mer färska frukter, bär och grönsaker där du själv kan reglera saltmängden och inte översaltar.

  14. Minska intag av alkohol:

  Alkohol bidrar till uttorkning och uttorkning kan leda till mörka ringar, svullna ögonlock och påsar under ögonen. Utöver det så kan du även få sämre sömn och riskerar andra hälsoproblem om du dricker för mycket alkohol.

  Så minska mörka ringar, svullna ögonlock och påsar under ögonen genom att minska ditt intag av alkohol.

  Om du behöver hjälp med att sluta dricka så kan du kika in Alkoholhjälpen.

  15. Sluta röka:

  Rökning minskar kroppens C-vitamin förråd och C-vitaminet är det vitamin som ansvarar för att skapa friskt kollagen i huden. Så vid långvarig rökning kan du utöver de mer livshotande skadorna som cancer och hjärt- & kärlsjukdomar även få mer rynkor, missfärgning och till och med mörka ringar och påsar under ögonen.

  Beroenden är oftast bara mentala och med rätt inställning så går det att sluta, man bör dock vara uppmärksam på att ett beroende kan enkelt bytas mot ett annat.

  Om du behöver hjälp med att sluta röka så kan du titta in Sluta-Röka-Linjen.

  När ska man uppsöka läkare / klinik?

  Har du stora problem så kommer inte krämer, sömn eller ändrade livsvanor att plötsligt förändra hela huden runt ögonen. Det går att göra fillers för att fylla ut ”djupet” under ögat och man kan även operera bort påsar under ögonen.

  Om du upplever att dina besvär beror på något annat problem i kroppen så är det viktigt att låta en läkare titta på det för att sätta in rätt behandling. Om du är osäker så kan jag rekommendera att ta kontakt me din vårdcentral eller en digital läkare så som t.ex. KRY. Mycket smidigt att snabbt få en bedömning hemma och få rekommenderad medicin eller remiss om så behövs :)

  råd, sminktips, beauty blogg, skönhetsblogg, beauty influencer, content creator, helena amiley,

  Har du några frågor så är det bara att kommentera eller maila mig på helena@imakeyousmile.se så svarar jag så fort jag kan! :)

  Hoppas att mina tips mot påsar under ögonen, svullna ögonlock och mörka ringar under ögonen är till hjälp och att du hittat något bra tips att testa! Om du har några andra bra tips som fungerar för dig så lämna gärna en kommentar här nedan.

  Kram, kram!

  Läs även:

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish